Deset načina kako naučiti programirati online

Jeste li čuli za domaću aplikaciju BackWay? Imate jednako dobru (ili bolju) ideju za startup, samo vam nedostaje malo znanja iz programiranja? Naučiti programirati možete i besplatno ako kliknete na jedan od 10 linkova na online edukacijske programe koje predstavljamo

1. MIT Open Courseware
Open Courseware nudi 2100 različitih tečajeva, uključujući elektrotehniku i računalne znanosti. Besplatni sadržaji uključuju online udžbenike, testove, multimedijske sadržaje, zadatke, projekte i primjere – sve s pravih MIT-jevih tečajeva od prije desetak godina do danas.

2. Coursera
Coursera je pokrenuta u travnju ove godine i već ima više od milijun učenika. Nudi više od 200 tečajeva s 33 sveučilišta. Coursera je Stanfordov projekt za online učenje koji je postao vrlo uspješan startup, a svojim korisnicima praktički omogućuje pohađanje pravoga sveučilišnog tečaja koji predaje sveučilišni profesor s jednoga od najboljih fakulteta na svijetu – online i potpuno besplatno.

3. Udacity 
Udacity je besplatna usluga s trenutačno raspoloživih četrnaest tečajeva putem kojih ”učite rješavajući složene probleme uz pomoć svjetski renomiranih sveučilišnih predavača”. Osim što vas uče programirati, ovi će vas tečajevi također solidno potkovati u matematici i fizici te vas poučiti kako pokrenuti startup.

4. Google Code University
U usporedbi s ostalima, neuglednoga sučelja, ali radi se o Googleu, dakle ovo je prilično solidan besplatan servis. Osobito je pogodan za one zainteresirane za razvijanje Android aplikacija, a nudi i naprednije tečajeve.

5. Mozilla Developer Network
Mozillin besplatni centar za poduku (a oni znaju ponešto o tome kako napraviti dobar website).

6. HTML5 Rocks
Mnogo besplatnih informacija o  HTML5-u uz blog postove i tutoriale.

7. Eloquent JavaScript
Ovo je zapravo besplatna online knjiga, a možete je i kupiti na Amazonu. Iz autorova predgovora: ”JavaScript je programski jezik koji se danas najviše koristi kako bi se njime radile kojekakve pametne i grozne stvari s internetskim stranicama”.

8. Coder Dojo
Coder Dojo su mjesta na kojima mladi zajedno uče programirati, pa ako ste roditelj koji želi da vam dijete jednoga dana bude tvorac novoga Facebooka ili Instagrama, pošaljite ga u jedan od Coder Dojo centara (nema ih kod nas, ali Italija i Njemačka imaju po dva). Internetska stranica ima i bazu tečajeva koju su sastavili njihovi predavači/volonteri, ali prilično je ograničena.

9. Apple Developer
Ako ste zainteresirani za razvijanje Appleovih proizvoda, posjetite ovu stranicu za developere. Riječ je o korisnome mjestu za posjetiti želite li učiti iz sadržaja koje je Apple omogućio online.

10. Mobiletuts+
Mobiletuts+ nudi besplatne tutoriale/blogove usmjerene na programiranje za Android i iOS, kao i dizajn aplikacija. Ima i premium verziju (koja se naplaćuje).


Propustili ste