Što je coworking i top 5 razloga zašto ga isprobati

Nedavno je freelancerima u Hrvatskoj ponuđen nešto drukčiji način rada – coworking. Ovaj sve popularniji oblik poduzetništva u svijetu je već doživio boom, a njegova značajka je umrežavanje i obavljanje samostalne djelatnosti različitih profesionalaca i poduzetnika u zajedničkom radnom prostoru

Coworkeri su samostalni profesionalci koji su udružili svoje resurse radi izgradnje zajedničke infrastrukture – fizičke u kontekstu prostora za rad te društvene u kontekstu formiranja zajednice. Matija Raos, voditelj inicijative, navodi kako coworkingom društveno izolirani samostalni profesionalci mogu bitno unaprijediti kvalitetu života te podići tržišnu konkurentnost. Ideja o inicijativi Coworking Croatia nastala je u suradnji Matije Raosa i Mirne Reinprecht s Evom Perčić i Lukom Piškoričem iz Coworking Slovenia, a u konačnici je realizirana uz pomoć mnogih drugih pojedinaca.

Ono što Matija i Mirna žele u Hrvatskoj učiniti jest podići svijest o mogućnostima, koristima i prednostima coworkinga i pritom izgraditi nacionalnu coworking zajednicu. Oni jednostavno žele pomoći domaćim freelancerima u njihovoj samoodrživosti i ostvarivanju potpunog potencijala putem prakse ovog suvremenog, inovativnog i učinkovitog rada koji u globalnim razmjerima mijenja poziciju samostalne djelatnosti, samozapošljavanja i rada općenito.

Premda je u Hrvatskoj coworking tek u začetku, Matija napominje kako je napredak brz. Prvi uspjeh inicijative jest realizacija probnog coworking prostora smještenog u Laubi, Kući za ljude i umjetnost, gdje je nedavno održan i njihov prvi otvoreni coworking radni dan. U jednome danu preko 40 ljudi imalo je priliku koristiti Laubu kao mjesto obavljanja profesionalnih aktivnosti. S obzirom na uspjeh koji je ostvaren u suradnji s Laubom, Matija navodi kako im je plan do kraja godine ostvariti suradnju s još barem tri lokacije u Zagrebu.

U međuvremenu Matija i Mirna pripremaju drugi coworking session, koji će se održati 12. listopada u istome prostoru. Sessioni nude priliku upoznavanja s drugim coworkerima i samim time priliku za umrežavanje. Osim ove izvrsne prilike za vlastitu promociju, svaki session prati i popratni program predstavljanja projekata – Cowork this out!, a postoji i mogućnost uključivanja u realizaciju samoga projekta. Dosad se pokazalo kako coworking prostore najviše koriste profesionalci različitih zanimanja najčešće vezanih uz kreativni ili autorski rad.

Ovakva inicijativa svakako je bila potrebna za naše freelancere, jer tako mogu unaprijediti svoje stvaralaštvo i lakše sklapati razne poslovne suradnje. Coworking je u svijetu doživio boom još prije par godina zbog svoje jednostavne, praktične i humane prirode. Hoće li takav uspjeh ostvariti i u Hrvatskoj, tek treba vidjeti. Dosad je odaziv freelancera bio odličan i Matija očekuje da će biti još bolji. Navodi kako se nastoje što bolje zalagati za promociju, popularizaciju i pozicioniranje coworkinga u Hrvatskoj kao suvremenog, inovativnog i učinkovitog rada. Također napominje kako im je cilj novi uspon gospodarstva putem kreiranja kvalitetne, humane i održive coworking zajednice.

Coworking je freelancerima u Hrvatskoj potreban iz više razloga: prvenstveno radi razvoja ”open source” kulture s nastojanjem jednake dostupnosti svim članovima društva, ali i zbog usmjerenosti na proces, kvalitetu i rezultat, nasuprot samog ”golog” rezultata! Matija kaže kako nastoje istaknuti potencijal nadarenosti grupe nasuprot isticanja pojedinačne nadarenosti, a važno im je i prepoznavanje te pravilno vrednovanje individualnog doprinosa unutar tima i tima u cijelosti pri stvaranju autorskog djela. Zvuči dobro, te se stoga nadamo kako će inicijativa i u Hrvatskoj doživjeti svoj boom.


Propustili ste