Alternative Google Readeru

Google Reader, popularni RSS čitač, gasi se 1. srpnja. Vrijeme je da istražimo koji se servisi nude kao dostojna zamjena

Na Googleovu službenom blogu pišu da su ovogodišnjim ”proljetnim čišćenjem” odlučili uz još sedam usluga ugasiti i Google Reader, koji postoji od 2005. godine. U obrazloženju stoji da je servis imao vjernu bazu korisnika, ali je s vremenom njihov broj opadao. Postojeći korisnici u naredna četiri mjeseca mogu eksportirati svoje podatke iz Google Readera s pomoću Google Takeouta, uključujući i pretplate.

No ne očajavajte! Alternativa je mnogo, a ovdje donosimo najbolje od njih. Sve su besplatne, osim ako nije drukčije naznačeno.

Ako odbijate prihvatiti da se Google Reader zaista gasi

Feedly – Jednostavan je, besplatan, odlično dizajniran i podržava brzo i lako dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama. Postoji kao internetski servis i aplikacija za iOS i Android. Nudi i opcije Save For Later i History.

The Old Reader – Kao što samo ime kaže, ”isti je kao stari Google Reader (op.a. onaj prije listopada 2011.), samo bolji”. Još je uvijek u beta verziji.

NewsBlur – Ima besplatnu i premium verziju. Besplatna verzija dopušta pregledavanje samo 10 feedova istovremeno, odnosno ukupno 64 feeda. Za 1 dolar mjesečno broj feedova je neograničen.

Ako ste vizualni tip osobe

Taptu – Sugestivnim sloganom ”DJ your news” daje vam naslutiti svoju funkcionalnost: možete koristiti već gotove feedove ili ih uređivati i kreirati svoje. Mala zamjerka Taptuu je da su mu aplikacije pomalo spore, ali možete se prebaciti na internetski preglednik ako želite detaljnije istraživati linkove.

Pulse – je jedan od poznatijih s ove liste, prekrasno dizajniran RSS čitač velike funkcionalnosti. LinkedIn je navodno izrazio zanimanje za Pulse, i to zanimanje teško između 50 i 100 milijuna dolara.

Ako ste ovisni o mobilnim društvenim mrežama
Flipboard – Još jedan poznati RSS čitač. Za razliku od Pulsea, nema internetsko sučelje, već ga možete koristiti samo putem aplikacije za iOS ili Android. Flipboard uključuje vaše feedove s Flickra, Twittera i Facebooka, a uz sučelje slično časopisu, kao stvoren je za korisnike tableta.

Google Currents – I sam Google ima zamjenu za Reader! Sadržaj prikazuje u obliku dobro dizajniranoga online časopisa, stoga je također namijenjen korisnicima pametnih telefona i tableta. Ima i upozorenja za važne vijesti.

Želite li impresionirati ljude svojom geekovskom osobnošću, trebate news feed sidebar na svojoj stranici

Fever – Cijena ovog RSS čitača je 30 dolara (jednokratna uplata). Traži puno unošenja podataka, ali kad to jednom obavite, Fever će vam prikazivati što sve drugi čitaju. Ovo je servis za okorjele internetske analitičare. Vidi i Managing News.

NetVibes – Staromodni čitač, ali na vašoj stranici može prikazivati analytics iz minute u minutu. To je pozitivna strana. Sama feed funkcionalnost je besplatna, a premium verzija, koja uključuje analytics, stajat će vas vrlo profesionalnih 499 dolara mjesečno.

Ako želite ODMAH znati što se događa SADA:
Twitter liste – Nema bržeg izvora informacija od Twittera, a personalizirane liste omogućuju vam filtriranje sadržaja. Loša strana je što ćete teže doći do starijih vijesti.


Propustili ste