Društvene mreže za koje vjerojatno niste čuli

Facebook je ''must have'', Twitter je izvor korisnih informacija, LinkedIn može pomoći u karijeri... Većina ljudi koristi barem jednu od tri navedene društvene mreže, poneki entuzijasti povremeno posjete i Google plus, a ima i onih koji se još mutno sjećaju MySpacea. I uglavnom priča ovdje staje.

Međutim, svijet društvenih mreža mnogo je širi i raznolikiji – s jedne strane imamo nišne servise za uske interese, a s druge društvene mreže čiji je broj korisnika ogroman i nezaustavljivo raste, ali su popularne isključivo u određenim dijelovima svijeta. Slijedi nekoliko društvenih mreža za koje možda niste čuli, ali to ne znači da su manje zanimljive. I tko zna, možda je među njima neka koja bi vam mogla koristiti ili vas barem zabaviti

Catster

Mačke su zaštitni znak interneta, stoga je sasvim logično da postoji društvena mreža za njih. Nakon što naprave profil za svog dlakavog ljubimca, ponosni vlasnici mogu sudjelovati u konverzacijama na forumu, kreirati fotogalerije, razmjenjivati virtualne darove i još mnogo toga. Ako pak preferirate pse, nema problema, postoji i sestrinski servis Dogster (www.dogster.com). Dakako, valja napomenuti da i u Hrvatskoj postoji društvena mreža za kućne ljubimce, u sklopu stranice www.wow.hr.

Untappd
Ljubitelji piva, evo nešto za vas! Namijenjen ponajprije za mobilno korištenje, Untappd svojim korisnicima, među ostalim, omogućuje ocjenjivanje pivnica, čekiranje u njima, dijeljenje fotografija i recenziranje piva… Servis je ujedno i platforma putem koje pivnice mogu komunicirati s korisnicima te tako osnažiti svoj brend, a na raspolaganju su im i razni analitički alati.

CafeMom
Društvena mreža za majke – treba li još nešto dodati? CafeMom povezuje majke i one koje će to tek postati još od 2006. godine, a mjesečno bilježi oko 10 milijuna jedinstvenih posjetitelja. Iz CafeMoma nastao je i online magazin/blog The Stir koji donosi osobne priče, praktične savjete, ali i tračeve iz svijeta slavnih.

43Things
A sada nešto sasvim drugačije. Svi mi imamo ciljeve u životu, ali ponekad nam treba podrška drugih kako bismo ih ostvarili. Upravo tome služi 43Things. Na ovoj društvenoj mreži možete podijeliti ciljeve i planove s tri milijuna drugih korisnika, koji zatim mogu ”navijati” da ih i ostvarite. Naravno, i vi možete dati podršku drugima. Jednostavno i simpatično!

Mig33
Mobilna društvena mreža Mig33 pravi je hit u Indoneziji i južnoj Aziji, premda svoje korijene zapravo vuče iz Silicijske doline. Danas ima više od 70 milijuna korisnika, a ističe se po razrađenom i vrlo popularnom sustavu trgovine virtualnim poklonima.

YY
Ovaj kineski društveno-mrežni gigant ima više od 300 milijuna korisnika koji svakodnevno uploadaju videozapise, chataju, igraju igrice, a neki čak i zarađuju prave novce. Kako? Ako imate neki talent, poput pjevanja ili vam samo dobro idu karaoke, možete organizirati online koncert. Želi li vas netko gledati, morat će platiti ”virtualnim ružama”, koje kasnije možete konvertirati u pravi novac. Oko YY-a se tako razvila kompleksna virtualna ekonomija o kojoj jedan Facebook zasad može samo sanjati.

ResearchGate
Društvene mreže odavno ne služe samo za zabavu i ”gubljenje vremena”, a pravi dokaz za to je ResearchGate koji je namijenjen povezivanju – znanstvenika. Članovi ove zajednice od 2,6 milijuna korisnika tako prezentiraju svoje radove, međusobno traže rješenja problema, uspostavljaju poslovne kontakte, dogovaraju konferencije… Sudeći prema interaktivnoj infografici na početnoj stranici, ResearchGate najviše koriste znanstvenici iz područja medicine i biologije.

cta-planb-3


Propustili ste