Twitter Analytics

Premda još uvijek nije dostupan širokoj publici, Twitter Analytics nudi usluge praćenja objavljenoga sadržaja u svrhu njegova poboljšanja i u stvarnome vremenu daje uvid u to na kakav sadržaj korisnici najbolje reagiraju. Još uvijek je u testnoj fazi i nadamo se da će uskoro doprijeti i do naših krajeva

Nakon Facebooka i Pinteresta, Twitter je također dobio alat s pomoću kojega korisnici mogu pratiti kakav sadržaj najviše interesira njihovu publiku.

Stvar je vrlo jednostavna – zahvaljujući ovome alatu može se prepoznati koliko je klikova objavljeni sadržaj dobio, koliko puta se pojedini tvit retvitao (premda ne direktno od vas), kao i općenito koliku je popularnost dobio određeni tvit. S pomoću ovoga alata tako se može izravno vidjeti kakav sadržaj najviše interesira vašu publiku. Ono što je svakako korisno jest to što ovaj program funkcionira u stvarnome vremenu, pa se vrlo lako mogu dobiti podaci o tome privlače li ostale korisnike tvitovi koje u tom trenutku objavljujete.

Kada su društvene mreže zaživjele i kada su se počele masovno širiti među korisnicima, one su prvenstveno bile tu radi zabave. Danas je situacija nešto drukčija pa više-manje sve ozbiljne kompanije brižno ažuriraju svoje profile i stranice na društvenim mrežama u svrhu svoje promocije. Stoga ne čudi što u posljednje vrijeme sve češće možemo naići na informacije o alatima poput Twitter Analyticsa.

Svrha ovakvih alata prvenstveno leži u tome da bi vrlo jasno mogli dobiti podatke o sadržaju koji privlači publiku koja prati određeni brend, odnosno kakav je sadržaj zapravo čisti promašaj. U svakom slučaju, ovakvi su alati iznimno korisni i bilo bi šteta maksimalno ih ne iskoristiti. Premda većinu nas s vremenom možda i uhvati nostalgija za razdobljem kada su tiskana izdanja bila na svome vrhuncu, jer ipak je ponešto drukčiji (intimniji) doživljaj imati listove papira u svojim rukama i pročitati nešto zanimljivo u opuštenoj okolini, digitalni mediji imaju svoju prednost – barem za one koji stoje iza određenog brenda.

Širenjem digitalnih medija i pojavom ovakvih alata izravno i brzo može se doći do informacija o tome privlači li korisnike uopće sadržaj koji se objavljuje. Samim time i uspjeh brenda (potencijalno) raste, a to je iznimno bitno jer brendovi svoj sadržaj u konačnici prodaju. Osim samoga sadržaja, vrlo je važno i doba dana kada se on objavljuje.

Twitter Analytics djeluje u stvarnome vremenu i ako se obrati pozornost na vrijeme objave pojedinog tvita, može se primijetiti kako nije isto je li on objavljen u ranim jutarnjim, poslijepodnevnim ili kasnovečernjim satima. Ciljana publika ne pregledava sadržaj stalno, već ima svoj ritam i ako postoji mogućnost da se objava prilagodi potražnji publike – cijela situacija bit će daleko uspješnija. Jer svatko tko ima otvoren račun na Twitteru već nakon prve prijave mogao se uvjeriti u vrlo veliku količinu tvitova koja se izmijeni tijekom recimo sat vremena.

Tvit objavljen prije nekoliko sati ubrzo postaje praktički zaboravljen. No s pomoću ovakvog alata može se mnogo toga naučiti o publici koja vas prati i to potpuno besplatno, za što biste potrošili i nekoliko mjeseci da se radi recimo o tiskanom izdanju. Da bi se pristupilo Twitter Analyticsu, potrebno je pristupiti internetskoj stranici ads.twitter.com, prijaviti se sa svojim korisničkim podacima i kliknuti na link Analytics. No za nas je još uvijek minus to što ova funkcionalnost zasad vrijedi isključivo za postove koji se objavljuju na engleskom jeziku i za stanovništvo SAD-a, i to za one koji često koriste uslugu sponzoriranih (plaćenih) tvitova.

Pozitivno jest to što zahvaljujući dosadašnjem iskustvu s društvenim mrežama možemo vjerovati da će se funkcionalnost ubrzo proširiti i na ostale korisnike (odnosno zemlje), pa će tako ubrzo doći i do nas. Ipak trebamo uzeti u obzir i to da je ovaj alat još uvijek u testnoj fazi.

Koliko i na koji način bi ovaj alat mogao pomoći hrvatskim brendovima kada dođe i u naše krajeve prokomentirala je Mila Perović, community menadžerica iz agencije Jasno & Glasno: ”Uvođenje ove značajke vijest je koju će zasigurno pozdraviti mnogi social media menadžeri. Ona bi mogla označiti kraj muka po kombiniranju različitih online-alata kao i kraj potrage za jedinstvenim, kvalitetnim, pouzdanim i sveobuhvatnim alatom za praćenje i analizu aktivnosti i komunikacije na Twitteru, koji je ujedno i besplatan. Twitter Analytics pomoći će povećati komunikacijsku učinkovitost, olakšati osluškivanje korisnika te omogućiti uvid u njihove navike, želje i potrebe. Metrika na društvenim mrežama za brendove je itekako bitan pokazatelj onoga što rade dobro i onoga gdje ima prostora za poboljšanje. Njezin potencijal i uloga indikatora uspješnosti poslovanja u budućnosti će zasigurno nastaviti rasti”.

Premda je situacija trenutačno takva da mali broj korisnika uopće koristi uslugu sponzoriranih tvitova i još manji broj ima mogućnost korištenja Twitter Analyticsa, ova društvena mreža (vjerojatno poučena iskustvom drugih mreža koje su ovakve stvari već isprobale i to uspješno) okreće se prema interesu svojih korisnika tako što im nudi konkretne alate koji će pomoći prilikom promocije brendova i formiranja sadržaja koji je željen s obje strane (brenda, ali i korisnika). Nadamo se da će ova testna faza uspješno završiti i da ćemo uskoro imati mogućnost isprobati ovaj alat koji, barem na prvu, djeluje vrlo obećavajuće.

cta-planb-3


Propustili ste