Top 10 najboljih serija 2016. godine

Naš redakcijski tim donosi vam svoj izbor najboljih serija u 2016. godini!

Iako se na mnogim područjima pop-kulture ova godina etiketira kao loša, ipak ćemo se složiti da je 2016. bila itekako dobra što se tiče izbora serija! Osim što smo početkom godine u Hrvatskoj napokon dobili pristup Netflixovoj paleti, naše serijske minute obogaćene su i ponekim domaćim serijama na koje uvijek rado bacimo oko. Izglancali smo televizijske ekrane nakon cjelogodišnjeg napetog praćenja omiljenih zapleta i raspleta te odabrali najbolje serije u 2016. godini!

1. Stranger Things (1. sezona)

Kratko i jasno – Stranger Things je hit serija godine! Premda očito igra na kartu nostalgije za osamdesetima, Netflixova uspješnica puno je više od tek još jednog izdanka retromanijskoga trenda. Stranger Things odlikuju dobro napisani likovi, uzbudljiva priča, visoka produkcija i niz prizora za anale, a posebno nam je drago što je serija vratila Winonu Ryder na pop-kulturnu scenu.

2. Narcos (2. sezona)

Kad smo na kraju prve sezone Narcosa pomislili da se nema tu više što ispričati, gadno smo se prevarili! Druga i posljednja sezona koja se bavi usponom i padom Pabla Escobara gleda se u jednom dahu. I preporučuje se svima onima koji uvijek pitaju što novo gledati.

3. The Get Down (1. sezona)

S obzirom na to da smo veliki zaljubljenici u sedamdesete i New York tog doba, The Get Down naša je idealna serija. Naravno, to nije jedini razlog – hip hop i povijest njegovih početaka ipak su na prvom mjestu. Raskošna Netflixova serija obavezno je glazbeno štivo iz pop kulture.

4. Better Call Saul (2. sezona)

Koliko će se spin off Breaking Bada svidjeti onima koji nisu gledali tu seriju, teško je reći. Ali za one koji jesu, riječ je o fantastičnom uratku u kojemu saznajemo kako je Saul postao to što jest – odvjetnik koji radi za najgori šljam. Nakon prvih epizoda, gleda se do kraja u komadu.

5. Orange is the New Black (4. sezona)

OITNB nas iznenađuje iz sezone u sezone finim balansiranjem između komedije i drame, uvijek negdje točno po rubu. Ne štedi nas ni brutalnih scena kao ni kompleksnijih zapleta i životnih priča.

6. The Goldbergs (4. sezona)

Za nas odrasle u osamdesetima, Goldbergsi su dio djetinjstva. Sve njihove avanture – Rambo, BMX, Ratovi zvijezda – uvijek su i naše. Istina, dio naše ljubavi prema seriji proizlazi iz toga što budi lijepe uspomene, ali veći dio ipak je na komediji i zabavi koju pruža.

7. Crno-bijeli svijet (2. sezona)

Baš kao i Goldbergse i Crno-bijeli svijet volimo zbog osamdesetih! Ali, i u ovom slučaju vezali smo se uz likove iz serije i njihove doživljaje prihvatili kao svoje. Druga sezona još je bolja od prve i svakako jedna od onih koja se može gledati dva puta! Veselimo se i toplo nadamo trećoj sezoni.


8. The 100 (3. sezona)

Svi imaju svoj guilty pleasure pa i mi. Među naše spada i The 100, koja nas povremeno jednako nervira koliko i oduševljava. Postapokaliptični svijet i borba preživjelih u njemu za svakog je fana postapokaliptičnih uradaka prava sreća.

9. Black Mirror (3. sezona)

“Zona sumraka digitalnoga doba” vratila se u velikom stilu sa šest novih priča koje na intrigantan način seciraju moderne tehnološke fobije i predstavljaju pravu poslasticu za sve ljubitelje SF žanra. Kreativni vrhunac sezone svakako je epizoda San Junipero – postmodernistički mješanac retro estetike, soundtracka osamdesetih, ljubavne priče i cyberpunka koji besprijekorno funkcionira unatoč (ili zahvaljujući) naizgled nespojivim motivima.

10. Silicon Valley (3. sezona)

Nova sezona, novi problemi za momke iz Pied Pipera. Naravno, kada se izvuku iz jedne nevolje, na pomolu je opet neka druga… Istina, Silicon Valley postao je pomalo formulaičan, ali i dalje predstavlja vrhunsku satiru korporativnog high-tech svijeta i jedan od bastiona inteligentnog TV humora.

“HONORABLE MENTIONS”

Donosimo i pet serija koje nisu ušle u naš Top 10, ali svakako ih vrijedi spomenuti.

BoJack Horseman (3. sezona)

Druga sezona Bojacka Horsemana možda je bila duhovitija, ali zato treća još više produbljuje karaktere glavnih junaka i njihovu tragikomičnu crtu. Nove epizode animirane celebrity satire proširuju i uvrnuti ljudsko-životinjski svijet u kojem se odvija radnja, pa smo tako imali prilike vidjeti kako izgleda metropola na dnu oceana i poluotok na kojemu obitavaju samo psi. Međutim, daleko najluđi trenutak sezone je “pro-choice” pop-pjesmuljak o abortusu u izvedbi antropomorfne dupinke Sextine Aquafine. Treba vidjeti da bi se vjerovalo.

Halt and Catch Fire (3. sezona)

Svi vi koji ste odustali nakon prve sezone i propustili fenomenalnu drugu, a zatim i treću, odmah krenite to ispravljati! Nepravedno zanemarena, serija Halt and Catch Fire  pruža zanimljiv uvid u svijet računalne tehnologije osamdesetih i vrijedna je svake minute koju uz nju provedete.

House of Cards (4. sezona)

Četvrtu sezonu serije House of Cards dočekali smo s malim zamorom nakon prethodne dvije. Ipak, nova sezona oborila nas je s nogu i dala napeti teaser za nastavak serije. Ono što nas je kod sage Underwoodovih ove godine najviše oduševilo njezino je poklapanje sa samim finalom napete predizborne predsjedničke kampanje u SAD-u te ostale poveznice s tamošnjom aktualnom društveno-političkom situacijom, poput rata protiv terorizma koji se kao glavna politička nit vodilja proteže kroz cijelu sezonu. U seriju su uvedeni i novi likovi poput Neve Campbell koja je oduševila kao politička konzultantica, ali su i “oživljeni” neki iz prošlih nastavaka što je sezoni dalo posebnu intrigantnu dinamiku.

The OA (1. sezona)

The OA je serija koju je Netflix izbacio na kraju godine, gotovo bez ikakve najave i pompe, što se u konačnici pokazalo mudrim marketinškim potezom, jer eto, portali i blogeri još uvijek ne prestaju pisati o njoj. Je li fama opravdana? Pa, ovisi o tome volite li glumicu Brit Marling i njezine prethodne projekte (Druga Zemlja, Sound of My Voice) te koliko su vam privlačne priče o metafizičkim iskustvima ispričane u ambivalentnom tonu. The OA je u svakom slučaju zanimljiva, inovativna i malo drukčija serija, ali dijelu gledatelja završnica možda neće baš najbolje leći.

Westworld (1. sezona)

Premda je riječ o neupitnom hitu i seriji koja je obilježila televizijsku jesen, Westworld je poprilično čudna zvjerka. Prve epizode zahtijevaju poprilično strpljenje od gledatelja jer se u njima, priznajmo, malo toga zapravo događa, ali zato druga polovica sezone uskače u višu brzinu koja vodi do uistinu izvrsnoga finala. HBO-ova serija može se podičiti i vrhunskim glumačkim izvedbama (pogotovo briljiraju Anthony Hopkins i Thandie Newton), izvrsnim soundtrackom, zanimljivim preokretima te besprijekornim vizualnim izgledom. Doduše, možda je bolje ne razmišljati previše o logici onoga što se događa u cijeloj priči.

Tekst izradili: Boris Ličina, Danela Žagar i Tomislav Hrastovčak


Propustili ste