Izdavači i tableti se vole

Tableti postaju iznimno važan dio poslovnog modela europskih dnevnih novina

Ovogodišnja WAN-Ifra (sajam izdavača koji na jednome mjestu okuplja više od 18 tisuća publikacija, 15 tisuća internetskih odredišta i tri tisuće tvrtki iz više od 120 zemalja svijeta) otkrila je neke nove vjetrove koji pušu medijskim tržištima Europe. Svako je izdanje ovoga sajma iznimno važno u struci, budući da je upravo to mjesto gdje se određuju smjernice po kojima će novinski izdavači kormilariti sljedeću godinu dana.

A udarna je vijest – brak dnevne novine i tableta! Nije tajna kako diljem svijeta tiraže novina neumitno padaju. Naročito kada su u pitanju manje lokalne i regionalne dnevne novine. Posljedično, oglašivači okreću leđa tiskovini a čitatelji se ionako sve više okreću internetu kao instant-izvoru vijesti.

No, umjesto uobičajenoga rezanja troškova kao odgovora na ovakve turbulencije, nekoliko je europskih izdavača pojačalo svoja digitalna izdanja koja ne podliježu krutim pravilima tjednoga i dnevnoga tiska. Ovogodišnja je WAN-IFRA utoliko bitnija, jer predstavlja paradigmatski pomak u pristupu izdavača dnevnih novina.

Jedan od odličnih case studyja jest kuća KSF Media – točnije, njezin Hufvudstadsbladet,  najveća finska novina koja izlazi na švedskome jeziku. Da ne pomislite kako se radi o kikirikiju, ukupna tiraža svih izdanja KSF Medije iznosi preko 70 tisuća primjeraka, portal im nosi oko stotinu tisuća uniquea tjedno, zapošljavaju oko 250 ljudi a godišnje okrenu negdje 30 milijuna eura.

Pad tiraže je kuća dočekala protuofenzivno: pokrenuli su tjedni magazin u tablet-formatu, u kojem svakoga petka u 2 popodne nude probrane autorske tekstove, bez suhih agencijskih vijesti. Ovim smjelim konceptom pokušali su osvojiti nove čitatelje, a cijenom od 2,99€ po primjerku ili 9,99€ mjesečno postali su profitabilni već nakon dvijetisućitoga pretplatnika.

Troškovi proizvodnje su im simbolični: cijeli projekat opslužuje jedan urednik i jedan novinar. Želite li vidjeti kako izgleda HTML5 magazin, evo ga: HBL.

No, osvajanje nove publike nije jedini cilj digitalnoga adventa velikih redakcija. Novac sve više curi s papira na internet. Španjolski izdavač Unidad Editorial čiji portfelj sadrži, među ostalima, El Mundo, poslovni dnevnik Expansión i sportske novine Marca, još se 2010. godine okrenuo prema digitalnome svojim projektom Orbyt.

Multimedijska se platforma pokazala kao pun pogodak: sa svojih 65 tisuća pretplatnika i 250 tisuća registriranih korisnika i milijun uniquea mjesečno, Orbyt uz prodaju digitalnih sadržaja zarađuje i na prodaji karata, turističkih aranžmana te marži drugih izdavača.

Bavarski se pak Ausburger Allgemeine pobrinuo za svojih trideset tisuća pretplatnika tako što je digao cijeli CRM sustav u oblak i podijelio svojim tiražerima iPade. I čini se kako su presretni i jedni i drugi.

Najveća imena novinskoga svijeta, Adobe i AGFA, već danas nude rješenja za mobilno izdavaštvo, a digitalna izdanja i multimedijske novine nisu budućnost, već – sadašnjost.

cta-planb-3


Propustili ste