DJ aplikacija za iPad

Danas svatko može biti DJ. Dovoljno je kupiti aplikaciju Djay for iPad i baciti se u glazbene vode – ključan je ipak izbor skladbi koje ćete puštati

Pojavom iPhonea, a zatim i iPada procvjetalo je tržište aplikacija. Ili da budemo precizniji, nastalo je iz ničega! Tematski i dalje najbolje zarađuju igre i knjige, no ponekad jednako dobro prolaze i nišne aplikacije, poput ove koju predstavljamo. Djay for iPad omogućava i amaterima i profesionalcima da ”vrte ploče”. I ne treba se pritom zamarati dilemom koja je možda prisutna – jesu li DJ-i koji puštaju glazbu s prijenosnika i iPada pravi DJ-i? Naravno da jesu jer je stvar u izboru glazbe – ljudima na plesnom podiju većinom je svejedno imate li pucketave vinile ili digitalni mp3. Uz to, i oni koji su nekad puštali većinom s vinila, danas s gramofona prelaze na iPad tablete ili prijenosnike. Jasno je da se profesionalni DJ-i osjećaju ugroženo pojavom amatera. Tako je bilo i profesionalnim novinarima kada su se pojavili blogovi i profesionalnim fotografima kada su se pojavile digitalne kamere, ili još gore, kamere na mobilnim uređajima. Pa ako su se oni mogli pomiriti s time da svatko može pisati i fotografirati, i DJ-i će se pomiriti s time da svatko ima pravo na glazbeni odabir i da svatko danas može biti DJ.

Glazbena revolucija

A sve to mogu postići zahvaljujući spomenutoj aplikaciji Djay for iPad. Istina, u odnosu na druge aplikacije njezina cijena mnogo je viša, ali to je s razlogom – u našemu radu (dva puta pred publikom!) pokazala se kao izrazito pouzdana i nije nas iznevjerila. Druge koje smo isprobali imale su tehničkih poteškoća i znale su se ”srušiti” same od sebe, dok je ova poprilično pouzdana. Slažu se s time i kolege iz inozemnih medija: Unijet će revoluciju u DJ-ing kakav znamo, pisao je ZDNet. Jedna od najboljih aplikacija, utvrdio je Macworld. Držala nas je budnima do 2 ujutro, zabavljali su se u Wiredu. Nije nas iznevjerila, napisali smo mi nekoliko rečenica ranije. Aplikacija omogućava da skladbe koje ste ubacili u iPad miksate, puštate, pokrivate efektima (Flanger, Echo, Phaser i slično), uključite automix (Djay sam radi prijelaze s jedne skladbe na drugu), scratchate (jako zabavno!) ili snimate svoj set koji poslije možete podijeliti na popularnom SoundCloudu. Aplikacija je jednako dobra za profesionalce i amatere, a kako dvadeset dolara nije mnogo (realno, ako ste imali za iPad, možete si i ovo priuštiti) idealna je za sve koji su oduvijek željeli biti DJ-i ili to već jesu, ali svoje vještine moraju malo nadograditi novim tehnologijama.

A evo i mixa, puštanog i snimanog na ovoj iPad aplikaciji.


Propustili ste