Kapetani Enterprisea

Ove nam godine u kina stiže novi Star Trek. Kapetana Kirka glumi mlađahni i zgođušni Chris Pine. Povodom toga prisjetili smo se koji su sve glumci dosad igrali uloge kapetana broda nad brodovima – Enterprisea…

SCOTT BAKULA
Kapetan Jonathan Archer, zapovjednik Enterprisea NX-01 (serija Star Trek: Enterprise)
Scott Bakula glumio je Jonathana Archera – po kronologiji Star Trek svemira prvog kapetana prvoga Enterprisea, a prema kronologiji franšize posljednjeg kapetana, budući da je serija Star Trek: Enterprise posljednja od novih Star Trek serijala koji su se počeli prikazivati 1987., a završili 2005. godine. Kao kapetan, Archer je pomalo impulzivan i znatiželjan istraživač, koji je na prvo putovanje Enterprisea poveo i svog ljubimca, beaglea Porthosa, a omiljena mu je razonoda gledanje vaterpola.

Scott Bakula (češkog porijekla, premda su ga domaći mediji žarko željeli “udomiti” u Dalmaciji) bavi se glumom od studentskih dana, a prije uloge u Star Treku, proslavio se ulogom putnika kroz vrijeme, doktora Sama Becketta u seriji Quantum Leap, koja mu je donijela nagradu Zlatni globus. Glumio je u nizu TV filmova i pojavio se u brojnim serijama, između ostalih u nekoliko epizoda Murphy Brownte ove godine i u seriji Boston Legal, zajedno s kolegom kapetanom Williamom Shatnerom. Osim glumom, Bakula se bavi i pjevanjem, a 1995. godine pojavio se na naslovnici časopisa Playgirl.

SEAN KENNEY
Kapetan Christopher Pike, zapovjednik Enterprisea NCC-1701 (prvi i drugi dio epizode The Menagerie originalne serije Star Trek)
Sean Kenney je u svojoj kratkoj glumačkoj karijeri zabilježio i vjerojatno svoju najzapaženiju ulogu kapetana Christophera Pikea, koji je zapovijedao Enterpriseom 11 godina, 4 mjeseca i 5 dana – prije nego što je zapovjedništvo preuzeo James T. Kirk. Pike je onaj frajer čije ime morate znati da biste na online testovima ispali istinski geek. Prvi ga je odglumio Jeffrey Hunter u odbačenoj pilot-epizodi, a u Abramsovom Star Trek filmu glumi ga Bruce Greenwood. Nakon Star Treka, Kenney se kratko bavio filmom, od čega je odustao 1976. godine. Sada radi kao profesionalni fotograf i ima svoj studio Biz Photo.

WILLIAM SHATNER
Kapetan James T. Kirk, zapovjednik Enterprisea NCC-1701 / NCC-1701-A (originalna Star Trek serija i 7 filmova Star Trek)
Najkarizmatičnijeg od svih kapetana Enterprisea, Jamesa T. Kirka, odglumio je jednako karizmatičan kanadski glumac William Shatner, koji će zauvijek ostati zapamćen kao kapetan “vječni dječarac” i “lovac na suknje”. Shatnera će američka televizijska publika pamtiti i po prvom međurasnom poljupcu između fiktivnih likova, koji je “obavio” s kolegicom Nichelle Nichols (poručnica Uhura), fanovi Star Treka po tome što ih je znao javno ismijavati i što je jednom na televiziji u polušali izjavio neka nađu život, a šira svjetska javnost po tome što je 2006. godine uspio prodati svoj bubrežni kamenac za 75.000 dolara te donirao svotu u dobrotvorne svrhe. Osim što je glumio, Shatner je imao i ne baš proslavljenu pjevačku i spisateljsku karijeru, a nije mu bilo strano ni pojavljivanje u različitim reklamama; točnije rečeno – u svemu za što će dobiti nekakve novce. Od 2004. glumi u nagrađivanoj odvjetničkoj seriji Boston Legal, spin-offu Pravde za sve. Njegov je lik slavan i ekscentričan – a kakav bi drukčiji bio – odvjetnik Denny Crane, partner i jedan od osnivača firme Crane, Poole & Schmidt, koji se bori sa svojim sve slabijim pamćenjem. Shatner je za svoju ulogu zaboravnog i nadmenog Dennyja Cranea osvojio dvije nagrade Emmy i Zlatni globus.

PATRICK STEWART
Kapetan Jean-Luc Picard, zapovjednik Enterprisea NCC-1701-D (serija Star Trek: The Next Generation i 4 filma Star Trek)
Po mnogima najbolji kapetan Enterprisea bio je Jean-Luc Picard, smireni, ćelavi gospodin, zaljubljenik u arheologiju i Shakespearea, rođeni diplomat kojega malo toga može izbaciti iz ravnoteže i izvrstan taktičar. Šekspirijanski glumac Patrick Stewart trebao je isprva zaigrati kao Data, ali su se, srećom, predomislili, tako da je postao svjetski poznat – unatoč svom bogatom iskustvu kako na pozornici tako i na filmu – prvenstveno kao jedan od simbola nove Star Trek generacije, okupljajući danas na svojim izvedbama Hamleta publiku koja s nadom iščekuje hoće li u nekom trenutku izlanuti “Engage” ili “Make it so”. Glumio je u kultnim filmovima Excalibur i Dina te X-men filmovima, a na pozornici je glumio u svim najpoznatijim Shakespeareovim dramama. Stewart je veliki fan Crvenog patuljka, Doctora Whoa, Montyja Pythona i Formule 1, počeo je ćelavjeti već s 19 godina, a vjenčani mu je kum Brent Spiner (Data). Od 2003. godine rektor je engleskog Sveučilišta Huddersfield, gdje i predaje, a 2001. ponio je titulu Officer of the Order of the British Empire. Ni on nije odolio zovu glazbe: navodno je kratko vrijeme svirao u bendu The Sunspots, zajedno s kolegama Jonathanom Frakesom (Riker), LeVarom Burtonom (La Forge) i Michaelom Dornom (Worf).


Propustili ste