Autofill – online plaćanje s pomoću Facebooka

Premda djeluje da je Facebook plasirao opciju koja konkurira PayPalu i njemu sličnima, to nije istina. Facebook je odlučio samo olakšati online kupovinu svojim dodatkom – Autofill Your Info.

Poznato je kako velik dio svoga vremena posvećujemo surfanju internetom i kako nam za to uopće više nije potrebno računalo. Danas u principu većinu vremena internetu pristupamo putem svojih pametnih telefona, a oni koji su navikli obavljati i online kupovinu također čine isto.

Doduše, prema online kupovini putem pametnih telefona mnogi su još uvijek pomalo skeptični iz vrlo jednostavnog razloga – postoji strah da ne bi utipkali pogrešnu brojku na tako malom ekranu. Facebook vrlo aktivno misli i na takve korisnike. Tako se već moglo pročitati u medijima kako će Facebook svojim novitetima postati oštra konkurencija PayPalu i sličnim servisima.

Međutim, to nije točno. Konkretne informacije Facebook je priopćio javnosti i posebno naglašavaju kako im nije namjera i ne rade na tome da postanu konkurencija servisima za online plaćanje (vjerojatno ne bi baš uspjeli u tome), već će ući u partnerstvo s pojedinim online servisima. Pa na koji način?

Zuckerberg, odnosno njegova ekipa, testira uslugu koja bi znatno pojednostavila online plaćanje putem pametnog telefona i nikako nije konkurencija drugim servisima ovakvog tipa, nego korisnicima nudi ponešto drukčiji oblik online kupovine prilikom koje se ne moraju brinuti jesu li ispravno utipkali sve potrebne podatke – jer ih Facebook automatski nudi prilikom obavljanja kupovine. Vjerojatno će pozamašan dio korisnika biti ogorčen što Facebook (opet) želi doprijeti do naših osobnih podataka, samo što ovoga puta ne želi doći do informacija o našem privatnom životu nego o konkretnim financijskim informacijama. Ali ne smije se zaboraviti da će Facebook te podatke imati samo ako ih vi sami ponudite!

Naime, za korištenje Autofilla potrebno je da korisnik prethodno upiše svoje podatke u postavkama na svome Facebook profilu. Jer kako su iz samoga Facebooka poručili – cilj im je olakšati online kupovinu onim korisnicima koji su svoje podatke ustupili ovoj društvenoj mreži i aktivni su prilikom online kupovine putem pametnih telefona. Svi znamo kako povremeno postane pomalo frustrirajuće utipkavati razne riječi i brojeve na zaslonu osjetljivom na dodir koji je pritom i manjih dimenzija. Samim time online kupovina na ovakav način ne pruža nam nekakvu sigurnost kada moramo svaku upisanu riječ pomno provjeriti kako ne bi došlo do pogreške, ipak kod online kupovine uključujemo i svoj bankovni račun.

Svi oni korisnici koji nisu skeptični spram pružanja svojih podatka društvenoj mreži vrlo vjerojatno će se razveseliti ovoj opciji, premda je vjerojatno ovakav broj korisnika još uvijek jako malen. Ono što ova opcija nudi jest da kada dođete do onog koraka prilikom online kupovine kada je potrebno upisati osobne podatke, kao i one o vašoj kreditnoj kartici, pojavit će se gumb Autofill Your Info, koji je naravno vrlo popularne plave boje i sa znakom Facebooka s lijeve strane.

Klikom na taj gumb tj. opciju servis se povezuje s vašim Facebook računom (naravno, morate biti prijavljeni i na svoj Facebook račun) te automatski popunjava tražene rubrike s podacima koje ste već pružili najpopularnijoj društvenoj mreži. Autofill svakako skraćuje vrijeme upisivanja podataka te otklanja mogućnost pogrešnoga upisivanja. Međutim, koliko je pouzdano ponuditi svoje toliko osobne podatke Facebooku, prosudite sami.

Kada se prvi put počela spominjati ova opcija kao nešto što će Facebook tek iznijeti u javnost, ubrzo su počela nagađanja kako ova mreža nastoji postati (jaka) konkurencija servisima poput PayPala. Prije nego što se Facebook oglasio u vezi potencijalnog rivalstva, iz PayPala je stigla vijest kako oni imaju dobru suradnju s Facebookom, koja će se nastaviti (barem tako očekuju) te kako njihovi korisnici vole koristiti usluge PayPala na Facebooku.

Također se PayPal oglasio i kako su oduvijek pozdravljali konkurenciju te s veseljem očekuju što će Facebook najaviti kao svoj novitet. Međutim, kada je Autofill zaživio (barem u fazi testiranja), iz Facebooka je stigla vijest kako je ovaj novitet nastao u suradnji s drugim pružateljima usluga online plaćanja i kako je on zapravo dodatak prilikom online kupovine, ne nužno i konkurentan (barem za sada). Trenutačno Autofill stvarno jest dodatak. A da bi postao konkurencija, Facebook bi morao ovakva plaćanja samostalno i procesuirati.

Matthäus Krzykowski, stručnjak za online plaćanja i nekadašnji savjetnik SWIFT-a (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), vrlo je jednostavno pojasnio situaciju i prvotna nagađanja: ”Najjednostavniji način da razmišljamo o rivalstvu s PayPalom jest da zamislimo Facebook kao Visa ili American Express kreditnu karticu. Ali to nije slučaj i vijest nije o tome. Ako bi se takvo nešto eventualno i dogodilo, a to je jedan veliki ‘ako’, vrlo lako bismo to onda i predvidjeli.” Također je, na temelju svog iskustva u toj industriji, dodao: ”U suštini sam naučio kako je natjecanje s PayPalom maštarija.” Hoće li jednoga dana Facebook krenuti takvim putem, o tome će vjerojatno donekle odlučiti i prihvaćenost ovog, kako Facebook tvrdi – dodatka. Ako se zaista pokaže kao vrlo popularno sredstvo koje korisnici aktivno upotrebljavaju, možda se odluče i za takav korak dalje.

cta-planb-3


Propustili ste