Sound.log – domaća glazbena aplikacija koja je spojila YouTube i Facebook

Ako nemate inspiraciju kakav glazbeni sadržaj uvrstiti u vaše playliste, u tome vam mogu pomoći Facebook prijatelji. Ono što je potrebno jest Sound.log – aplikacija koju nam je prokomentirao Tin Kadoić, kreativni direktor Brloga koji je sa svojim kolegama zaslužan za njezino stvaranje

Tko stoji iza Sound.loga?
Aplikacija je samoinicijativni projekt digitalne agencije Brlog, koja se inače bavi interaktivnim marketinškim projektima. Nastala je u okviru Hack.loga, naše interne inicijative, svojevrsnog kreativnog laboratorija nastalog u svrhu promoviranja mogućnosti interaktivnih medija među Brlogovim klijentima i potencijalnim suradnicima.

Kako je nastala ideja za izradu ovakve aplikacije?
U Brlogu stalno svira glazba i netko uvijek ima ulogu DJ-a tijekom radnog vremena. Nekad ne znamo što bismo slušali, a primijetili smo da ljudi na Facebooku rado dijele svoj glazbeni ukus s prijateljima, pa nam se učinilo da bi bilo zabavno sve te pjesme imati na jednom mjestu za jednostavno preslušavanje.

Koliko je vremena bilo potrebno za osmišljavanje i realizaciju same aplikacije?
Osmislili smo je u jedno poslijepodne, a aplikacija se s prvotnom skicom podudara više od 90% jer smo željeli zadržati jednostavnost prvotne ideje. Na realizaciju smo potrošili oko tri mjeseca, s tim da na njoj nismo radili cijelo vrijeme, nego smo koristili onih 10% vremena koje trošimo na hobi projekte.

Kako ona funkcionira, koji je princip i koje su mogućnosti?
Nakon spajanja s Facebookom, dopustite Sound.logu da pročita vaš news feed, on iz njega uzima YouTube linkove (za koje provjerava nalaze li se u “music” kategoriji) te od njih slaže playlistu. Ako se tijekom slušanja na vašem news feedu pojave neke nove pjesme, one će se automatski dodati na listu. Lajkanjem pjesme u aplikaciji automatski lajkate pjesmu na prijateljevu zidu, tako da ne morate ići na Facebook samo zbog toga. Prijatelje čiji vam se ukus ne sviđa možete jednostavno ukloniti s liste, a isto je moguće napraviti i s pojedinom pjesmom.

Osim web-inačice, postoji i inačica za iOS. Što je s korisnicima Androida?
S iOS inačicom dogodila se specifična situacija jer Apple ne dozvoljava automatsko pokretanje videa u internetskom pregledniku, kao ni automatski prelazak na sljedeću pjesmu, a na tome se bazira cijela funkcionalnost Sound.loga. Android nema takva ograničenja pa se Sound.log može koristiti iz preglednika, kao i na desktop računalima, tako da zasad ne vidimo potrebu za posebnom inačicom za Android.

Koliko je trenutačno korisnika aplikacije?
Samo u prvih tjedan dana aplikacija je imala gotovo 1 000 korisnika koji su odslušali više od 5 000 pjesama. Apsolutni hit aplikacije je stvar Constant Surprises u izvedbi Little Dragona, a po broju izvođenja slijedi ga Depeche Mode i pjesma Heaven.

Kakva su vaša iskustva s korištenjem Sound.loga s obzirom na raznovrstan glazbeni ukus vaših Facebook prijatelja?
Uglavnom su to pozitivna iznenađenja, što se tiče glazbe – neke izvođače sigurno ne bismo otkrili da nije Sound.loga, a zanimljivo je spojiti glazbeni ukus s određenim ljudima. Neki pak malo zastrane, pa tu i tamo moram nešto preskočiti ili izbaciti s liste. 🙂

Kakva su iskustva korisnika?
Korisnici vole koristiti Sound.log, vole na jednostavan način otkrivati novu glazbu i zabavlja ih činjenica da će u njihovim slušalicama ili zvučnicima zasvirati neka nova, neočekivana i svježa stvar. Najdraže nam je što su puni prijedloga za poboljšanje aplikacije. O svakom prijedlogu raspravljamo u timu i neki od njih sigurno će postati dio novih verzija Sound.loga.

Događa li se da na playlistu zaluta nešto što nije glazbeni sadržaj?
Događa se, ali rijetko. Uglavnom je problem u tome što pri stavljanju videa na YouTube nije odabrana kategorija “music”, a video nema veze s glazbom. Dio naše aplikacije je i taj faktor iznenađenja, pa se korisnici uglavnom ne žale.

Kakav je plan za budućnost, radi li se na daljnjem razvoju aplikacije?
Sound.log se i dalje razvija, u novoj verziji ćemo uvažiti neka od čestih pitanja korisnika. Moći ćete, recimo, preslušavati glazbu sa svog feeda ili samo glazbu vašeg frenda čiji glazbeni ukus posebno cijenite. Uvest ćemo i opciju slušanja glazbe s Facebook stranica, što će sigurno rezultirati zanimljivim playlistama.

cta-planb-3


Propustili ste