Apple predstavio iPad mini i novu seriju Mac računala

Na danas održanom Apple eventu predstavljene su nove linije uređaja MacBook Pro Retina, Mac mini, iMac, iPad te potpuno novi iPad mini

U uvodnom se dijelu Apple pohvalio dosadašnjim rezultatima: od pokretanja usluge iMessage njome je razmijenjeno 300 milijardi poruka, App Store broji 35 milijuna downloada aplikacija, što je developerima donijelo prihod od ukupno 6.5 milijardi dolara. iBookstore trenutno nudi 1.5 milijun knjiga, a dosad je obavljeno 400 milijuna downloada.

U dvije i pol godine, koliko je prošlo od predstavljanja prvog iPada, prodano je 100 milijuna primjeraka. Također je rečeno da iPad drži 91% internet prometa svih tableta. Tržište Mac računala je navodno preraslo tržište PC-eva za 7 puta, a prednost pred tržištem PC-a drži već 6 godina.

Novi MacBook Pro 13” je 20% tanji od prethodnika (debljina novog MacBooka Pro 13” iznosi 1.87cm) i gotovo pola kilograma lakši (težak 1.587kg). Ima Retina zaslon s četiri puta većom rezolucijom od prethodnika (2560×1600 – gotovo dvostuko od 1080p). MagSafe 2, dva Thunderbolt priključka, čitač SD kartica, HDMI output, dva USB 3.0 priključka još su neki od noviteta kod MacBooka Pro 13” koji je drugi po redu kompjutor na svijetu s najvećom rezolucijom (prvi je MacBook Pro Retina 15”). Refleksija svjetlosti ekrana (“screen glare”) je smanjena za 75%. Poboljšana je Facetime kamera – Facetime HD, s mogućnošću snimanja 720p videa. Do 768GB flash memorije, 8GB RAM-a, Core i5 ili i7 Ivy Bridge procesor, Bluetooth 4, HD 4000 grafika. Do 7 sati je trajanje baterije a tu su još
Mountain Lion, AirPlay, glasovno upravljanje, dokumenti u oblaku, Power Nap. Novi MacBook Pro je “zelen”, ima staklo bez arsena i žive, moguće ga je u potpunosti reciklirati. U SAD-u je raspoloživ od danas.

Novi Mac mini najmanji je i cjenovno najpristupačniji Mac. Ima četiri USB 3.0 priključka, čitač SD kartica, HDMI priključak, Core i5 ili i7 Ivy Bridge procesore, do 16GB RAM-a, do 1TB HDD ili 256GB SSD memorije. Energetski je najučinkovitiji Mac mini dosad.

Novi iMac nema optički drive, ali zato mu je debljina na rubovima samo 5mm! Vizualno je gotovo identičan prethodnoj verziji, samo su rubovi mnogo tanji. Rezolucija je jednaka kao kod prethodne verzije (21.5” – 1920×1080, 27” – 2560×1440). Refleksija zaslona je, kao i kod novog MacBook Pro, smanjena za 75%. Zaslon svakog novog iMaca je posebno kalibriran u proizvodnji, tako da će biti spreman za optimalno korištenje “ravno iz kutije”. Osim toga tu su i: 720p Facetime HD kamera, dva mikrofona, Core i5 ili i7 procesori, NVIDIA Kepler grafika, do 768GB flash memorije ili 3TB HDD, 32GB RAM-a. Četiri USB 3.0 i tri Thunderbolt priključka. Dostupan je i Fusion Drive – 128GB flash memorije u kombinaciji s 1 ili 3GB HDD. Aplikacije se instaliravaju uglavnom na flash memoriju, dok je HDD primjereniji za pohranu podataka (Mountain Lion automatski određuje koju će memoriju koristiti za što). FusionDrive je gotovo jednako brz kao SSD sistem. U ponudi je eksterni optički drive (“za one koji su zapeli u prošlosti”, kako kažu u Appleu). Novi iMac-ovi biti će dostupni u SAD-u tokom studenog i prosinca.

Unatoč tome što je treća generacija iPada predstavljena prije šest mjeseci, Apple je na ovom eventu predstavio i novi iPad četvrte generacije s A6X procesorom i dvostruko boljim grafičkim performansama (na razini iPhonea 5). Deklarirano trajanje baterije je 10 sati. Ima 720p Facetime kameru, Lightning konektor, Retina ekran, podržava LTE. Ima i nove konektore za kameru, čitanje SD kartica, USB, HDMI i VGA. Dolazi u dvije verzije, crnoj i bijeloj. Konektor za slušalice je ostao na vrhu uređaja, nije prebačen kao kod iPhonea 5. iPad 2 ostaje u ponudi.

Daleko najiščekivaniji uređaj predstavljen na ovom eventu je iPad mini – dovoljno je malen da ga se može držati u jednoj ruci, stražnji mu je dio jednako zakrivljen kao stražnji dio iPoda Touch. Debljina mu iznosi 7.2mm, a težak je samo 308 grama! Također će biti dostupan u crnoj i bijeloj verziji. Veličina ekrana iPada mini je 7.9”, a rezolucija mu je jednaka kao ona kod iPada 2 (1024×768), čija dijagonala ekrana iznosi 9.7” (developeri neće morati prilagođavati svoje aplikacije novoj rezoluciji). iPad mini ima dvojezgreni A5 procesor, prednju Facetime HD kameru i stražnju iSight kameru od 5 megapiksela s mogućnošću snimanja 1080p videa. Podržan LTE (ovisno o modelu), Lightning konektor. Deklarirana autonomija baterije je 10 sati.

Svi novi uređaji dolaze s Mountain Lionom odnosno iOS-om 6.


Propustili ste