Netflix se udomaćio u Hrvatskoj, no ostaje pitanje: Isplati li se?

S obzirom na to da je prošlo oko pola godine otkako je Netflix došao u Hrvatsku i slegnula se medijska prašina, odlučili smo ga ponovno staviti na vagu i vidjeti koliko je zapravo isplativ.

U Netflix ponudi su tri pretplatna modela, od kojih najjeftiniji iznosi 8 eura, a omogućuje gledanje na jednome uređaju uz najnižu kvalitetu slike. Za HD kvalitetu i istodobno gledanje na dva uređaja potrebno je izdvojiti 10 eura, a za četiri uređaja i UltraHD sliku čak 12 eura. Naravno, Netflix je poznat po tome da ne zabranjuje dijeljenje računa s prijateljima i članovima obitelji, tako da si uz malo planiranja možete priuštiti i treći model po sitnoj cijeni od 3 eura mjesečno.

netflix1

Ostaje pitanje, isplati li se?

1. Ograničena ponuda

Želite li servis koji će vam biti prva i posljednja postaja za gledanje filmova i serija, Netflix će vas razočarati. U trenutku njegova lansiranja u Hrvatskoj nam je bilo dostupno samo 12 % inače dostupnih sadržaja, a situacija se nije znatnije popravila. Istina, u međuvremenu smo dobili neke Netflixove ekskluzive kao što je House of Cards, ali ponuda se popunjava puževim korakom. Dakle, trenutno plaćamo 100 % pretplate za 12 % sadržaja.

netflix2

Ovisno o tome kako pristupate gledanju televizije, sadržaja zapravo i ne nedostaje. Želite li povremeno pogledati neku seriju ili film, Netflix će vam biti i više nego dovoljan. Problemi nastaju kada želite gledati neku određenu seriju ili film jer ćete se kad-tad zapitati zašto plaćate nešto uza što i dalje morate posezati za “onim drugim” izvorima.

Naravno, moguće je prilagoditi VPN i na prevaru pristupiti kompletnoj kolekciji, ali Netflix odnedavno blokira korisnike koji na taj način pristupaju njihovu servisu, tako da to više ne možemo preporučiti.

2. Prijevod

Ukratko: trenutno nema hrvatskih prijevoda. Iako većina korisnika streaming servisa vjerojatno izvrsno vlada engleskim jezikom, Netflix ovdje ipak gubi bodove u obiteljskim okruženjima gdje je nerealno očekivati da svi znaju engleski.

netflix3

3. Infrastruktura

Iako se u većim gradovima brza i stabilna veza na internet uzima zdravo za gotovo, većina Hrvatske i dalje je nekvalitetno umrežena. To treba uzeti u obzir jer je Netflix izuzetno gladan brzoga interneta tako da biste umjesto stanke za reklame, mogli imati stanku za učitavanje. Provjerite brzinu svojega interneta na novome Netflixovu alatu www.fast.com i usporedite je s potrebnim brzinama na https://help.netflix.com/en/node/306.

netflix4

4. Bandwidth

Osim za brzinom, Netflix je gladan i za samim prometom, tako da je neupotrebljiv bez flat opcije. Iako je dostupan i na mobilnim platformama kao što su Android i iOS, trenutno ne dopušta sinkroniziranje sadržaja na uređaj, što znači da će vam svako korištenje bez WiFi konekcije trošiti ograničen i skup podatkovni promet. U postavkama je moguće smanjiti kvalitetu slike, ali čak i na najnižim vrijednostima gubit ćete oko 0,3 gb po satu.

netflix5

5. Tehnička ograničenja

Odlučili ste se pretplatiti na UltraHD opciju, pokrenuli film i primijetili da izgleda isto kao i prije? Moguće je da koristite pogrešan preglednik! Naime, razlučivosti veće od 720p Netflix dopušta samo na Internet Exploreru, Edgeu i novijim inačicama Safarija. To znači da uz Chrome i Firefox morate imati još jedan preglednik samo za gledanje Netflixa ili se pomiriti s razlučivosti od 720p.

6. Zastarjeli sadržaji 

Iako smo već spomenuli ograničenu ponudu, ovo je sasvim drukčiji problem koji se odnosi na  sadržaje koji su inače dostupni. Zbog raznoraznih ugovora, planova emitiranja i autorskih prava na Netflixu gotovo nikada nećete gledati nove epizode omiljenih serija. To se ne odnosi na Netflixove ekskluzive, ali ostale serije najčešće ćete dobiti tek kada završi sezona. Tako ćemo, primjerice, novu sezonu popularnoga Archera na Netflixu dobiti tek u ožujku 2017. godine. Tko može tako dugo izbjegavati spoilere? Mi ne.

7. Glasujte novčanikom

Posljednji se razlog ne odnosi samo na Netflix, nego na sve takve servise. Google Play Music, Netflix, Spotify… svi oni imaju opcije koje su nam nedostupne i pitanje je vremena hoćemo li ikada dobiti baš sve što nude. Jedino što kao krajnji korisnici možemo napraviti je uložiti novac u stvari koje volimo i postati dio statistike na koju se isplati trošiti vrijeme i sredstva.

Trenutno je isplativost Netflixa poprilično upitna i teško je pronaći opipljive razloge zašto se pretplatiti, ali tech idealistima vjerojatno ne moramo govoriti zašto je dobro podržati takve servise u Hrvatskoj, pogotovo kada se cijena može izraziti u kavama – na prstima jedne ruke.


Propustili ste