Top 7 robota – budućnost je stigla!

Kada se nekad govorilo o ''pravim robotima'', obično se mislilo na razne automatizirane strojeve u proizvodnim pogonima, ali posljednjih godina sve više u medijima gledamo i čitamo o raznim prototipovima koji jako nalikuju na nešto iz SF filmova. U nekim dalekim istočnim ''high tech'' zemljama već se ozbiljno razmišlja o širokoj upotrebi robota u primjerice bolnicama ili restoranima, dok istodobno gotovo nijedan ozbiljniji tehnološki sajam u svijetu ne prođe bez zanimljivih demonstracija u polju robotike.

Naravno, uvijek se pojavi netko sa zlogukim prognozama kako nam uskoro slijedi ”robokalipsa” po uzoru na Terminatora ili Matrix, ali nadajmo se da će takvi scenariji ostati isključivo u domeni fikcije. Što budućnost točno donosi nitko ne može sa sigurnošću znati, ali njezini su obrisi vidljivi u nekoliko narednih videa…

1. ASIMO

Slavni Hondin robot ASIMO predstavljen je još 2000. godine, a od tada se konstantno radi na njegovu razvoju. Novi model japanskog robota predstavljen je ovoga mjeseca i očito je da su njegovi pokreti sada prirodniji, a interakcija s okolinom usavršenija. ASIMO može sasvim dobro trčati, skakutati, napucavati loptu i hodati po stepenicama, ali još uvijek ostaje problem trajanja baterije, koja izdrži tek oko 40 minuta.

2. WildCat

Boston Dynamics američka je tvrtka poznata vjerojatno svakome tko prati novosti iz tehnološkog sektora. Posljednjih godina razvili su niz naprednih i poprilično zastrašujućih robota uz financijsku podršku američke vojske, a na kraju su završili pod okriljem Googlea, kojega su zbog toga mnogi počeli uspoređivati sa Skynetom iz Terminatora. Robot WildCat noviji je projekt Boston Dynamicsa, a možemo samo reći da je taj četveronožni robot uistinu bučan i stvarno može brzo trčati.

3. iCub

iCub je ”open source” robot visok jedan metar i težak dvadesetak kilograma, a razvila ga je grupa europskih sveučilišta i instituta u svrhu istraživanja umjetne inteligencije i kognitivnih procesa. iCub sadrži pedesetak motora koji mu omogućuju kretanje glave, udova i tijela, a također može ”vidjeti” i ”čuti” te na svoj način izraziti emocije.

4. Kuratas

Ovo već izgleda poput nečega iz anime filmova! Kuratas je robotsko ”borbeno” vozilo visoko otprilike 4 metra i teško više od 4 tone, a ima mjesto za jednu osobu, odnosno pilota. Upravljanje je moguće i s pomoću daljinskog upravljača te 3G mreže na pametnom telefonu, a stroj se zasad kreće samo na kotačima. Cijena? Prava sitnica – 1,3 milijuna dolara! Kuratas je projekt japanske tehnološke kompanije Suidobashi Heavy Industry, a prezentacijski video nešto je što uistinu trebate vidjeti da biste vjerovali.

5. HRP-4C

Evo još jednog robota iz dalekog Japana, i to vrlo ženstvenog. HRP-4C ima jednostavniji nadimak – Miim, a osim što izgleda vrlo ljudski i realistično, može pjevati i oponašati plesne pokrete! Android je nastao na japanskom istraživačkom institutu AIST, a čini se da HRP-4C pokazuje u kojem bi smjeru u budućnosti mogao krenuti šoubiznis.

6. Nao
Mali humanoidni robot Nao proizvod je francuske tvrtke Aldebaran Robotics koji je svoje mjesto pronašao u mnogim istraživačkim laboratorijima i sveučilišnim institucijama, a može ga se vidjeti i na RoboCupu, odnosno godišnjem nogometnom prvenstvu za robote!

7. BionicKangaroo

Postizanje prirodnih pokreta jedan je od glavnih ciljeva u svijetu robotike, a jedan od svježih primjera je i robotski klokan, koji vrlo dobro oponaša specifično kretanje svog životinjskog uzora zahvaljujući naprednoj elektronici, pneumatskom sustavu i senzorima. Robota je lansirala njemačka kompanija Festo, koja je već predstavila niz sličnih inovativnih projekata, uključujući robota pingvina te bioničku ”surlu” koja izgleda kao nešto iz laboratorija doktora Octopusa.


Propustili ste