Kako promjene na društvenim mrežama utječu na content marketing?

Čini se kao da nam svaki put kada se priviknemo na noviji izgled ili nove opcije neke društvene mreže, njihovi tvorci opet prezentiraju nekakvu novost. Biti u toku sa svim promjenama koje se zbivaju na društvenim mrežama i koje utječu na oglašavanje brendova, rezultate pretraga i slično, pravi je izazov za sve one koji se kreću svijetom marketinga, pogotovo onoga koji je usko vezan za društvene mreže

U posljednje vrijeme osim što nas preplavljuje mnoštvo novih društvenih mreža (doduše, neke se i gase), one postojeće često trpe znatne promjene. Kada su društvene mreže u pitanju, očito je samo jedna značajka konstantna, a to je promjena! Facebook uvodi nove opcije, want i collect, te najavljuje promjenu izgleda timelinea. LinkedIn je uveo endorsements, ali učinio i znatnu promjenu izgleda profila korisnika. Čak i Instagram prati ovaj trend te će ova mobilna aplikacija uskoro zaživjeti i na računalima, točnije korisnici će svoje i tuđe profile moći pregledavati i putem računala (upload fotografija i dalje će biti moguć jedino putem pametnih telefona, barem još neko vrijeme). Ostati ravnodušan spram svih ovih silnih promjena i naprosto ih ignorirati, najveća je pogreška koju biste mogli učiniti. Ne biti u toku s promjenama, zapustiti svoje profile ignoriranjem ili odbijanjem prihvaćanja nečeg novog moglo bi razne kompanije mnogo stajati.

Naime, promjene koje (pre)često pogađaju društvene mreže mogu znatno pomoći ako se shvati njihova svrha i ako ih se dobro iskoristi. Ipak, imajmo na umu kako se promjene događaju u skladu s prohtjevima korisnika, primjerice Facebook se sve više počeo okretati prodaji nakon što se dogodio pravi boom oglašavanja putem tog servisa. Osim preglednosti stranica i vizualnoga izgleda, većina društvenih mreža promjene uvodi tako da se korisnicima omogući lakši pristup informacijama o poslovanju nekog brenda. Mogli bismo reći da se društvene mreže sve više orijentiraju prema korisnicima koji ih koriste u poslovne svrhe, bilo za samopromociju ili prodaju svog proizvoda. Svaka društvena mreža je specifična i ono što je potrebno činiti, bez obzira na nastale promjene, jest redovito objavljivati novosti i nastojati što bolje korisnicima približiti svoje poslovanje i kvalitetu usluga koje nudite. Ionako je već došlo do velikih promjena u komunikaciji između kompanija i njihovih klijenata/korisnika, te je sada samo stvar odabira hoće li se ovakav način komunikacije iskoristiti odnosno hoće li to biti dobro učinjeno.

Svaku vijest potrebno je objavljivati u realnome vremenu, jer korisnici žele odmah doći do informacija koje bi njima mogle biti potencijalno važne. Sadržaj koji se objavljuje mora biti zanimljiv i kvalitetan kako bi mogao privući korisnika, ali i zadržati ga na vašem profilu. Potrebno je na korisnika ostaviti takav dojam da se poželi redovito vraćati na vaš profil jer ste pridobili njegovo povjerenje. Ako ste to dosad uspješno radili, pogrešno bi bilo sada prestati ili smanjiti intenzitet zbog promjena koje su zadesile vaš profil ili vašu stranicu na nekoj od mreža. Prije svega ne valja imati odbojan stav prema svim tim promjenama, jer one zaista mogu samo pomoći. Okrenute su prvenstveno prema oglašavanju brendova i omogućavaju razvoj content marketinga.

Nikada nije bilo lakše objavljivanje konkretnoga sadržaja, a upravo je konkretan sadržaj razlog povećanja učinkovitosti nečije promocije. Društvene mreže su idealno sredstvo za širenje raznih poruka i ako je objavljeni sadržaj kvalitetan te odgovara željama korisnika, stvoreni su odlični preduvjeti za stvaranje aktivne zajednice. Facebook će svojim opcijama want i collect omogućiti kompanijama da se još više približe svojim korisnicima tako da im svoj proizvod mogu izravno ponuditi, a putem LinkedIna sada možete detaljnije analizirati nečije sposobnosti i procijeniti koliko je određena osoba kompetentna za ono što vama treba. Isto je i s kompanijama koje oglašavaju na toj društvenoj mreži. S korisnicima je potrebno komunicirati, a društvene mreže svojim promjenama nastoje takvu komunikaciju maksimalno omogućiti.

Kada bi se nečije marketinško djelovanje temeljilo isključivo na samopromociji, društvena mreža vam ne bi bila potrebna – bila bi dovoljna samo internetska stranica na kojoj biste (redovito) objavljivali nekakav sadržaj za promociju, a ionako se pokazalo da takav sadržaj koji služi u svrhu samopromocije, otuđuje korisnika od brenda. Društvene mreže nude nešto sasvim drugačije, stoga je takav sadržaj potrebno izbjegavati. Ono što je nužno jest okrenuti se korisnicima tako da komunikacija teče s obje strane, da automatski dobivate i nekakav feedback od korisnika o svome djelovanju. Način lansiranja kvalitetnog sadržaja je važan i razvoj društvenih mreža ide u smjeru u kojemu content marketing postaje glavno sredstvo promocije nekog brenda, stoga je potrebno promjene koje pogađaju društvene mreže maksimalno iskoristiti i time omogućiti (potencijalno) jačanje brenda.

cta-planb-3


Propustili ste