Kako filmski junaci (nerealno) koriste računala

Korištenje računala i tehnologije u filmovima malo je drugačije nego u stvarnom životu.

Svi znamo kako svakodnevne životne situacije prikazane u filmovima i serijama često dobivaju neku “novu dimenziju”, koja nema previše veze sa stvarnošću. Isto vrijedi i kod prikaza korištenja računalne tehnologije, a mi izdvajamo nekoliko klišeja koji nas uvijek iznova nasmiju, a ponekad i malo naživciraju.

Zumiranje

Ako ste gledali CSI, ovo vam je zasigurno nebrojeno puta diglo živce. Zumiranje i povećavanje videosnimaka s nadzornih kamera loše kvalitete do najsitnijih detalja vrlo brzo dovodi do gubitka realnosti. Na tu temu napravljene su brojne parodije, međutim, još uvijek se iritirajuće često pojavljuju u serijama i filmovima.

Probijanje i pogađanje lozinki

Najbolje lozinke i sigurnosni sustavi najvećih kompanija i vladinih organizacija mačji su kašalj u rukama filmskih hakera (poput npr. Hugha Jackmana u Operaciji Swordfish), koji najčešće probijaju lozinku u manje od minute. Isto tako, koliko ste samo puta svjedočili filmskoj sceni u kojoj neki lik pogađa tuđu lozinku, obično iz drugoga ili trećeg pokušaja, i to nakon samo nekoliko trenutaka razmišljanja. Iako su u stvarnosti ljudi poprilično lijeni u smišljanju lozinki, sustavi nas najčešće tjeraju da sastavimo šifru od kombinacije malih i velikih slova te brojeva pa su takve situacije ekspresnoga pogađanja lozinke veoma nerealne.

Gdje je nestao miš?

U većini filmova i serija korištenje računala uključuje isključivo tipkovnicu odnosno tipkanje, dok se miš gotovo uopće ne prikazuje. To tipkanje uglavnom se odvija brzinom svjetlosti, a pravilo je da što je netko veći računalni stručnjak, to brže piše. Nije nužno ni da se ispiše previše teksta na ekranu, bitno je da glavni junak pokaže svoj osobni rekord brzine pomicanja prstiju po tipkovnici, na kakvome bi mu pozavidjeli i ponajbolji svjetski daktilografi. Bilo bi lijepo ponekad vidjeti glavne junake kako pomiču strelicu miša po ekranu te klikaju i pišu kao i ostali smrtnici.

Dramatične obavijesti

Golemi fontovi i obavijesti preko pola ekrana najnormalnija su stvar kod računala većine glavnih junaka u filmovima. Obavijesti poput zabranjenoga pristupa ili pogrešne lozinke dramatično iskaču na ekranu uz upozoravajuće alarmne zvukove. Većina nas zna da, ako ne možemo ući u neki sustav, obično dobijemo generičku obavijest o tome da ime ili lozinka nisu ispravni. Virusi u filmovima također se sami predstavljaju na ekranu u dramatičnoj maniri (dobar primjer su kultni Hakeri), dajući glavnim junacima do znanja da su tamo, dok se u stvarnome životu u pravilu skrivaju i iz prikrajka nam otežavaju rad na računalu.

Zvukovi na računalu

Dolazak e-maila na računalo veličanstven je trenutak popraćen glasnim pobjedonosnim zvukom, a isto tako, poruka se automatski pojavljuje na računalu preko cijeloga ekrana. To je sasvim neuobičajeno za stvaran život, u kojemu dolazak e-mail poruke eventualno prati mali beep ili sitna obavijest na ekranu – naravno, ako smo ulogirani u sustav e-pošte. Općenito, filmska računala i elektronički uređaji konstantno ispuštaju nevjerojatnu količinu raznovrsnih zvukova, pogotovo ako je riječ o SF žanru.

+ BONUS: SMS poruke u Excel tablici

I za kraj jedan mali bonus, nije vezan za filmove niti serije, nego za videospot Kelly Rowland u kojemu ona šalje dečku SMS poruku putem – Excel tablice!


Propustili ste