Content marketing na društvenim mrežama

Čak 65 posto hrvatskih tvrtki na društvenim mrežama komunicira isključivo samopromotivni sadržaj čime dolazi do otuđenja korisnika od brenda. Odgovaramo na pitanje kako to popraviti odnosno što točno treba dijeliti na društvenim mrežama, kome, kada i zašto?

Za svaki brend prije nastupa na društvenim mrežama ključno je definiranje strategije – one koja je komplementarna aktivnostima tvrtke i njezinu digitalnom identitetu te se ne ponaša kao izolirani otok, koja definira kome se i kako obraćate te je prilagođena zakonitostima društvene mreže na kojoj tvrtka nastupa. Cilj koji time želite postići jest sretna i entuzijastična zajednica, ona koja komunicira s brendom i dijeli njegov sadržaj, a to ćete ostvariti kreiranjem kvalitetnog i zanimljivog sadržaja kojim ćete zadržati pažnju korisnika i pridobiti njegovo povjerenje.

Sadržaj se nalazi među prva tri razloga zbog kojih će netko postati vaš fan ili follower, a 6 od 10 korisnika Twittera i Facebooka preporučit će brend koji prate, a čak 67 posto korisnika Twittera kupit će nešto od toga brenda. Evo odgovora na pitanje – zašto?

Community je sjajna baza za širenje željenih poruka. Ono što danas jedna objava na Facebooku ili video na YouTubeu mogu napraviti s plasiranom porukom, može malo što drugo. No prije objavljivanja nekog sadržaja morate se zapitati kakvu poruku želite poslati? Hoće li to biti smiješna slika koju ste preuzeli s nekog internetskog odredišta (kojom radite izravnu promociju tom internetskom odredištu i šaljete korisnika van svog digitalnog okruženja s malom vjerojatnošću da će vam se vratiti) ili možda samopromotivna objava koju komunicirate peti put u dva dana? Ili će to biti vaš sadržaj kojim se trudite zadovoljiti potrebe i znatiželju korisnika, zabaviti ga ili mu pomoći da riješi neki svoj životni problem? O ovome treba razmisliti svaki put prije nego što kliknete na tipku “objavi”.

Sadržaj koji svakodnevno objavljujete na Facebooku, Twitteru, YouTubeu, Tumblru, Pinterestu, Instagramu, LinkedInu (nastavi niz…) je ono što vas diferencira od ostalih i ističe među tisućama drugih stranica koje “na iste fore” pokušavaju dobiti pokojeg fana ili followera. A te fore su smiješne i već toliko puta viđene slike (njihov učinak je kratkoročan i kontraproduktivan) ili novosti u vašoj ponudi (zbog kojih ćete dosaditi korisniku). S druge strane, kvalitetan sadržaj, onaj koji je stavljen u životni kontekst korisnika kojemu se obraćate i odgovara na njegove želje, jest ono što će imati najviše shareova, retweetova, lajkova i komentara. U konačnici je to ono što će ”boostati” posjete vašim internetskim stranicama, povećati interes za vašim brendom i ostvariti krajnji cilj – zadobiti povjerenje korisnika.

Korisnik se nalazi u središtu vaše strategije, a vi danas putem brojnih alata možete saznati sve o njemu. Možete saznati kada je najaktivniji, koji sadržaj dijeli sa svojim prijateljima, na što klika, što komentira, što voli i ne voli, dok istodobno znate koliko ljudi ste uputili na svoju internetsku stranicu i kakav je bio njihov feedback na poslanu poruku. Vi to sve znate, a ono što s tim podacima trebate učiniti jest pratiti ih, analizirati i prilagođavati im se. Praćenje ponašanja i preferencija zajednice (tržišta) i prilagođavanje te reprogramiranje strategije (uz zadržavanje svoje osobnosti) ključ je uspjeha u kreiranju aktivne zajednice, one koja dijeli vaš sadržaj i širi vaše poruke.

Upoznajte svog korisnika i dozvolite mu da on upozna vas. Komunicirajte kvalitetnu informaciju koja ima određenu vrijednost za njega, a ne za kompaniju. Kada to napravite, postat ćete jedna od 63 posto kompanija koje su izjavile da je objavljivanje konkretnog sadržaja na društvenim mrežama povećalo učinkovitost njihovih marketinških nastojanja.

Kako bi dobili konkretnu sliku o tome koje sadržaje tvrtke i brendovi trenutačno objavljuju na Facebook fan stranicama, Jasno & Glasno je provelo istraživanje na uzorku od 100 domaćih fan stranica iz različitih sektora poslovanja koje imaju preko 10 tisuća fanova. Analizirano je njihovih posljednjih 10 objava (ukupno tisuću), odnosno vrsta komuniciranog sadržaja. Podaci su pokazali da tvrtke i brendovi komuniciraju 65 posto isključivo samopromotivnog sadržaja. To nam govori da tvrtke koriste društveno-mrežne kanale gotovo isključivo za samopromociju, što će u konačnici dovesti do otuđenja korisnika od brenda. Nakon sedam prodajnih postova korisnik vas više ne voli, a njegove simpatije koje priželjkujete nisu ono što ćete time dobiti. Stoga prije nego što sljedeći put objavite samopromotivan post – imajte na umu da čak 70 posto korisnika preferira “upoznavanje” s tvrtkom putem članka, a ne putem oglasa.

cta-planb-3


Propustili ste