Top 8: Najbolji TED govori 2015.

Kad je riječ o dobroj motivacijskoj priči, tu je TED Talk i njegovi sjajni govornici.

Godina je na izmaku, a rekapitulacija događaja u tijeku. Prije blagdana uvijek nam je potrebna dobra inspiracija kako bismo ih proslavili u najboljemu izdanju. Kad je riječ o dobroj motivacijskoj priči, tu je TED Talk koji će vas svojim sjajnim idejama potaknuti na razmišljanje, razvijanje ideja ili pak inspirirati da razvijete nešto novo, svoje i posebno. Ovaj put donosimo vam neke od najboljih govora ove godine, uz nadu da će takvih biti i u novoj.

Možemo li stvoriti nova osjetila za ljude?

Kako bi ljudi izgledali i što bi se dogodilo kada bi mogli proširiti svoja osjetila, dio je teme ovoga TED govora. Ako ste ljubitelj znanosti i razmišljate izvan okvira svakodnevnoga života, preporučujemo da svakako pogledate. David Eagleman postavit će pitanja o kojima možda dosad niste razmišljali, a nakon ovoga svakako biste trebali početi.

Kako koristim sonar za kretanje po svijetu

Inspirativan govor koji će vas sigurno začuditi, ali i nasmijati. Jednostavnim pomagalima i osluškivanjem zvukova možete se snaći u potpunome mraku, ako upotrijebite mozak. Daniel Kish, slijepac od malena koji je naučio služiti se drugim osjetilima kako bi se snašao u svijetu koji počiva na vizualizaciji, objasnit će kako iskoristiti zvukove za kretanje i stvaranje slike vlastite okoline.

Zaboravite shopping. Uskoro ćete odjeću skidati s interneta.

Naslov zvuči obećavajuće, zar ne?! Ideja printanja bilo kakvog predmeta, pa tako i odjeće, još zvuči poput daleke budućnosti. Međutim, ovaj govor dokazuje kako je budućnost upravo sada te da ćemo za koju godinu možda moći printati i blagdanske darove ako ne stignemo otići u šoping na vrijeme. Jedva čekamo takvu budućnost!

Priča o dvije Amerike

Izvrstan govornik čini dobru priču još boljom. Kontroverzne teme poput rasizma i njegovih uzroka koje priča indijski pisac Anand Giridharadas zadržat će vas do kraja govora, kada ćete se zapitati o mnogim životnim pitanjima, ali i dobiti odgovore na neka od njih.

Zašto uspješne žene imaju spljoštene glave?

U iskrenoj životnoj priči sažetoj u manje od 15 minuta saznat ćete tko je Stephanie Shirley i zašto je njezina genijalnost važna u svijetu tech poduzetnika. Jedan od prvih startupa u Velikoj Britaniji bio je upravo njezin, a u videu pogledajte o čemu je točno riječ.

Ovako izgleda biti na tajnom zadatku u Sjevernoj Koreji

Kako najzatvorenija zemlja na svijetu funkcionira iznutra, možemo samo nagađati, a u ovome videu vidjet ćete je iz perspektive profesorice engleskoga jezika. Predavajući engleski jezik mladim budućim liderima Sjeverne Koreje, Suki Kim suočila se s nevjerojatnom surovošću režima koji vlada u toj zemlji.

Cijena sramote

Nakon deset godina potpune šutnje u medijima, Monika Lewinsky odlučila je ispričati svoju stranu afere koja je uzdrmala američke političke vrhove, ali i cijeli svijet. Kako sama navodi, njezina se priča poklopila s aktualizacijom digitalnih medija, što je negativno utjecalo na njezinu reputaciju te je od potpune anonimke pretvorilo u jednu od najpoznatijih osoba na svijetu.

Kako kontrolirati nečiju ruku vašim mozgom

Ovaj video pokazat će vam kako pojednostavljena neuroznanost izgleda u praksi. Kratak, ali genijalan znanstveni prikaz zasigurno će vas zainteresirati i nasmijati, a možda ćete se i poželjeti baviti istraživanjem mozga i njegovih nebrojenih funkcija.


Propustili ste