Najčudniji kontroleri svih vremena

Naigrali smo se kao klinci ispred zaobljenih televizora i bliještećih CRT monitora, a kroz naše ruke prošlo je čudo različitih kontrolera, joypada i joysticka. Uz nedavno predstavljen Sonyjev DualShock 4, koji je na sveopće čuđenje struke identičnoga izgleda kao i njegovi prethodnici, prosurfali smo internetom ne bi li pronašli one najčudnije, koji su, gle vraga, bili upravo oni koje nikada na ovim prostorima nismo mogli nabaviti. Većina nas, naravno.

Ako smo imali sreće i poznavali klinca čiji je tata, stric ili stariji brat iz inozemstva donio neko posljednje igraće čudo tehnike, pola kvarta bi se toga dana našlo pod istim krovom – ispred tog istog zaobljenog televizora. Imao sam kao klinac prilike igrati Nintendo Entertainment System konzolu, čiji bi vam se joystick zario u dlanove prilikom igranja. Mogla je i krv u nekom trenutku poteći, nije bilo bitno dok god trčimo za još jednom gljivom i provlačimo se kroz još jednu cijev.

Zamislite samo da danas ugledamo kontroler pravokutnoga oblika. Facebook i Twitter bi poludjeli i pregorjeli pod navalama hashtagova i hejtanja zbog ovog gejmerskog zločina. Danas je sve anatomski prilagođeno vašim rukama, palčevima i nema šanse da vam se neće svidjeti.

Zato smo odlučili pregledati dragi nam internet ne bi li uspjeli pronaći neke od najčudnijih i najpopularnijih kontrolera svih vremena. A stvarno ih je mnogo.

LaserScope
laser scope
Ovo je bila prava ekskluziva za NES konzole. Proizveden 1990. godine za Konamijevu igru Laser Invasion, LaserScope bio je kontroler koji je svaki klinac želio imati. Naravno, nije ispucavao pravi laser, već je služio kao današnji headset – s ugrađenim slušalicama i mikrofonom, a preko jednog oka spuštao se nišan. Navodno je igrač samo trebao u mikrofon reći ‘’pucaj’’ (na engleskom jeziku, naravno) i igra je trebala poslušati naredbu. Ali u većini slučajeva nije, što je izazvalo vrlo negativne kritike korisnika i igrača.

Pong, pong i još ponga
pong
Sjećate se, naravno, igre Pong. Preteča tenisu u kojoj jednostavnim naredbama gore-dolje pomičete kućicu isto tako gore-dolje po ekranu kako biste vratili lopticu (kockicu, zapravo) protivniku. Epska igra koja je zaslužila ovaj isto tako epski kontroler.

Štap za pecanje iz Sege
fishing rod
Sega je za konzolu Dreamcast 1997. godine izdala igru Sega Bass Fishing, koja je unatoč lošim kritikama, a zahvaljujući odličnoj grafici bila vrlo dobro prihvaćena, i zbog velikog broja prodanih primjeraka zaradila rijetku titulu Sega All Stars igara. Što se ne može reći za ovaj pripadajući kontroler.

Nintendo Power Glove
power glove
Nintendo je definitivno htio naznačiti koliko je gejming cool. I svaka im čast na tome jer svi smo obožavali njihove konzole i igrice, no kontrolere koje su proizvodili na kraju nitko nije htio. Takva je priča s ovom rukavicom, koja je zapravo samo rukavica s NES kontrolerom spojenim na nju. Navodno je pri izradi korištena tehnologija triangulacije koja nikako nije radila, a publika je ubrzo odbacila ovu igraću napravu.

Namco NeGcon
namco
Ovo je bila prava ekskluziva za prvu PlayStation konzolu, a cilj joj je bio učiniti vožnje još zabavnijima. Ideja je bila da se polovice kontrolera mogu okretati kako bi se olakšala navigacija automobila. No ono što se zapravo dogodilo je da se nakon nekoliko odvoženih krugova u Ridge Raceru, središnji zglob joypada jednostavno odvojio. No good Namco, no good

Steel Battalion must have
steelbattalion
I definitivno je bio must have. Igra, koja je bila ekskluziva za prvi Xbox, izašla je 2002. godine i odmah doživjela uspjeh. Naravno, uz igru, u specijalnom kolekcionarskom izdanju nalazio se i ovaj kontroler s dva sticka i oko 40 gumba, a sve je zajedno prosječnoga igrača stajalo oko 200 dolara. Ali morate priznati – izgleda epski. Igra je u kombinaciji s kontrolerom doživjela velik uspjeh, a nakon nastavka 2004. godine, 2010. najavljen je i najnoviji nastavak Steel Battalion: Heavy Armor, koji je umjesto ovog kontrolera koristio Kinect. No nije doživio uspjeh.

Motorna pila za Resident Evil
chainsaw contr
A sada nešto potpuno ludo. Internet je stvarno divno mjesto jer nam je izjedrio ovo – kontroler u obliku motorne pile za igru Resident Evil 4 koja je izašla za PS2. Igru je većina kritičara proglasila igrom godine za 2005., no ovaj je kontroler bio stvarno, jednostavno rečeno, neupotrebljiv. Svaka čast na dizajnu i izvedbi, ali igranje nije bilo efektno.

Samba Hero?
samba hero
Godine 2000. za Dreamcast je izašla igra Samba de Amigo koja je bila, mogli bismo slobodno reći, preteča popularnih igara Guitar Hero. Samba se igrala uz pomoć dvije zvečke koje je igrač morao tresti sukladno s prikazanom grafikom na ekranu. Naravno, kao i mnogi drugi kontroleri ove vrste, nakon što ste odigrali Sambu sa svojim Amigom, nisu bili iskoristivi za neku drugu igru.

A čime smo se igrali na domaćoj sceni?
Kada su početkom osamdesetih u naše krajeve počela stizati prva računala, imali smo sreće ako smo mogli naletjeti na nečiji Commodore 64 i njegov 1311 Joystick kontroler. Toliko jednostavan, a toliko moćan. Ručka s jednim gumbom postala je ikona gejminga rijetkih dnevnih soba tadašnjeg vremena, a bio je savršen za gotovo sve igre.

Naravno, niste bili in ako niste imali Atari konzolu i pripadajući kontroler – koji je zapravo bio blizanac Commodoreovu Joysticku. Opet jednostavan stick i gumb, i Space Invadersi cijelu noć.

Nakon procvata interneta početkom 90-ih, do nas je stigla konzola koja je promijenila svijet. Godine 1994. u Japanu je predstavljen prvi PlayStation uz koji je i dolazio prvi gamepad koji je napravio Sony – model SCPH-1010. I ostalo je povijest.


Propustili ste