Nokia: tužna priča o finskom drvosječi

Najtužnija saga u povijesti mobilne industrije danas je dobila svoj epilog

Nokia je, malo tko zna, korporacija stara gotovo 150 godina. Tijekom toga vremena ova je tvrtka proizvodila sve i svašta, među ostalim papir, gumene čizme i kablove. Mobilnim se pak komunikacijama tvrtka bavila više od pola stoljeća, pa je današnja, moderna Nokia sinonim za mobilni telefon. Točnije, donedavno je bila. Riječ je o korporaciji koja je od 1998. do 2012. godine bila najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu. Štoviše, Nokia je još 2010. zaradila 27 milijarda eura, s 3,5 milijarde eura profita. Kvragu, riječ je o firmi koja je napravila model 3310, koji smo svi imali.

Takvoj Nokiji, kažu zloguki proroci, danas šaljemo posljednji pozdrav. Posljednjih je pet godina tvrtka sustavno gubila tržišni udio koji su grabili Apple i Google, a dolazak Stephena Elopa na čelo kompanije 2010. godine obilježio je početak kraja jedne ere. I to – gromovito. Kanađanin na privremenom radu u Finskoj (karijera mu bilježi direktorska mjesta u tvrtkama Boston Chicken, Macromedia, Adobe, Juniper i –

posebno važno – Microsoft) svoj je takoreći prvi radni dan u Nokiji obilježio čuvenim memorandumom o “gorućoj platformi”. Danas je pak od platforme ostao – samo pepeo. I to Elopovom krivicom.

Vrijednost Nokijinih dionica danas je na razini iz 1995. godine, a sve što vrijedi predano je Microsoftu za male pare, odnosno kako mi to volimo reći, bez ispaljenoga metka. Pet milijarda dolara za biznis i dvije milijarde za Nokijin patentni arhiv stajala je Microsoft kupnja vlastitoga proizvođača mobilnih uređaja.

Ali vratimo sat unazad na 2010. godinu. Kada je kanadski gastarbajter petokolonaš stigao u Nokiju, ista je imala 60 posto tržišta pametnih telefona i pola milijarde prodanih uređaja godišnje. Ne samo to, tvrtka je imala i nevjerojatno inovativne ideje koje su bile tik pred realizacijom. Elop je ubio sve operativne sustave koje su Finci razvijali: vremešni Symbian, obećavajući MeeGo, linuksoidni Meltemi te novi N9. Sve u korist Windows platforme. No to nije, kako kažu dalmatinske none, ni po’ mise. Zloglasni “gorući” memorandum ubio je i preostale dvije karike u lancu: dobre odnose s operaterima te prodaju. Odličan (i jako ogorčen) bivši Nokijin menadžer Tomi Ahonen ovaj pad prodaje s punim pravom naziva “Elopovim efektom”.

Elopovu glupost (ili slijepu odanost Microsoftu, svejedno) možda ponajbolje ilustrira jednostavan podatak: punih godinu dana nakon što je Stephen ubio Symbian, Nokia Ovi Symbian i dalje je bila najkorištenija trgovina aplikacija u cijeloj Južnoj Americi. U Africi isto. U EMEA regiji isto tako. I u Aziji. Praktički je pola svijeta koristilo Nokijin Ovi Store, da bi ga Elop preko noći zamijenio Windows Storeom koji je i danas treći na tržištu aplikacija.

Usput, Tomi je odličan bloger i ima sjajan, ogroman članak u kojemu taksativno navodi čak devetnaest razloga za pribijanje Elopa na kolac. Do toga nažalost nije došlo, ali tekst možete pročitati ovdje: The Sun Tzu of Nokisoftian Microkia – Mirror mirror on the wall, who’se the baddest of them all – Waterloo, I was defeated you won the war – a long trek blog in search of the worst CEO ever. Pročitajte ga, jer bolju analizu Elopove stravične nesposobnosti nećete pronaći.

Godine 2010. internetom su se proširile diskusije o budućem braku Nokije i Androida, a sretni korisnici kultnih uređaja, poput 3310, 6632 ili N-serije, kleli su se u kupnju spoja Nokijine kvalitete izrade i Googleova softvera. Bajka se nikada nije ostvarila jer je Elop mahnito gurao Nokiju u Microsoftovo okrilje, mantrajući o potrebi za “trećim” operativnim sustavom na tržištu.

Nije posve jasno što Microsoft želi postići ovom kupnjom, jer je faktički i dosad zahvaljujući “partnerstvu” dobivao sve što želi od Nokije za nula kuna. Sama akvizicija pritom malo toga mijenja. S druge pak strane, Microsoft je sada, kao i Apple, proizvođač pametnih telefona. No kako je Ahonen lucidno primijetio: “Sretno s tim pokušajem. U povijesti Windowsa nije zabilježeno da je Microsoft stvorio nešto elegantno i jeftino, sposobno za natjecanje na trećim tržištima”.

Microsoftovo suludo naganjanje Appleove strategije moglo bi štetočinu Elopa posjesti ravno u direktorsku fotelju. Ballmerov odlazak digao je vrijednost Microsoftovih dionica za sedam posto, a mnogi u Elopu vide čovjeka koji će ga naslijediti te transformirati post-PC Microsoft iz softverske kompanije u nešto nalik na Apple. A budući da se Elop vraća u Microsoft – nakon dobro obavljene sabotaže u Finskoj – ne treba sumnjati da će se drama nastaviti. Ovoga puta, makar i u daljoj budućnosti, mnogo gore po sve korisnike Windowsa.


Propustili ste