Noordung – bicikl za novo doba

Slovenski startup Noordung razvio je bicikl koji bi se posebno mogao svidjeti ljubiteljima glazbe i gadgeta!

Bez ikakve sumnje, Europljani vole bicikle i bicikliranje, a to pokazuju i brojke. U Europskoj uniji godišnje se proda oko 20 milijuna bicikala, a više ih se od pola proizvodi upravo u EU. Europska biciklistička industrija zapošljava više od 70 tisuća ljudi u šestotinjak malih i srednjih poduzeća, a stanovnici Staroga kontinenta posjeduju u prosjeku više bicikala nego drugih vozila.

Najbrža rastuća kategorija u industriji posljednjih su godina električni bicikli kojih se godišnje proda oko 1,2 milijuna, što čini 6 posto ukupnoga tržišta. Procjenjuje se kako će se do 2020. godine taj udio povećati na 10 posto od ukupno prodanih bicikala.

U takvom rastućem okruženju svoju priliku vidi i slovenski startup Noordung koji je razvio prototip urbanoga električnog bicikla (prvi od planirana četiri) koji bi se posebno mogao svidjeti ljubiteljima glazbe i gadgeta!

Naime, njihov prototip kodnoga naziva N-01, dolazi s inovativnim multifunkcionalnim rješenjem Powerbox koje pogoni električni motor, ali i reproducira glazbu s pametnoga telefona uz pomoć Bluetootha te puni elektroničke uređaje putem USB sučelja. Kompanija u svojemu priopćenju najavljuje i Kickstarter kampanju koja je planirana za travanj 2017. godine – sasvim prigodno na 200. obljetnicu izuma bicikla.

“Od najmlađih dana bicikl poistovjećujemo sa slobodom, a taj osjećaj želimo nadograditi užitkom slušanja glazbe. U današnje vrijeme glazba na biciklu najčešće se sluša putem slušalica, ali to je iznimno opasno jer smanjuje našu percepciju okoline”, kaže Gregor Fras, osnivač i menadžer ljubljanskoga startupa, pojasnivši kako iskustvo slušanja glazbe na biciklu žele približiti onome kakvo postoji u vožnji automobila. “U osnovi, ideja Noordunga može se opisati kao ‘Tesla upoznaje Dr. Drea!’”, dodaje.

Međutim, Noordung tu ne staje pa će se u sljedećoj fazi projekta tvrtka fokusirati na razvoj biciklističkih dijelova od ugljičnih materijala. “Želimo proizvesti najlakši električni bicikl za gradsku vožnju na svijetu”, najavljuje Fras.


Propustili ste