Top 5 gadgeta koji su obilježili devedesete

Pametni telefoni, tablet računala, čitači e-knjiga, napredne igraće konzole... tehnološke su stvarčice koje moderni klinci uzimaju zdravo za gotovo. Mnogima se sigurno čini kako je odrastati u današnje vrijeme zabavnije nego ikada prije, premda se često zaboravlja da su i prijašnje generacije imale vrlo zanimljive gadgete. Dovoljno je prisjetiti se devedesetih godina prošloga stoljeća kada su se u mnogim domovima pojavili tada vrlo napredni uređaji koji su obilježili odrastanje onih koji se danas približavaju ili se već nalaze u četvrtom desetljeću života. Izdvajamo nekoliko popularnih gadgeta koji su obilježili devedesete i koji će sigurno u vama probuditi nostalgiju!

5. Tamagotchi
U drugoj polovici devedesetih odjednom je zavladalo veliko ludilo – mnogi klinci pomamili su se za Tamagotchijem, digitalnom igračkom koja je obično dolazila u obliku jajolikog privjeska čiji je ”stanar” bio animirani virtualni ljubimac o kome je trebalo svakodnevno voditi brigu. Ako ste ga zanemarivali (u prijevodu: niste ga hranili ili čistili), njegov “život” bio je kratkoga vijeka. To je prouzročilo i poprilične kontroverze jer se mnoga djeca nisu odvajala od svog džepnog ljubimca ni u školskom klupama, pa je u novijim inačicama uvedena mogućnost pauziranja njegova životnog ciklusa. Tamagotchija je 1996. godine na tržište lansirala japanska kompanija Bandai, a do danas je prodan u oko 80 milijuna primjeraka. U skladu s modernim vremenima, nedavno je lansiran i u obliku aplikacije za pametni telefon.

4. Furby
Elektronička igračka Furby pojavila se uoči božićnih blagdana 1998. godine i odmah postala hit među klincima i roditeljima. Furby je svojevrsni robot koji može izgovarati jednostavne fraze na svom posebnom jeziku, ali i naizgled razvijati “jezične vještine”. Igračku koja je nalikovala Gizmu iz filma Gremlini proizvela je američka kompanija Hasbro, odnosno njezina divizija Tiger Electronics koja je poslije lansirala i naprednije modele s boljim “komunikacijskim” mogućnostima i izražajnijim ekspresijama lica. Robotske igračke ubrzo su postale uobičajena pojava na policama trgovina, a ovdje valja spomenuti i kako je krajem devedesetih Sony predstavio svog robotskog psa Aiba, koji je bio mnogo napredniji proizvod od Furbyja, ali i višestruko skuplji. Dok se prvi Furby prodavao po cijeni od oko 40 dolara, Aibo je stajao čak 2000! Nekoliko godina poslije pas robot nestao je s tržišta.

3. Game Boy
Legendarna Nintendova džepna konzola ove je godine obilježila svoj 25. rođendan. Game Boy najprije je lansiran na japanskom i američkom tržištu 1989. godine, a iduće godine postao je dostupan i u Europi, ostavivši neizbrisiv pečat u popularnoj kulturi devedesetih. Uređaj se poslije pojavio u nekoliko naprednijih modela, kao što su Game Boy Pocket i Game Boy Light, a do 2003. godine, kada je prestala njegova proizvodnja, ukupno je prodan u gotovo 120 milijuna primjeraka. Na Game Boyu su mnogi odigrali beskrajne sate Tetrisa i Super Maria, a možemo reći i da je dijelom popularizirao igranje videoigara u pokretu koje je danas uobičajeno zahvaljujući mobilnim telefonima.

2. Discman
Premda se Sonyjev prijenosni CD player pojavio već osamdesetih (točnije 1984. godine, samo pet godina nakon walkmana), tek je u idućem desetljeću postao naširoko prihvaćen među tinejdžerima i mladima kojima su glazbene kasete tada bile sve manje cool. Doduše, ima nešto i u tome što je postao cjenovno prihvatljiviji. Discman ili CD Walkman, kako je poslije službeno brendiran, u početku je bio glomazan te vrlo osjetljiv na trzaje i pokrete, pa nije bio pretjerano upotrebljiv za slušanje u hodu. Međutim, kasnije su anti-shock funkcije osjetno unaprijedile uređaj. Discman je postigao velik uspjeh i dijelom je zaslužan za popularizaciju slušanja glazbe na CD-ima, ali u novom mileniju pao je u zaborav nakon što je Appleov iPod najavio neke sasvim nove trendove u glazbenoj industriji.

1. PlayStation
Koji je ultimativni gadget devedesetih? Mnogi će sigurno reći – PlayStation! Iza megapopularne igraće i multimedijalne konzole također stoji japanski tehnološki div Sony, a na svjetskom se tržištu pojavila sredinom desetljeća, pokrenuvši tektonske promjene u industriji videoigara. Zanimljivo je kako PlayStation ima korijene u zajedničkom projektu Sonyja i Nintenda, koji su svojedobno razvijali igraću platformu s CD-ROM-om, ali njihovo partnerstvo nije išlo u željenom smjeru pa je Sony krenuo svojim putem. Nakon lansiranja, igranje PlayStationa postalo je legitiman životni stil, a ljubitelji videoigara podijelili su se u dva suprotstavljena tabora – one koji više vole konzole i one koji preferiraju PC. PlayStation je do povlačenja s tržišta prodan u više od 100 milijuna primjeraka, postavši prva konzola u povijesti kojoj je to uspjelo, a tu brojku poslije je uspio premašiti njegov nasljednik PlayStation 2, oko kojega se razvio još veći kult.


Propustili ste