Što je Ultra HD Blu-ray i treba li nam uopće?

Novi medij zasigurno će privući pozornost filmofila istančanoga oka i uha, koji uz to imaju i kolekcionarske sklonosti.

Nekada davno gledali smo filmove na videokazetama i živcirali se kada bi nam player prožvakao vrpcu, a kad bismo vraćali videokazetu u videoteku, uvijek smo se brinuli jesmo li je premotali na početak. Zatim je stigla velika revolucija u obliku DVD-ova koji su nas oslobodili svih prethodno navedenih problema, a istodobno donijeli neusporedivo bolju sliku i zvuk. U međuvremenu, pojavili su se još kvalitetniji Blu-ray diskovi, ali su se polako počele mijenjati i navike korisnika koji su se sve više počeli okretati on-demand servisima, streamingu, digitalnim videoteka i sličnim uslugama (istina, pojavio se i internetski piratluk).

Zbog internetskoga doba mnogi smatraju da su fizičkim medijima dani odbrojani, ali čini se kako još nije sve gotovo jer uskoro nam stiže nasljednik Sonyjeva Blu-raya – Ultra HD Blu-ray. Očekivano, novi medij donosi još bolju sliku i zvuk te podržava rezoluciju do 3840×2160 piksela, što je četiri puta više nego u slučaju Full HD televizora i čak 27 puta više od onih sa standarnom rezolucijom. Također, Ultra HD Blu-ray omogućuje življi prikaz boja (više od 75 posto vidljivoga spektra) te dolazi s podrškom za HDR video, što u prijevodu znači da će scene s velikim kontrastom biti jasnije, oštrije i detaljnije. Ali, to nije sve.

Među novostima ističe se i progresivan “frame rate” koji podržava do 60 sličica u sekundi, što omogućuje realističniji prikaz pokreta i akcije na ekranu. Filmovi će pritom dolaziti na dvoslojnim i troslojnim diskovima, od 66, odnosno 100 gigabajta. Usporedbe radi, 100-gigabajtni Ultra HD Blu-ray disk ima kapacitet koliko i dvadesetak DVD-ova! Naravno, kako biste mogli uživali u novoj generaciji medija trebat će vam Ultra HD Blu-ray player, a preporučuje se i nabava 4K televizora velikoga ekrana (barem 60 inča), kao i investicija u adekvatan zvučni sustav.

Ultra HD Blu-ray format na tržište stiže tijekom ove godine, odnosno u svijetu se očekuje već oko Uskrsa, a cijene playera i diskova još nisu definirane. Filmski studiji poput 20th Century Foxa, Warnera i Sonyja već najavljuju izdavanje naslova na novome mediju, a riječ je ponajprije o atraktivnim akcijskim spektaklima kao što su Pobješnjeli Max: Divlja cesta, X-Men: Dani buduće prošlosti ili Čudesni Spider-Man 2.

Na kraju, postavlja se pitanje – treba li nam sve to? Mnogi filmoljupci sasvim su zadovoljni kvalitetom koju pruža Blu-ray, a znatan broj ljudi još uvijek gleda fimove na DVD-u, formatu koji je s nama već dva desetljeća. Novi medij zasigurno će privući pozornost filmofila istančanoga oka i uha, koji uz to imaju i kolekcionarske sklonosti, ali gotovo je nevjerojatno da će postati masovan poput prijašnjih formata, pogotovo uzevši u obzir golemu konkurenciju digitalnih servisa. Doduše, štošta će u konačnici ovisiti o cijenama i marketinškoj mašineriji, ali sve se čini kako će Ultra HD Blu-ray biti posljednji fizički medij za gledanje filmova namijenjen masovnome tržištu.


Propustili ste