Zašto Božić dolazi sve ranije?

Božićne blagdane uglavnom svi volimo, no mišljenja oko ranog početka marketinških kampanja su podijeljena.

Pred nama je svima omiljeno razdoblje u godini – božićni blagdani koji već preplavljuju TV ekrane i izloge prodavaonica. Iako je do Božića ostalo još gotovo mjesec dana, blagdanska atmosfera prati nas već neko vrijeme sa svih strana. Unazad nekoliko godina, općenito možemo primijetiti kako božićne marketinške kampanje započinju sve ranije i ranije.

Nakon sve popularnije Noći vještica i Svih Svetih izlozi trgovina prepuni su božićnih ukrasa, a mali ekrani, radio postaje, stranice novina i časopisa te plakati preplavljeni su božićnim porukama različitih brendova. Uz neizostavne Coca-Coline kampanje, trgovački lanci i veliki brendovi su prvi koji kreću s božićnim kampanjama. Primjerice, kada se u Engleskoj emitira emotivni božićni oglas za trgovački lanac John Lewis, “službeno” i počinje razdoblje božićnih kampanja i kupovina.

Božićne blagdane uglavnom svi volimo, no mišljenja oko ranog početka marketinških kampanja su podijeljena. Dok jedni to smatraju preuranjenim aktivnostima koje im uništavaju doživljaj Božića, drugi jedva čekaju vidjeti prve dekoracije u izlozima i na ulicama kako bi počeli odbrojavati dane do omiljenog blagdana.

S jedne strane vladaju mišljenja kako nam je u ovo tmurno doba pogled na ukrašene izloge i božićne TV oglase potreban kako bismo unijeli pozitivne energije i vedro raspoloženje u svakodnevni život, a s druge kako je božićna euforija koja se stvara preuranjena, pretjerana i konzumeristički nastrojena. Kritičari u svemu tome vide način da se potakne potrošače da što više kupuju, pri čemu konzumerizam krive za gubljenje božićnog duha.

Najveći pak zagovaratelji ranog početka božićnih kampanja su naravno oni koji od njih imaju najviše koristi – poduzeća koja se mjesecima unaprijed pripremaju za razdoblje u godini kada potrošači uglavnom kupuju impulzivno, ne razmišljajući o novcu već o tome kako će usrećiti svoje bližnje. Iako ističu kako im je cilj potrošače podsjetiti da pripreme za Božić obavljaju na vrijeme, božićno „ludilo“ i kupovine u zadnji tren su neizbježne, što podosta govori i o ljudskoj psihologiji.

Naravno, sve raniji početak blagdanske sezone nije slučajan. Božićno razdoblje može se nazvati udarnom sezonom u marketingu, a pripreme za nju su intenzivne i kreću puno prije nego što mi uopće počinjemo razmišljati o Božiću. Poznato je kako blagdansko raspoloženje izaziva pozitivne emocije kod ljudi što znači da su opušteniji i spremniji potrošiti koju kunu više. No, ipak je potrebno zadržati i dozu razuma kako se topli i veseli prosinac ne bi pretvorio u hladni i tmurni siječanj.

Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti bit i smisao Božića, one male stvari koje nas vesele. Nije sve u materijalnom, važno je i dijeljenje pozitivnih osjećaja i druženje s našim bližnjima, ali i onima kojima je potrebna pomoć i koji sami ne mogu svojoj obitelji pružiti doživljaj Božića kakav zaslužuju.


Propustili ste