Kozmetika najnovije generacije – BB i CC kreme

U reklamama se kunu kako su BB i još novije CC kreme namijenjene višenamjenskoj upotrebi, odnosno potrebama pojedinaca. Koliko je to točno te koliko su one doista učinkovite? Koje treba kupovati, a koje izbjegavati? Jurica savjetuje kako izvući najbolje iz kozmetike najnovije generacije

Još osamdesetih godina prošloga stoljeća njemačka kirurginja, odnosno dermatologinja, Christine Schramek osmislila je koncept BB i CC kreme, točnije 1980. tijekom potrage za nečim što bi hidratiziralo, odnosno omekšavalo i njegovalo kožu koja je prošla tretmane laserskih pilinga. Te prvotne formule sadržavale su hidratizirajuće, korektivne, puderaste te sastojke za zaštitu kože od sunca, sve u jednoj bočici.

Tek prije otprilike pet godina u dalekoj su se Aziji, na tržištu Južne Koreje i Japana, ženama počele nuditi tzv. BB kreme koje su proizašle iz početnoga koncepta. One su postale trenutačan hit jer su ženama ponudile odličnu refleksiju svijetla na koži, osiguravši im bljeđu, na izgled i dodir zdraviju te zaštićenu kožu koja bi cijeloga dana trebala blistati. Jedna od najbitnijih stavki, osim UV zaštite, jest da BB kreme pomažu kod izjednačavanja puti pa žene više ne trebaju kupovati gomilu tuba i bočica kako bi postigle isti rezultat. To ujedno znači i manje težine u kozmetičkim torbicama i više mjesta za ostale preparate. Najjednostavnije rečeno, ženama, a posebno ženama u Aziji, time se željelo olakšati život jer su one do tada svakodnevno prolazile kroz otprilike sedam koraka u njezi kože kako bi došle do finalnoga rezultata. Ovako su samo morale očistiti lice te potom nanijeti jednu kremu koja bi riješila sve njihove potrebe i probleme.

Unatrag dvije godine popularnost tih krema raširila se i u naše krajeve, s tim da se paleta nijansa daleko povećala kako bi se privukao širi krug žena. Za slučaj da ne znate, BB znači ”blemish balm”, odnosno balzam za mrlje, nečistoće ili mane, dok CC znači ”color correcting”, odnosno ispravljanje boje tena.

Premda je odaziv na Zapadu u početku bio prilično mlak, istraživanje je pokazalo da će četiri od pet kupaca ponovno kupiti BB kremu, što svjedoči o njihovoj kvaliteti.

Kakav je sastav BB i CC krema?

Prosječna BB ili CC krema može sadržavati i do četrdeset sastojaka, što na prvu zvuči mnogo, no i dalje je gotovo duplo manje od nekih osamdesetak prirodnih i/ili sintetskih sastojaka koliko bi žene stavljale na lice da koriste odvojene proizvode. Već je i to, dakle, bolje za naš najveći organ kožu, ali i za tijelo koje će nakon nekoliko minuta (načelno šest minuta) upiti u krvotok sve što nanesemo na kožu.

Mješavine sastojaka ili recepture krema mogu itekako varirati. Napomenuo bih da pripazite kod krema s drugih tržišta, odnosno s tržišta izvan Europske unije, jer naš kontinent ima možda čak i najrigoroznije standarde kontrole i ispitivanja sastojaka i njihovih nuspojava. Koliko god ljepota igra veliku ulogu, zdravlje je ipak na prvome mjestu. A vi svakako želite izbjeći kontinuirano trovanje opasnim supstancama.

Izbjegavajte BB i CC kreme koje sadrže već poznate parabene; kombinaciju sodium (natrij) benzoata te limunske kiseline koja bitno povećava rizik od oboljenja od leukemije; oxybenzone te retinil palmitate (jedan oblik vitamina A). Također pripazite i na stavku ”parfem” koja bi u sebi mogla sadržavati više sastojaka koje neki proizvođači žele od nas sakriti. U toj stavki mogli bi se nalaziti ftalati (endokrini i reproduktivni disruptori), oktoksinoli koji također narušavaju hormonalno zdravlje. Tu mogu biti i eugenol, kumarin, citral te geraniol koji, bilo dobiveni prirodnim ili sintetskim putem, kod nekih ljudi mogu uzrokovati alergijske reakcije i/ili kontaktni dermatitis. Dakle, obavezno treba pisati koji sastojci čine određeni miris u tubi ili bočici.

Nemojte očekivati čudo iz bočice ili tube jer i dalje trebate paziti na kvalitetnu prehranu, dovoljan unos vode i zdrav život općenito. Ono što možete očekivati od ovih krema jest poboljšanje stanja i kvalitete kože zahvaljujući anti-age svojstvima sastojaka, poput kompleksa vitamina A, C i E, snažnih hidratacijskih saveznika glicerina (biljnog ili životinjskog podrijetla) te hijaluronske kiseline. Sastojci poput slatkoga korijena ili arbutina izbjeljuju kožu, odnosno izjednačavaju ten, razni reflektirajući prahovi minerala daju blistavi sjaj, dok određeni silikoni, poput dimethicona, popunjavaju manje bore i time izjednačavaju i zaglađuju put.

Mogao bih reći da BB i CC kreme nisu savršene jer ne pružaju najjači učinak svake pojedine kreme. One nude zlatnu sredinu onda kada imate malo vremena ili volje, a želite solidan rezultat. Tako se ne oslanjajte samo i jedino na njih kako biste se zaštitili od sunčevih zraka, primjerice prilikom odlaska na plažu. One će pružiti odličnu zaštitu dok ste u gradu, dok se vozite ili šećete, ali to je to. Za duže boravke na suncu koristite jake prirodne ili sintetske kreme, što god vam je po volji.

Budući da su mnogobrojne žene vjerne ritualu šminkanja prije izlaska tj. odlaska na posao, BB ili CC krema može vam dati bogatiji efekt, a da se lice ne osjeća zarobljeno ispod maske – za to vam može biti dovoljna količina graška na dlanu za cijelo lice. Sjetite se, manje je više, a recepture se svako toliko poboljšavaju. Muškarci koji imaju neki ožiljak koji im se ne sviđa također mogu posegnuti za ovakvom kremom kako bi ga lijepo prikrili, a da ne izgledaju smiješno ili nakaradno. Naime, postoje kreme namijenjene muškarcima koje imaju blaži stupanj prikrivanja.

Za kraj, svakako vam preporučujem da skoknete u parfumeriju barem po tester i isprobate ove (zasluženo) hit-kreme.


Propustili ste