Filmski viralni marketing – formula koja pali

Od Cloverfielda do Deadpoola, pa opet do Cloverfielda.

Pojava viralnoga marketinga kao genijalnoga dodatka filmskim uradcima više nije novost, ali uvijek iznova iznenađuje i oduševljava fanove željne informacija o nadolazećim hitovima. Ta marketinška tehnika pridonijela je popularnosti mnogih filmova, čak i prije njihova prvog prikazivanja, što je storytelling podiglo na višu i zanimljiviju razinu.

Međutim, to nimalo ne iznenađuje jer filmoljupci oduvijek žele znati više detalja o filmu, pogotovo u ovo digitalno doba, a marketinški stručnjaci su tu da nahrane njihove oči i uši. Foršpani i viralni videozapisi koji nadograđuju svijet filma pridonose atmosferi iščekivanja holivudskih blockbustera i zanimanja za njih, što se u konačnici može i vrlo pozitivno odraziti na rezultate na kino-blagajnama. Je li onda uopće čudno što se sve više filmova kiti dodatnim sadržajem?

Jedan od najboljih recentnih primjera je Deadpool, Marvelov antijunak, čije je najjače oružje uvijek bio njegov oštar jezik i izvrstan smisao za humor. Dugoočekivana ekranizacija kultnoga stripa dolazi na kinoplatna 12. veljače te će konačno otpetljati marketinško klupko zamršeno beskrajno zabavnim i smiješnim sadržajima.

Ukratko, tvorci toga potencijalnog blockbustera odlučili su dati fanovima upravo ono što žele – viralne videozapise pune komičnih i dovitljivih scena u kojima je Deadpool… pa, Deadpool.

Kampanja 12 days of Deadpool u kojoj je objavljivan različit sadržaj poput smiješnih videa ili fotografija na Instagramu povećala je zanimanje za film, a zafrkancija se proširila i izvan digitalnih sfera pa je tako na američkim ulicama osvanuo i urnebesni billboard s emotikonima. Rezultat? Deadpool je, bez sumnje, jedan od najiščekivanijih naslova prve polovice godine.

U ožujku nam pak u kina stiže još jedan film s razrađenom viralnom kampanjom – 10 Cloverfield Lane. Pogađate, riječ je o (uvjetno rečeno) nastavku Cloverfielda iz 2008. godine, koji mnogi pamte po razvikanoj viralnoj kampanji u čijemu je središtu bila izmišljena tvrtka Tagruato, a koja će, po svemu sudeći, biti i okosnica marketinške kampanje novoga filma. Primjerice, fanovi koji su sudjelovali u viralnoj kampanji prvoga Cloverfielda dobili su već misteriozan e-mail od “kompanije”, što nam daje naslutiti da će 10 Cloverfield Lane biti jednako dobro popraćen intrigantnim sadržajima kao i njegov prethodnik.

Lažne web stranice, izmišljeni brandovi, foršpani sa skrivenim tragovima – sve to smo već vidjeli prije osam godina, ali zašto napuštati (viralnu) formulu koja očito pali?


Propustili ste