Zašto je 8tracks bolji od SoundClouda?

Sigurno ste nebrojeno puta od svojih glazbeno-entuzijastičnih Facebook prijatelja dobili molbe da poslušate i lajkate njihova ingeniozna napikavanja na SoundCloudu. Budimo realni, većina takvih setova čista su splačina, no zbog dobrih međuljudskih internetskih odnosa prisiljeni smo ih slušati s vremena na vrijeme. Za sve one željne otkrivanja nove glazbe i ponovnog otkrivanja stare, imamo bolje rješenje – internetski radio retro imena 8tracks!

8tracks, ”rukotvoreni internetski radio” osnovan je 2006. u San Franciscu prema ideji Davida Portera. Lansiran je 2008., a već 2011. časopis Time proglasio ga je najboljom internetskom stranicom godine. Dobre kritike dobili su od Wireda, TechCruncha i mnogih drugih medija koji prate internetske fenomene.

Po čemu se 8tracks razlikuje od ostalih internetskih radija? 8tracks nije klasičan internetski radio niti prostor za DJ glazbene blogove kao što je SoundCloud. Prosječan zaljubljenik u glazbu ne poznaje osnove rada u Fruity Loopsu i drugim programima, pa na SoundCloudu ostaje zakinut. DJ na 8tracksu može biti svatko. Potrebno je samo ulogirati se i kreirati playlistu koja mora sadržavati minimalno 8 pjesama – princip sličan negdašnjem snimanju kaseta i prženju kompilacijskih diskova. No u ovome slučaju sve se odvija na internetu pa vaš miks mogu slušati korisnici diljem svijeta, od Aljaske do Zimbabvea.

Upravo je to bila misao vodilja pokretača stranice: spojiti kulturu slušanja radija 70-ih, snimanja miks-kaseta u 80-ima (prema čemu je stranica, između ostalog, i dobila ime) i DJ kulture 90-ih sa suvremenom komunikacijom i internetskom konzumacijom. Pjesme na 8tracks možete postaviti izravno s vašega računala ili putem SoundClouda. Ili jednostavno možete samo slušati playliste drugih korisnika. Playliste su podijeljene prema različitim oznakama, a one mogu biti glazbeno-žanrovske (indie, blues, dubstep…) ili deskriptivne (tuga, seks, sunce, party). Također, na korisničkom feedu navedene su i najslušanije playliste toga dana i trendovski miksevi, kao i oni najnoviji, upravo postavljeni (koji su najčešće i najzanimljiviji jer sadrže svašta: od perzijskoga jazza, palestinskoga hip-hopa do japanskoga underground noisea).

Mikseve koji vam odgovaraju možete lajkati, komentirati i dijeliti putem Facebooka, Twittera, Google plusa i Stumblea. Možete označiti i pojedinu pjesmu s playliste, što je korisno ako je želite kasnije spremiti na vaše računalo. One DJ-e koji vam se sviđaju možete slijediti i tako dobiti malu vojsku DJ amatera na svim kontinentima. Njihovi svježi miksevi pojavljivat će vam se u news feedu. Također, na osnovi odslušanog i označenog, 8tracks će vam generirati nove, srodne mikseve. Naravno, ulogirati se možete i putem Facebooka i tako se povezati s vašim Facebook prijateljima.

8tracks nedavno je lansirao i svoju iOS te Android aplikaciju, koju je dosad preuzelo više od 15 tisuća ljudi. Idealna je za slušanje na biciklu, u tramvaju i na poslu, a ne troši previše. Osim jednostavnosti, interaktivnosti i briljantnoga dizajna, prednost 8tracksa je legalnost. Vlasnici stranice glazbenim kućama plaćaju licence pa se ne može dogoditi da neki miks ili pjesma nestane zbog povrede autorskih prava, što je posljednjih godina postala vrlo iritantna boljka YouTubea. Participacija na 8tracksu potpuno je besplatna, a za razliku od konkurentskih internetskih slušaonica poput Spotifyja i Pandore, nema oglašavanja. 8tracks svoj budžet pokriva putem sponzoriranih playlista (tako, primjerice, postoji i playlista magazina Rolling Stone) i organizacijom 8tracks akcija. Skladbe postavljene na 8tracks možete i izravno utržiti putem linka na iTunes.

8tracks je švedski stol za glazbene sladokusce, riznica koja se otključava jednostavnim ulogiravanjem. I uistinu sadrži svašta: od zaboravljenih evergreena, hitova koji to tek trebaju postati, etničke glazbe i pravaca za koje uopće niste znali da postoje, preko klasike i nostalgičnih hitova 90-ih. Najslušanije su, naravno, playliste s oznakom indie i hipster, ali ima i kvalitetnog hip-hopa, čak i dubstepa. Glavna prednost i boljka radija njegova je nepredvidivost – kada kliknete na miks, nikad ne znate što skriva. U sat vremena slušanja možete naići na savršen miks, ali i na najgori mogući. No zato postoji tipka next mix i vozi dalje muzičkim toboganom ili vremeplovom, što god više odgovara trenutku.

cta-planb-3


Propustili ste