Polaroid Socialmatic – fotoaparat po uzoru na Instagram

Danas smo svjedoci pomalo drukčije, nove kulture fotografiranja za koju je zaslužan prvenstveno Instagram. Ono što nas u bližoj budućnosti očekuje jest spoj virtualnog i realnog svijeta fotografije za što je zaslužan dogovor između kompanija Socialmatic i C&A Licensing (tvrtke koja je vlasnik brenda Polaroid) o proizvodnji instant-print fotoaparata prepoznatljivoga oblika – poput Instagramove ikone, ali i s mogućnostima koje nam donosi ova megapopularna aplikacija

Sudeći prema najavama, već u prvom kvartalu sljedeće godine konačno ćemo imati mogućnost fotografirati, urediti fotografiju raznim filterima, odmah je printati, ali i podijeliti na društvenim mrežama. Uređaj koji će nam to omogućiti jest Polaroid Socialmatic fotoaparat s pomoću kojega ćemo toliko zanimljiv svijet Instagrama preseliti u stvarne, opipljive fotografije. Konačan dizajn i specifikacije ovog fotoaparata još uvijek su u razvojnoj fazi, ali unatoč tomu pojedini detalji već su poznati javnosti.

Tako će dizajn ovog iščekivanog uređaja većini vjerojatno nalikovati najprije na planetarno popularnu Instagramovu ikonu, ali oni koji se sjećaju kako su izgledali prvi Polaroid instant fotoaparati uočit će kako se dizajn tog uređaja upotrijebio kod osmišljavanja ovog noviteta. Što se ostalih komponenti tiče, imat će tanak zaslon osjetljiv na dodir, ugrađen Zink printer i LED bljeskalicu.

Veličina zaslona bit će u omjeru 4:3 (a ne 4,3 inča kako se na pojedinim internetskim adresama navodi). Memorija fotoaparata bit će veličine minimalno 16 gigabajta s mogućnošću nadogradnje memorijskom karticom. Fotoaparat će također imati mogućnost 3G, Wi-Fi i Bluetooth konekcije. Upravo će ove karakteristike konekcije omogućiti dijeljenje fotografija s prijateljima, a da ih ne trebamo printati. Dijeljenje fotografija bit će moguće putem e-maila, MMS poruka, ali i putem društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram), što je vjerojatno i mnogo draže većem dijelu populacije nego slanje fotografije ”običnim” e-mailom. Što se operativnog sustava tiče, bit će to Android.

Čitajući najave o proizvodnji ovog fotoaparata po raznim internetskim portalima, možemo naići i na podatak da će fotografije, ako se ipak odlučimo za printanje, na poleđini imati QR kod koji će služiti za preusmjeravanje na Instagramov profil vlasnika fotografije. Međutim, premda možda na prvu djeluje kako Instagram sudjeluje u stvaranju ovoga fotoaparata i da je uključen u cijeli projekt – to nije istina. Naime, na službenoj internetskoj stranici Socialmatica navedeno je kako je ovaj fotoaparat proizvod inspiriran eksplozivnim rastom društvenih mreža i njihovim poveznicama sa svijetom digitalne fotografije, ali da u stvaranju i razvoju ovoga proizvoda ne sudjeluje nijedna postojeća društvena mreža i/ili servis za dijeljenje fotografija.

Štoviše, naglašeno je da Instagram ni na koji način nije povezan ili uključen u projekt Socialmatica. Što se tiče cijene samoga fotoaparata, ona još uvijek nije poznata (kao ni približna cjenovna skupina), no začetnici projekta tvrde da će fotoaparat biti dostupan svima. Ovime konačno dobivamo spoj stvaranja digitalne fotografije, njezino virtualno dijeljenje s prijateljima, ali i printanje fotografije svega nekoliko sekundi nakon njezina stvaranja i uređivanja raznim filterima. Filteri koje ćemo imati na raspolaganju trebali bi biti nalik onima kakve već nudi aplikacija Instagram, koja je dio našeg virtualnog svijeta. Socialmatic instant fotoaparat popunit će prazninu između virtualnog svijeta i onog realnog, te nam omogućiti trenutačno printanje pomno uređenih fotografija raznim filterima.

Fotoaparat koji je upravo zbog svoje mogućnosti trenutačnog printanja fotografija bio megapopularan prije tridesetak godina, sada dobiva svoju nadogradnju svim onim tehnološkim karakteristikama koje danas čine našu svakodnevicu. Kombinirajući stvaranje digitalne fotografije, njezino uređivanje raznim filterima s mogućnostima trenutačnog printanja i dijeljenja na društvenim mrežama, svakako nas može veseliti dolazak ovakvog uređaja na tržište.


Propustili ste