Googleove nove lozinke – Yubikey i ručni prsten s NFC čipom

Multinacionalna kompanija Google odlučila je učiniti odmak od klasične autentifikacije prilikom prijave na svoje servise, stoga trenutačno testira novi oblik hardverskih ključeva – Yubikey i ručni prsten s NFC čipom koji bi mogli zamijeniti postojeći oblik lozinki

Danas se gotovo sve odvija virtualno i velik broj ljudi ima kreirane razne račune na mnogobrojnim servisima. Samim time moramo biti spremni pamtiti velik broj lozinki, od maila, cloud servisa koje koristimo pa do raznih društvenih mreža. Kreiranje lozinki postalo je sve kompliciranije, odnosno želimo li biti sigurni da nam nitko neće hakirati račun (a jednom sigurno hoće), poželjno je osmisliti što kompliciraniju lozinku koristeći velika, mala slova, brojeve i interpunkcijske znakove. Naravno, u velikom broju slučajeva ni takva lozinka ne može pomoći.

Napredak bi bio korištenje dvostrukih lozinki ili u nekim vrlo važnim ustanovama, korištenje biometrijskih lozinki (otisci prstiju, skeniranje šarenice oka i sl.). Google je odlučio napraviti odmak od klasičnih lozinki, stoga trenutačno testiraju ”fizičke ključeve” koji bi služili za prijavu na njihov servis. Ovi hardverski ključevi zapravo su USB stick ili ručni prsten s NFC čipom. Istina, ovo naizgled djeluje vrlo zastarjelo ili u krajnju ruku – nepouzdano, jer klasične lozinke čuvamo u svojim glavama, dok bi ove fizičke lako bilo doslovce ukrasti.

Međutim, u Googleu navode kako ovi ključevi sadrže potpuno novu tehnologiju, koju bi nam uskoro trebali i predstaviti. Uzmimo za primjer ključ u obliku ručnoga prstena s NFC čipom. Ideja je da bi ovakav prsten bio povezan s vašim gadgetom koji u sebi sadrži pametnu karticu. Ovdje se prvenstveno misli na Androide čiju funkcionalnost možemo maksimalno iskoristiti ako imamo otvoren Googleov račun. Ono što bi bilo potrebno jest prisloniti prsten uz gadget i time bi uređaj bio otključan, čak i kada telefonska mreža nije dostupna. Ovdje se naravno postavlja pitanje što učiniti u slučaju da prsten ili USB (Google ga je nazvao Yubikey) izgubimo, no vjerojatno u ovoj multinacionalnoj kompaniji rade i na tome.

Prema podacima koji su izašli u javnost, odnosno onima koji kruže internetom, pretpostavlja se kako bi prsten služio za otključavanje gadgeta, a Yubikey za prijavu na Googleove račune putem računala, bez obzira na to radi li se o Windows, Mac ili Linux operativnim sustavima. Ovi noviteti koje Google razvija svakako ne djeluju kao nekakvo tehnološko čudo, već više kao dodatan tehnološki predmet koji će zasigurno primamiti velik broj korisnika, prvenstveno zbog atraktivnosti, i time će Googleu donijeti dodatnu zaradu. S obzirom na to da, uz Yubikey, razvijaju i hardverski ključ u obliku prstena, vjerojatno nas očekuje i paleta raznih prstena osmišljenih pod utjecajem raznih modnih trendova, koji će vjerojatno ponajprije privući ženski dio korisnika. U svakom slučaju, mora se priznati da je Google ovoga puta mislio i na ženski dio publike i time si potencijalno osigurao zaradu od onih koji se za ovakav način prijave na Googleove servise uopće ne bi odlučili.

Skeptičnost spram ovakvog načina autentifikacije svakako postoji jer teško je zamisliti da je uistinu daleko bolji od postojećeg, pogotovo ako se obrati pozornost na mogućnost gubitka ključa. Naravno, mnogo je lakše izgubiti ključ, nego jednostavno zaboraviti lozinku. Ono što je sigurno jest da kada Google lansira svoje proizvode na tržište, očekuje se i njihova dobra prodaja. U samome početku vjerojatno iz znatiželje kako oni funkcioniraju i eventualno kako bi korisnici mogli reći da su ih isprobali i time pokazali kako prate scenu tehnoloških noviteta, pogotovo onih koji neće zaobići ni estetsku komponentu.


Propustili ste