Various Artists – Deutsche Elektronische Musik 1972-83.

Nakon Drugog svjetskog rata život u tada podijeljenoj Njemačkoj nimalo nije bio lak, pogotovo mladim ljudima koji nisu bili pristaše Hitlerove manijakalne utopije. Dio osvještenije, progresivnije njemačke omladine nakon Drugog svjetskog rata bio je žigosan, bez svoje želje ili izbora.

Njemačka kulturna politika šezdesetih godina, u želji da bude u trendu s engleskom glazbenom pop-industrijom, promovira svoje šlagerske pop-izvođače, predstavljajući se time svjetskoj glazbenoj sceni. Ne treba naglašavati upitnost stila i ukusa njemačkih šlagera. Mladi glazbenici i bendovi tog doba – Can, Neu, Faust, Organization (kasnije Kraftwerk), E.M.A.K., Klaus Shultze, Cluster, Amon Dull, Tangerine Dream…, u želji da se odvoje od glavne glazbene struje i operu od postfašističke prljavštine te stvore identitet njemačke izgubljene omladine, stvaraju kreativnu, beskompromisnu, jedinstvenu glazbu iliti Kraut rock – kosmische music.

Glazbeni tepih za connoisseure

Što je 60-ih u Americi bio hippie-pokret ili pop/R’n’R eksplozija u Engleskoj, to je Kraut rock bio u Njemačkoj krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina. Njemački glazbenici željeli su stvoriti nešto potpuno novo, postavljajući svemir kao granicu, misleći srcem, beskonačno ponavljajući dobre ideje i emocije kao mantru. Vjerojatno dijelom i nesvjesno, nastajale su dugačke, duboke, moćne i univerzalne kompozicije koje odišu duhom, mistikom, poetičnošću i novim, ubojito zaraznim ritmom. Treba napomenuti da su ovako slobodan humani pristup u stvaralaštvu bitno obogatili Karlheinz Stockhausen, rani Pink Floydi i slobodoumni R’n’R buntovnici The Velvet Underground.

Soul Jazz Records izdao je vrhunsku, povijesno bitnu kompilaciju, na kojoj se nalazi više od dvadeset najvažnijih kraut rock i kosmische music kompozicija, koje će vas poput glazbenog tepiha provesti nebom iznad Berlina i drugih njemačkih gradova 70-ih, dočaravši vam atmosferu postratne sive Njemačke, i istovremeno vam pokazati odakle su inspiraciju crpili bendovi kao što su New Order, Depeche Mode, Human Ligue, Gary Numan, Caribou, Four tet, Beak, The Notwist Portishead… Enciklopedija je pred vama!


Propustili ste