Courserin tečaj iz prve ruke: Što očekivati i trebate li se prijaviti?

Ako ste se pitali kako izgleda online tečaj, a nije vam se dalo registrirati, donosimo vam iskustvo iz prve ruke.

U školama smo ignorirali rubrike Za one koje žele znati više, ali sada se događa suprotno: znanje je najmoćniji resurs koji svi traže. U prošloj godini na svim platformama za online učenje ukupno je bilo dostupno 4200 tečajeva. U ožujku ove godine samo je Coursera, jedna od vodećih platformi za online učenje, dosegla čak 1000 aktivnih tečajeva u svojoj bazi. Što vama to znači? Priliku da naučite više. Ako ste se pitali kako izgleda online tečaj, a nije vam se dalo registrirati, donosimo vam iskustvo iz prve ruke. Objasnit ću vam prednosti i nedostatke jednoga online tečaja na Courseri, a na vama je da se odlučite.

Zašto online tečajevi?

Mnogi se i nakon fakulteta ili stručne spreme ne osjećaju dovoljno sigurni u svoje znanje. Tržište danas od zaposlenika traži sve više praktičnih vještina koje ne mogu usvojiti u formalnim institucijama obrazovanja. Činjenica je da znanje iz škole i fakulteta nije dovoljno.

Osim mogućnosti dodatne kvalifikacije za posao, online tečajevi nude ono što se na Maslowljevoj skali zadovoljenja potreba nalazi na vrhu: samoaktualizaciju, odnosno osobni razvoj. Sigurno ste i vi nekoliko puta zastali pokraj plakata za Tečaj fotografije, Jazz radionicu ili Programiranje za početnike pa se upitali: „Kako nisam ovo primijetio/la prije?“

coursera screenshot

Želite li početi s online tečajevima, ne morate izdvojiti nikakav novac, niti se maknuti od svoga radnoga stola. Ne morate ni paziti na početak tečaja. Ako niste sigurni kada ćete završiti s projektom na poslu ili s ispitima, bez brige – prilika ima. Uvijek imate nekoliko opcija – redovito se otvaraju novi tečajevi, ponavljaju stari, a neki su trajno otvoreni za pristup. Stoga, ako želite naučiti nešto novo, proširiti svoje znanje ili usvojiti dodatne vještine za posao, sve što vam je potrebno je malo motivacije, računalo i internetska veza.

Ipak, svi znamo da je dobra organizacija tajni sastojak bez kojega ostali faktori neće dati rezultat. Često iz raznih razloga odgađamo prijavu na online tečaj, a već prijavljeni ne nalaze vremena proći kroz materijale. Bez obzira na to koje vas obveze sprječavaju da upišete ili završite online tečaj, ni vaš posao, ni ljubimac, ni teretana, a ni fakultet ne moraju biti problem.

Slobodno vrijeme teško je produktivno iskoristiti, pogotovo nakon radnoga dana kada samo želimo odmoriti mozak. Iako online tečaj kao edukacija zahtijeva moždanu rekreaciju, Coursera i ostale platforme nude učenje koje je praktično i zanimljivo te iskustvo stručnjaka koje će vam zaista pomoći. Ako imalo vjerujete u sebe i održite naviku, Učenje može biti zabavno ne mora biti samo fraza. Ako ste dogurali do te rečenice, već ste sami sebi potvrdili da želite znati više. Objasnit ću vam proces pohađanja tečaja na Courseri te pokazati kako je malo dobre organizacije itekako vrijedno truda.

Moj je odabir bio tečaj s Michigan State Universityja Design and Make Infographics. Tečaj vodi profesor Karl Gude. Iako za sebe kaže da je po zvanju zapravo ilustrator a ne dizajner, radio je kao grafički urednik za magazin Newsweek i agenciju Associated Press, tako da je imao iznimno mnogo primjera iz prakse.

coursera screeshot 3

Već s prvim videom stvorit ćete zaključke o tome kako vam se sviđa stil predavanja određenoga instruktora i koncept tečaja. Iz recenzija na Courseri možete saznati da Karl Gude ima opušten i pristupačan način predavanja. Na kraju tečaja i ja mogu potvrditi da je kod njega lako razumjeti zašto nešto ne funkcionira u dizajnu, čak i ako se prvi put susrećete sa svijetom grafike. Ipak, recenzije, kao i svugdje, imaju mnogo subjektivnih stavova pa, kada naletite i na negativne komentare, uzmite ih s rezervom (kao i pozitivne). Moja je preporuka da, ako vas zaista zanima tečaj i tema o kojoj je riječ, pokušate sami proći materijale za prvi tjedan i procijenite odgovara li vam. Recenzije ostavite za poslije kada i vi formirate neki stav.

Što se uopće radi na online tečaju?

Najčešće ćete gledati videopredavanja instruktora. Bit će kratkih, dugih, ali su uglavnom dinamična i s vizualnim naglascima. Svaki tjedan tečaja sadrži određeni broj videomaterijala koji obuhvaćaju tjednu temu. Ako bismo jedan tjedan nazvali poglavljem, zamislite jedan video kao kratku lekciju. Bez obzira na to govorite li tečno engleski jezik, Coursera je olakšala pohađanje tečaja uvođenjem podnaslova (većinom samo na engleskome) i potpunog transkripta lekcije.

Osim što materijale možete pregledavati online, dostupni su i za preuzimanje. Možete preuzeti sam video, podnaslove, cijeli transkript videa i sve ostale materijale koje instruktor uključi u tjedni zadatak. Sve možete pohraniti na svoje računalo i zapravo vam više ne treba ni internetska veza. Ta je opcija korisna jer sve materijale možete trajno sačuvati pa, kada zaboravite neke pojedinosti – bez obzira na to je li tečaj još aktivan ili ne – možete se podsjetiti svega što vam treba. A uz transkripte videa zaista je lako raditi bilješke…

coursera screenshot 4

Na kraju svakoga tjedna usvojeno znanje iz videolekcija ocjenjuje se putem kvizova, zadataka ili konkretnih projekata. Ovisno o tome koliko je tečaj teorijski ili projektno utemeljen, imat ćete veći postotak kvizova odnosno zadataka.

Za svaki tjedan određen je krajnji rok do kada morate ispuniti taj testni dio kako biste uspješno završili tečaj. Coursera je olakšala princip rješavanja testova. U kvizovima ćete često imati opciju da tri puta možete priložiti rješenja na isti kviz. Svaki put kada priložite rješenje, možete vidjeti koji su vam odgovori netočni. Stoga, ako obratite pozornost na to gdje ste griješili – kviz bez problema možete riješiti sto posto točno. To uvelike pomaže kod pogrešnih odgovora jer se tako zapravo natjerate da ispravite i naučite i ono što niste dobro riješili.

Kod zadataka i projekata situacija je malo drukčija jer je to konkretna stvar koju ne može ocijeniti algoritam. U nekim slučajevima vaš će zadatak i postupak ocjenjivati predavači, a ponekad ćete ocjenu dobiti na temelju prosjeka ocjena koje su vam dali polaznici tog tečaja.  Kad završite sve zadatke na vrijeme i dođete do finalnoga tjedna, zaslužili ste potvrdu o uspjehu (Statement Of Accomplishment). Ako platite tečaj, dobit ćete i verificirani certifikat.

Kakav koncept online edukacije nudi Coursera?

Na Courseri se u posljednjih godinu dana za pohađanje tečaja sve više nude opcije plaćenih specijalizacija i certifikata. Specijalizacije su grupirani tematski tečajevi, koji traju i po nekoliko mjeseci. Primjerice, specijalizacija Digital Marketing sastoji se od šest pojedinačnih tečajeva. Specijalizacije se naplaćuju jer je riječ o zahtjevnijim programima edukacije koji nude više znanja, ali traže i više resursa. Osim naplate specijalizacija, na Courseri se i neki ‘obični’ tečajevi naplaćuju. Najčešće je tako ako želite dobiti certifikat. No, plaćeni certifikat ne mora biti ograničenje. Ako odlučite da ne želite certifikat, većina tečajeva ima omogućen pristup materijalima i bez plaćanja.

Važno je napomenuti da nije potrebno plaćati verificirani certifikat. Ako tek počinjete s online tečajevima, ne trošite novac. Kada završite tečaj, svejedno ćete dobiti potvrdu o uspjehu. Osim toga, svi su materijali na većini tečajeva najčešće dostupni pa dok niste sigurni da možete organizirati svoje vrijeme i za jedan besplatan tečaj, nemojte se pouzdati u to da će vas potrošeni novac motivirati.

coursera screenshot 2

Tečaj o dizajniranju infografike koji sam pohađala prošli mjesec jedan je od project-based (projektnih) tečajeva. U slučaju tog tečaja materijali su bili dostupni besplatno, ali je za ocjenjivanje tjednih projekata i finalne infografike bilo potrebno izdvojiti 49 dolara. Kako su svi materijali dostupni i bez plaćanja, odlučila sam provjeriti kako funkcionira tečaj bez segmenta ocjenjivanja. Tako sam u sklopu toga tečaja imala hendikep u odnosu na ostale polaznike koji su ga platili – nisam mogla dobiti ocjenu za svoj rad.

Zašto ponekad nije bitno dobiti ocjenu?

Ako želite uštedjeti i ako još niste sigurni da možete proći jedan cijeli tečaj, ocjenjivanje vam je najmanje bitno. Ako želite nešto napraviti, samo nemojte odustati. Najteže je početi, to svi kažu, zar ne!? Međutim, istina je – jednom kada počnete raditi na nečemu što ste naučili iz videolekcije od samo četiri minute, začudit ćete se koliko nove vještine mogu biti zanimljive, a ne naporne. Rješavanje nekog zadatka zapravo postaje tjedni izazov koji će vam dati misliti i iznenadit ćete se kako učenje ne mora biti problem. Konkretno, vremenski govoreći, iako na tečaju može biti navedeno da zahtijeva šest sati učenja tjedno, ponekad su, ako se posvetite i nemate mnogo materijala, dovoljna tek dva sata. Naravno, sve ovisi o tematici tečaja.

No, da se vratimo na ocjene. Kao što sam već spomenula, ocjenjivanje na nekim tečajevima ne obavljaju profesori, nego kolege koji s vama polaze tečaj. Svaki polaznik dijeli svoje zadatke na ocjenjivanje ostalim polaznicima. Vi kao jedan od polaznika dobivate tri zadatka na provjeru, a i vaš zadatak ocjenjuju tri polaznika. Što tu ne valja?
Često se polaznici žale kako su platili tečaj u očekivanju da će dobiti povratnu informaciju od stručnjaka, odnosno osobe koja je vodila tečaj. Nekad to nije slučaj, što uzrokuje nezadovoljstvo kod polaznika. Peer review, ili recenziranje koje obavljaju kolege, može biti informativno i korisno za povezivanje i dijeljenje ideja – ali nije adekvatna zamjena za evaluaciju nekoga tko je doista stručnjak u tom području. I to je legitiman stav.

Poanta je – nema smisla davati novac za neke tečajeve gdje provjereno znate da (1) nećete uspjeti završiti tečaj, (2) da ocjenjuju samo polaznici i (3) da je sav materijal svejedno dostupan.

Na kraju, koje su mane i prednosti online tečaja na Courseri? Moja perspektiva nakon četiri tjedna tečaja o dizajnu infografike. Nedostatak je što Coursera sve više tečajeva i specijalizacija naplaćuje. Polaznicima koji tek ulaze u svijet online edukacije ili koji nemaju novca da plate te tečajeve, to može biti veliko ograničenje. Neki tečajevi bit će potpuno zatvoreni, neki će imati dostupne materijale, a neki će, kao u mome slučaju, imati zaključano ocjenjivanje.
Ipak, ono što je bitno su materijali i vaša motivacija. Ako tečaj ima dostupne materijale i otvoren forum za raspravu kada negdje zapnete, sigurni ste da ostalo ovisi o vašoj organizaciji (što ne košta ništa).

Druga je mana, ne samo Coursere nego općenito online edukacije, u tome što svaki tečaj ima svoj tempo, a rokovi se moraju poštivati ako ga želite uspješno završiti. Ipak, upravo rokovi i tjedni tempo tečaja omogućuju da se kontinuiranom provjerom i vježbom znanje održi. No, ne zaboravite da pravi tempo tečaja određujete vi. Hoćete li materijale gledati navečer prije spavanja, poslijepodne nakon kave ili netom prije roka, sasvim je na vama.

Treća mana odnosi se na interakciju predavača i polaznika, koja je uglavnom nedostatna ili je uopće nema. Budimo realni, to je online edukacija. Međutim, moramo biti svjesni kako ni obrazovni sustav danas, posebno na fakultetu, ne omogućuje pravi interaktivan odnos profesora i studenata. Ipak, na Courseri Google Hangouts i forumi pomalo rješavaju taj problem.

Prednosti – ima ih mnogo, ali ću navesti samo nekoliko. Najčešće se odnose na činjenicu da na Courseri ima velik broj tečajeva: besplatnih, zanimljivih i poticajnih. U nekoliko videa ovoga tečaja uspjela sam naučiti osnove Adobe Illustratora i ne mislim prestati s tim jer me Karl Gude zaista zainteresirao za dizajn. Još prednosti? Možete mnogo naučiti, ali i ne morate – možete se ispisati kad god poželite. Tečajevi mogu biti riznica znanja ili čak motivacija za novi fakultet ili posao. Na vama je samo da odlučite znati više i počnete.


Propustili ste