Top 10: Najbolja prijenosna računala 2013. godine

Ova godina prilično je sušna kada su prijenosnici u pitanju, ali tko traži, taj i nađe!

Javna je tajna da su proizvođači prijenosnika pomalo štrajkali kada je siječanjski CES bio u pitanju. Tome je donekle kriv Microsoft jer je pogurao sve novitete koji koriste nove Windowse 8 još u listopadu, a dijelom i sami proizvođači jer se nisu pretjerano trudili investirati u neispitani operativni sustav. S time na umu, mnogi se prijenosnici pretvaraju u hibride, a neki se mogu mirne duše mjeriti čak i s Appleovim MacBookom!

10. Sony Vaio T
Posrnuli Sony pokazao je kako još uvijek može napraviti sjajan prijenosnik. Serija T sada dolazi s Full HD zaslonima osjetljivima na dodir, dijagonale 14 i 15 inča, najjačim Intelovim Core i7 procesorima i (nažalost) ispodprosječnim trajanjem baterije. No to je poznata boljka svih ultrabookova s moćnim CPU-ovima. Ovaj to nadoknađuje šasijom od brušenoga aluminija i sjajnom završnom obradom.

sony vaio t

 

9. Dell XPS
Dellova XPS serija tradicionalno nudi najbolje i najskuplje od ovoga proizvođača, a ovogodišnji XPS 13 hvali se 1080p zaslonom (prema mnogima najbolji na ovogodišnjem CES-u), uz najnoviji procesor Core i5, čak 8 GB radne memorije, Intel HD 4000 grafiku, Windows 8 (dakako!) te 256-gigabajtni SSD. Prava mala zvijer, ali s prikladnom cijenom od gotovo 10 000 kuna.

dell xps

8. Asus Transformer Book
Poznati Transformer postao je još bolji: prema mnogima najbolji ultrabook na tržištu sada nudi Windows 8 OS, Full HD zaslon dijagonale 13,3 inča koji se odvaja i pretvara u pravi tablet, odabir između mnoštva procesora, od kojih je dostupan čak i Core i7, te 128-gigabajtni SSD ili 500-gigabajtni tvrdi disk. Tipkovnica, u najboljoj maniri najžešćega konkurenta, nudi pozadinsko osvjetljenje.

dell xps

7. Lenovo ThinkPad Helix
Još jedan kineski ThinkPad kojemu se predviđa svijetla budućnost: Helix se razlikuje od modularnih hibrida zahvaljujući opciji zakretanja zaslona za 180 stupnjeva, pa može poslužiti i kao maleni projektor. Zaslon dijagonale 11,6 inča nudi Full HD razlučivost, podršku za stylus i multitouch za svih deset prstiju. Bit će osjetno skuplji od serije Yoga, ali zato tipkovnica i tablet znaju ”razgovarati” putem NFC tehnologije.

lenovo helix

6. Lenovo IdeaPad Yoga 11s
Lenovo je uspio šarmirati publiku svojim hibridom IdeaPad Yoga, a sada je pojačao ponudu i manjim bratom: jeftiniji IdeaPad Yoga 11s tek je neznatno deblji i teži od modela Yoga 11 koji koristi Windowse RT. Ali zato je unutra Intelov Core i3, koji je mnogo moćniji od ARM procesora u starijoj Yogi. Baterija mu traje tek sedam sati, naspram Yoginih 12, ali je skuplji tek za marginalnih sedamdesetak dolara.

lenovo idepad yoga 11s

5. HP Sleekbook
Hewlett-Packard se odlučio za ekonomičniji pristup. Novi HP Pavilion Sleekbook trenutačno u SAD-u stoji samo 479 dolara, u što su uračunati 15,6-inčni zaslon, Windows 8, procesor AMD A4, 4 GB radne memorije i disk od 500 GB. Ipak, oni koji žele iskustvo dodira morat će izdvojiti 649 dolara za Pavilion TouchSmart Sleekbook, koji je dostupan od 3. veljače.

hp sleekbook

4. LG Tab-Book H160
Korejski mješanac slabiji je od bratije opremljene Core procesorima (u njemu je tek slabašni Atom), ali zato mu je transformacija upečatljiva: dugme na lijevoj strani kućišta pretvara ovaj Windows 8 tablet u pravi prijenosnik jednim pokretom prsta. Inženjerima LG-a idu čestitke jer je ovo dosad najelegantniji mehanizam korišten na jednome hibridu. Zaslon od 11,6 inča nudi HD razlučivost, a jači brat s oznakom Z160 nudit će procesor Core i5.

lg tag book

3. Hibrid Intel North Cape
Premda je North Cape tek ogledni primjerak, jasno daje do znanja zašto je Intel napustio proizvodnju matičnih ploča za PC – ovo je budućnost. Dakako, koristi “osmicu”, Full HD zaslon od 13,3 inča je raskošan, a ostatak hibrida luksuzan koliko to dopuštaju najskuplji dostupni materijali (zaklapa se magnetiziranom žicom umjesto plastičnom kvakom, primjerice). Ovo je doslovno prvi prijenosnik na platformi Haswell, koja će u proizvodnju za nekoliko mjeseci.

north cape intel

2. MSI Slidebook S20
Na prvi pogled MSI Slidebook S20 je tablet, ali detaljniji pregled otkriva da zaslon klizi nagore i pretvara S20 u punokrvni ultrabook. Izdizanje zaslona otkriva tipkovnicu koja će umnogome pomoći zaposlenom biznismenu dok unosi hrpu teksta. Teži tek kilogram i pol, a nudi 11,6-inčni zaslon, Windows 8, procesor Intel Core i5-3317U, 4 GB radne memorije i SSD disk od 128 gigabajta.

MSI Slidebook S20

1. Samsung 7 Chronos
Multimedijalna mrcina iz Samsungova pogona zove se Serija 7 Chronos, a nudi impresivne performanse: pokreće ga operativni sustav Windows 8, opremljen je Full HD zaslonom osjetljivim na dodir i akceleratorom RAM-a (što god to značilo) koji ubrzava prijenosnik do 150 posto. Unutra je 2,4-gigahercni Core i7, AMD-ov Radeon 8870M i terabajtni disk.

najbolji laptopi


Propustili ste