Top 8: Futuristički koncepti mobitela

Tehnologija mobitela napravila je velik skok u posljednjih desetak godina, ali ta priča svakako nije gotova. Nekad su ''pojam'' bili preklopni mobiteli, danas su to pametni telefoni, a tko zna što nam donosi budućnost. To pitanje postavili su si mnogi dizajneri, stručnjaci i entuzijasti, pa ne čudi što internet vrvi futurističkim konceptima mobitela, od kojih su neki sasvim ostvarivi

Donosimo izbor nekoliko izmaštanih mobitela koje bismo jednoga dana rado vidjeli u svakodnevnoj upotrebi, premda ih većina, priznajemo, djeluje više oku ugodno nego praktično.

1. Philips Fluid
Mobitel ili narukvica? Zašto ne oboje! Philips Fluid koncipirao je brazilski dizajner Dinard da Mata, pogađate, za Philips. Zamišljeni gadget sastoji se od savitljivog OLED zaslona, koji mu omogućuje da se iz mobilnog telefona u trenu pretvori u zgodan modni dodatak.
philips fluid

2. Mobile Script Phone
Ukrajinac Aleksander Mukomelov izmaštao je uređaj ”na izvlačenje”, odnosno mobitel u čijem je kućištu skriven dodatni, tanki zaslon na kojemu se mogu gledati filmovi, čitati e-mailovi itd. Mobile Script inače ne bi imao bateriju, nego bi se punio sunčevom svjetlošću.
mobile script

3. Nokia Morph
Nokijin futuristički uređaj zamišljen je kao gadget kojemu možete po želji mijenjati oblik i funkcionalnost. Kako? Zahvaljujući naprednoj nanotehnologiji, na koju ćemo očito još morati malo pričekati.
nokia morph

4. Rollerphone
Za Rollerphone se može reći da je mobitel koji savršeno “leži” u ruci… ako se mobitelom uopće može smatrati narukvica iz koje se izvlači tanak zaslon na dodir koji služi za telefoniranje. Koncept je inače osmislio ruski dizajner Alexey Chugunnikov.
roller phone

5. Facebook Phone/Bluephone
O Facebookovu mobitelu nagađalo se već mnogo puta, ali Mark Zuckerberg uvijek je opovrgavao njegovo postojanje. Međutim, to nije spriječilo Poljaka Michala Bonikowskog da zamisli kako bi on izgledao. Ovdje zapravo nema ničeg previše futurističkog i sam koncept podsjeća na današnje HTC-ove modele. Ali brendirani Facebookov mobitel nećemo tako skoro vidjeti u stvarnosti, jer strategija kompanije jednostavno ne ide u tom smjeru.
facebook phone

6. LG Flutter
LG-jev koncept djeluje kao nešto proizašlo iz filmova o Transformersima. Uređaj upečatljivog, ”oštrog” dizajna otvara se poput lepeze (ili možda britve), a unutar njega nalazi se ”polukružni” OLED zaslon na dodir. Izgleda vrlo impresivno, ali ne baš praktično za korištenje.
lg flutter

7. Mozilla Seabird
Seabird je Mozillin koncept mobitela budućnosti oko kojega se prije nekoliko godina digla poprilična prašina, a na čijoj se konkretnoj realizaciji navodno i radi. Uređaj zapravo djeluje kao džepni multimedijalni sustav, a ono što je možda najviše cool u cijeloj ideji ugrađeni je projektor te virtualna tipkovnica.
seabird

8. Radia Phone
Minimalizam i jednostavnost nit je vodilja koncepta koji je osmislio američki dizajner Michael Laut. Radia je kompaktni mobilni uređaj prstenastog oblika s prozirnim zaslonom na dodir u središtu, a stane u svačiji džep. Međutim, nekako nam se čini da bi korištenje ovakvog mobitela za razgovor bilo pomalo nespretno.
radia phone


Propustili ste