Deset iPhone aplikacija za obožavatelje fotografije

iPhoneova kamera unatoč neospornoj kvaliteti ipak ima svoja ograničenja. Srećom, u App Storeu nalazi se više od tisuću aplikacija za snimanje i uređivanje fotografija. Naravno, nisu sve vrijedne spomena, stoga vam donosimo neke od nama zanimljivijih aplikacija koje će vas svakako prometnuti u vještijeg iPhone fotografa.

Prije pojave smartphonea u svrhu povećanja produktivnosti i zabave bili smo opremljeni s više od nekoliko gadgeta, a danas sve te funkcionalnosti obnaša naš ”pametni mobilni uređaj”. Trenutačno je više od 5 bilijuna vlasnika mobilnih aparata u svijetu. Jedna petina njih posjeduje smartphone, među kojima se korisnici iPhonea smatraju najangažiranijima, a čak 43 posto korisnika mlađe je od 34 godine. Velika većina njih dobro poznaje termin iPhoneographyumjetnost fotografiranja putem iPhonea, koja je posljednjih nekoliko godina toliko uzela maha da je još 2011. na prvo mjesto najpopularnijih kamera na Flickru zasjeo upravo iPhone!

Svakim novim modelom iPhoneova kamera dobiva dodatne kvalitete, pa tako petica ima impresivnu iSight kameru s 8 megapiksela i novu funkciju snimanja panoramskih fotografija. Kada bismo generalizirali, ne bismo mogli tvrditi da je iPhone u potpunosti izbacio digitalne kamere iz uporabe, jer većina korisnika iPhonea, pored toga što fotografiraju iPhoneom, još uvijek posjeduje i neki digitalni fotoaparat sa strane, za angažiranije i plansko fotografiranje. No kada je u pitanju neformalna fotografija, iPhone je za fotografe hobiste bez sumnje broj 1!

Ipak, iPhoneova kamera unatoč kvaliteti ima ograničene funkcije, no srećom u App Storeu možete pronaći više od tisuću aplikacija za snimanje i uređivanje fotografija. Naravno, nisu sve vrijedne spomena, a mi vam u nastavku donosimo neke od nama zanimljivijih aplikacija koje će vas svakako prometnuti u vještijeg iPhone fotografa.

Camera+

Odlična alternativa ugrađenoj iPhoneovoj kameri donosi brojne korisne funkcionalnosti kako za snimanje, tako i za uređivanje fotografija. Tu su ekspozicija na dodir, tajmer za fotografiranje autoportreta, stabilizator fotografije, burst-funkcija za fotografiranje nekoliko slika zaredom, clarity-filter i brojni filteri kroz koje možete ”provući” svoje fotografije. Aplikacija je osmišljena u suradnji s profesionalnom fotografkinjom Lisom Bettany, koja je na put oko svijeta otišla samo s iPhoneom, bez fotoaparata. Camera+ po cijeni od 1,99 dolara dostupna je za iPhone i iPad i vrijedi svakog centa!

Snapseed

Jednostavna i besplatna aplikacija (koju mogu koristiti i korisnici Android uređaja) moćan je alat za obradu snimljenih fotografija. Sadrži brojne zabavne filtere, dramatične efekte i okvire za vaše fotografije te omogućava podešavanje fokusa, saturacije, kontrasta i sl. Snapseed je proglašen najboljom aplikacijom u 2012. godini!

360 Panorama

Aplikacija koja je snimanju panoramskih fotografija podarila nevjerojatnu lakoću! U samo nekoliko sekunda uz pomoć ove aplikacije možete snimiti nevjerojatne fotografije koje su istog trena dostupne za dijeljenje na omiljenim društvenim mrežama. 360 Panorama svakako je aplikacija koja vas neće razočarati, a u App Storeu nalazi se po cijeni od 0,99 dolara.

Blux Camera Pro

Sve što jedan zaljubljenik u fotografiju može poželjeti objedinjeno je u jednoj aplikaciji, i to po cijeni od 0,99 dolara. Savršen odabir za one koji vole imati pod kontrolom svaki element buduće fotografije, uz mogućnost primjene velikog izbora filtera prije samoga snimanja fotografije. Ova aplikacija za vas će analizirati kadar i predložiti vam najbolje postavke. Sadrži burst-funkciju okidanja nekoliko fotografija zaredom, anti-shake-funkciju za oštriju sliku, kao i mogućnost podešavanja samostalnog okidanja. Blux Camera Pro dizajnerski je impresivna, a njezina funkcionalnost nudi jednostavno rješenje za savršene fotografije.

Hueless

Aplikacija s pomoću koje ćete postati majstor crno-bijele fotografije! Elegantno sučelje, kamera koja omogućuje kontrolu ekspozicije i kontrasta, zaključavanje fokusa i ekspozicije, nekoliko vrsta gridova, šest različitih filtera i mogućnost pregleda promjena u stvarnome vremenu – učinit će od svakog zaljubljenika u crno-bijelu fotografiju pravoga ovisnika. Hueless nažalost nije besplatna aplikacija i trenutačno se može kupiti po cijeni od 2,99 dolara.

Pixlr-o-matic

Aplikacija koja je jednako jednostavna (do uređene fotografije doći ćete u doslovno tri koraka) koliko i zabavna nudi više od 2 milijuna kombinacija uz pomoć velikog broja filtera, dodatnih slojeva s posebnim efektima i okvira. Pixlr-o-matic je besplatna aplikacija koju svakako želite ako volite fotografije u retro stilu.

Hipstamatic

Aplikacija koja je digitalnoj fotografiji poklonila neodoljiv analogni efekt. Hipstamatic vam nudi da sami odaberete vrstu kamere, leće i filma, a na vama je da se poigrate i dokučite koja vam kombinacija najbolje odgovara. Poželite li svoje Hipstamatic fotografije vidjeti i u tiskanom izdanju, Hipstamatic nudi i opciju izrade i dostave fotografija. Cijena aplikacije je 1,99 dolara, mala cijena za kameru kojom je fotografirana naslovnica čuvenoga magazina Time u studenome 2012.

Diptic

Brzo i jednostavno rješenje za kreiranje kolaž-fotografija. Odlična aplikacija kada želite putem nekoliko fotografija ispričati priču. Diptic ćete platiti 0,99 dolara, a pored 179 ponuđenih okvira kojima možete uređivati fotografije, nudi i mogućnost upisivanja teksta, korištenje 14 filtera i neobične, ali zabavne pozadine kojima se možete poigrati.

Slow Shutter Cam

Ako ste impresionirani fotografijama noćnih vlakova u prolazu i prekrasnim spletom svjetlosnih tragova koje ostavljaju, onda je Slow Shutter Cam aplikacija koju trebate potražiti u App Storeu. Po cijeni od 0,99 dolara dobit ćete aplikaciju koja će od vašeg telefona učiniti sve ono što ste inače mislili da je moguće isključivo s DSLR fotoaparatom – prekrasne fotografije duge ekspozicije, a sve uz jednostavnu mogućnost kontrole ekspozicije, otvora blende i ISO postavki.

InstaPlace

Zgodna aplikacija za sve koji često putuju! InstaPlace će putem GPS-a odrediti vašu lokaciju i dodati naziv grada ili točne lokacije preko vaše fotografije. Layere s informacijama o lokaciji možete birati sami, kao i tipografiju, što pruža dodatnu dozu zabave. Sve to za 1,99 dolara!


Propustili ste