Video: Savitljivi pametni telefon

Tim stručnjaka s kanadskog sveučilišta predstavio je pametni telefon tanak poput papira, koji se na dolazne notifikacije još i savija! Premda je još u samom začetku svoga razvoja i zasigurno ga nećemo skoro vidjeti u komercijalnoj upotrebi, budućnost mu je vrlo obećavajuća

Iako su mobilni uređaji prvi put predstavljeni još davno (daleke 1973. godine kada je Motorola prezentirala svoju prvu ”ciglu”), široj publici postali su dostupni prije dvadesetak godina. Ova prva verzija Motorole nije bila za komercijalnu upotrebu, prvi takav mobitel pojavio se deset godina poslije.

Trideset godina je prošlo otkako su ”ciglice” postale komercijalno pristupačne, ali na daleko veće korištenje mobilnih uređaja među populacijom pričekali smo još nekih desetak godina. U početku se cijela priča vrlo sporo razvijala, što i ne čudi jer je ovakav uređaj zapravo preokrenuo čitav naš način međusobnog komuniciranja. Ako danas pak zaboravimo svoj pametni telefon ponijeti sa sobom, osjećamo se u najmanju ruku – izgubljeno.

Cijela priča oko mobilnih uređaja poprimila je sasvim novu dimenziju. Ne prođe ni godina dana, a već imamo osjećaj kako u rukama imamo ponešto zastarjeli mobilni uređaj i naprosto nam je potrebna neka novija verzija. A i mobilni uređaji više nisu u suštini ono što njihovo ime govori, sada ih zovemo smartphoneima.

Ili ako ćemo u duhu našega jezika ispravno govoriti, to su pametni telefoni. Imaju cijeli operativni sustav u sebi, pravo malo računalo, pa ne treba čuditi da su okarakterizirani pametnima. Ovakav tehnološki napredak ponukao je istraživače da učine i korak dalje. Tako je nedavno prezentiran telefon koji je pametniji i od onih pametnih.

Naime, tim stručnjaka sa Sveučilišta Queen’s u Kanadi predstavio je iznimno tanak (poput papira) i savitljiv mobitel. Njegova memorija nalazi se u žicama unutar tankog plastičnog zaslona, ali problem napajanja još uvijek stoji otvoren. Da bi ovaj uređaj radio, on mora biti uključen u struju. Unatoč tome, razvoj tehnoloških gadgeta svakako djeluje obećavajuće. Dr. Roel Vertegaal, direktor laboratorija na Queen’su predstavio je ovaj gadget kao još jedan korak naprijed u smjeru interaktivne tehnologije.

Ovakva tehnologija zasniva se na vrlo tankom i fleksibilnom zaslonu. U ovom konkretnom slučaju za izradu takvog zaslona zaslužna je britanska kompanija Plastic Logic, koja u svijetu plastične elektronike svakako prednjači. Često se nađemo u situacijama kada nam nije najpraktičnije da je zvuk mobitela uključen i tada naravno na raspolaganju imamo odabir opcije vibriranja. No, ovaj tim stručnjaka smatra kako to ponekad nije dovoljno jer naprosto vibraciju ne osjetimo, dok bi ovakav mobitel konačno riješio taj problem.

Naime, on se u potpunosti savija ili mu se pak savijaju rubovi kada zaprimi nekakvu notifikaciju. Tako bismo s pomoću njega mogli odabrati opciju da se donji desni rub savije kada zaprimimo e-mail, a da se gornji desni rub savije kada zaprimimo poruku. Dok bismo primali obavijest o dolaznom pozivu, cijeli telefon bi se počeo savijati.

Tajna ovakvog telefona leži u vodljivoj ”plastici” (točnije, u vodljivim polimerima) i svakako možemo vidjeti budućnost razvoja tehnologije u ovome smjeru. Premda dr. Vertegaal smatra kako će ovakvi mobiteli biti u masovnoj upotrebi već za pet do deset godina, to ćemo tek vidjeti.

Trenutačna situacija u tehnologiji pametnih telefona jest da Apple i Samsung periodično vode međusobne bitke, ali očigledno polako i treća strana dolazi na tržište demonstrirajući nam još jednu tehnološku revoluciju – onu u kojoj upoznajemo telefon koji je pametniji i od onih pametnih.

 

 


Propustili ste