Rails Girls – za djevojke i žene koje žele naučiti programirati

Za tri tjedna Rails Girls Zagreb okupit će četrdesetak entuzijastičnih djevojaka i žena na besplatnoj dvodnevnoj radionici programiranja u programskom jeziku Ruby. Namjera organizatora je potaknuti među ženama interes za tehnologijom kako bi stekle svoje prvo iskustvo u programiranju korištenjem Ruby on Railsa

Rails Girls, inicijativa osnovana 2010. godine u Helsinkiju, nakon dvije godine prerasla je u globalnu neprofitnu volontersku zajednicu koja održava besplatne dvodnevne radionice programiranja po cijelom svijetu. Melbourne, Singapur, Tallinn, Buenos Aires, Berlin, San Francisco i Krakow samo su neke od lokacija gdje su uspješno odrađene radionice, a listi gradova se uskoro pridružuje Zagreb s prvom radionicom u listopadu.

Iza početne ideje stoje Karri Saarinen i Linda Liukas iz Finske. Djevojke su došle do zaključka da je za mnoge, prvenstveno žene, početak vrlo težak te u opuštenoj okolini za razvijanje vještina okupljaju pojedince koji žele naučiti programirati u programskom jeziku Ruby. Interes za radionicama do sada su pokazale djevojke i žene svih dobnih skupina s različitim stupnjem predznanja. Fokus zajednice je na demistificiranju svijeta mobilnih i web aplikacija te ohrabrivanju žena na učenje o razvoju softvera i programiranju.

Ruby on Rails radionica ‘Rails Girls’ održat će se u Zagrebu 19. i 20. listopada u prostorima Hrvatske gospodarske komore na adresi Nova cesta 5. Prethodna prijava na radionicu je obavezna, a zainteresirani se mogu prijaviti putem poveznice railsgirls.com/zagreb. Cilj događanja je pomoći ženama pružanjem alata za bolje razumijevanje tehnologije kroz RoR, framework otvorenog koda za izradu web stranica i aplikacija optimiziran kako bi unaprijedio produktivnost programera odnosno programerke.

Rails Girls radionica otvorena je za sve dok se najveći interes očekuje od žena koje su početnice u svijetu programiranja i razvoja web aplikacija te onih koji žele osvježiti i nadopuniti svoje znanje. Prednost sudjelovanja na radionici imaju djevojke i žene, a ovisno o broju raspoloživih mjesta moći će se pridružiti i ostali zainteresirani.

Za realizaciju radionice Rails Girls u Zagrebu zaslužna je softverska inženjerka tvrtke minus5 Lucija Gregov. „S Ruby on Railsom sam se susrela prvi puta na svom trenutnom poslu budući da je moje iskustvo na prethodnim radnim mjestima bilo vezano uz C# i VB.Net, a s programskim jezicima MATLAB i C sam se susrela na studiju matematike na PMF-u. U potrazi za zanimljivim rješenjima na Internetu naišla sam na organizaciju Rails Girls koja organizira radionice po cijelom svijetu i odlučila prijaviti Zagreb. Cilj mi je bio potaknuti djevojke na programiranje na način da im pokažemo kako tehnologija i programiranje mogu biti zabavni, a pritom sam se nadala upoznati još djevojaka koje se bave programiranjem.“

Osim alata za izradu vlastitih mobilnih i web aplikacija Rails Girls radionica ženama otvara vrata IT zajednice i mogućnosti za realizaciju vlastitih ideja. „Na svim svojima poslovima sam dosada uvijek bila jedina žena u timu i zaista mi nedostaje žensko društvo jer mislim da žene mogu jako puno doprinijeti svojom kreativnošću. Početnicima u programiranju se RoR sviđa jer je pregledan i omogućuje korištenje različitih tehnologija istodobno – JavaScript, HTML, CSS, a može se i jako brzo napredovati. Organizacijom ove radionice se također nadamo povezati ljude koji se bave RoR-om na ovim prostorima kako bismo mogli učiti jedni od drugih.“, dodaje Lucija.

Inspirativnim predavanjima i zanimljivo osmišljenim vježbama i zadacima, u suradnji s predavačima i mentorima koji iza sebe imaju stvarno radno iskustvo u sektoru, sudionice će savladati svoju prvu prepreku, nesigurnost uranjanja u svijet tehnologije, tako što će isprogramirati prvu jednostavnu aplikaciju.

Radionicu Rails Girls je podržala i Girl Geek Dinners zajednica u Hrvatskoj te se pridružila kao suorganizator. „U potpunosti sam sigurna da će djevojke i žene iskoristiti ovu priliku. Fokus GGD zajednice je upravo na ovakvim aktivnostima i drago nam je što se djevojke odlučuju pokretati ovakve projekte čiji je cilj poticanje žena na rad s tehnologijom. Nadamo se da će ova radionica potaknuti djevojke da se osjećaju sigurnijima u sebe kako bi bile spremne učiti više, te se povezati s ostalima iz IT zajednice kroz razna okupljanja koja ne moraju nužno biti vezana uz programski jezik Ruby“, izjavila je Bojana Mandić, osnivačica i organizatorica Girl Geek Dinners Hrvatska.

Prvi dan radionice – Installation fest – predviđen je za upoznavanje predavača/ica i mentora/ica sa sudionicama i pripremu računala za programiranje u RoR-u kako bi drugi dan radionice u potpunosti iskoristili za učenje i izradu aplikacija. Tijekom radionice sudionice će prolaziti kroz sve korake s kojima se programeri i programerke susreću pri izradi aplikacija – dizajniranje, programiranje i pokretanje – te će surađivati u manjim grupama od 5 do 6 sudionica uz dodijeljenog mentora odnosno mentoricu koja će biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

IT zajednica u Hrvatskoj pružila je veliku podršku u realizaciji radionice time što su se mnogi vrhunski stručnjaci i stručnjakinje odlučili pridružiti radionici kao mentori i mentorice te predavači i predavačice. Tvrtka Infinum jedan je od suorganizatora radionice.

“Činjenica je da danas još uvijek ima malo žena koje se bave razvojem softvera. Bez prevelikog analiziranja zašto je to tako, Rails Girls jednostavno pokušava riješiti taj problem – i to mi se sviđa. Radionica predstavlja kvalitetan početak i izvrstan uvod u svijet programiranja. Danas je ICT jedna od najbrže rastućih industrija te se sve više radnih mjesta u odnosu na ostale grane otvara upravo u ovoj industriji. ICT je identificiran kao industrija koja je pokretač svjetske ekonomije, te sektor koji nudi bolje mogućnosti života za obitelji diljem svijeta stoga žene moraju zauzeti važniju ulogu u ovom procesu.”, objasnio je Tomislav Car, suosnivač i direktor tvrtke Infinum.

Kao mentorice odnosno mentori odazvali su se Ivana Vasilj, freelance softverska inženjerka, Mislav Marohnić, freelance softverski inženjer, Tomislav Capan, softverski inženjer i tehnički direktor portala Muzika.hr, Bruno Sutić, softverski inženjer u tvrtki Ericsson, Filip Defar, softverski inženjer za Whitespectre i Anoobis Games Studio, Branimir Šloser, direktor tvrtke Emusoft i Željko Kunica, softverski inženjer tvrtke minus5.

Ostale zainteresirane kolegice i kolege, koji neće imati priliku sudjelovati na radionici, organizatori pozivaju na okupljanje po završetku radionice. Rails Girls After Party održat će se u subotu, 20. listopada s početkom u 20 sati, a organizatori će naknadno obavijestiti sve zainteresirane o lokaciji druženja putem drušvenih mreža.
Hrvatska gospodarska komora partner je radionice Rails Girls.


Propustili ste