Webtise: Ne doći na SoMo Borac 2014. bilo bi neopravdano

Nakon ugodnih online razgovora s ekipom Ljubitelja kafe, naš sljedeći digitalni intervju napravili smo s prošlogodišnjim osvajačima SoMo Borac nagrade za najbolji viralni video – agencijom Webtise iz Beograda. Nikola iz Webtisea ispričao nam je kakva im je bila prošla godina na društvenim mrežama, mogu li zamisliti svoj viralni hit Gej vjenčanje kao kratki Vine video te je otkrio gdje se sada nalazi njihova SoMo Borac nagrada…

Kakva vam je bila 2013. godina na društvenim mrežama?
Poslovno – odlična! A to znači da privatno nije ni postojala.

Imate li već neke projekte koje ćete prijaviti na SoMo Borac?
Imamo! Ove godine ćemo sigurno konkurisati u više kategorija.

Koji je najvažniji savjet koji možete dati onima što žele napraviti dobar viral?
Ideja, kažu svi. Detalji, kažem ja. Detalji učine da vam se nešto posebno dopadne. Većina virala nastala je slučajno ili spontano, međutim u najuspešnijim viralima uvek možete, ako pažljivo posmatrate, pronaći neki poseban detalj, koga možda niste svesni odmah, a zapravo radi na nekom podsvesnom nivou. Taj detalj može biti nečija grimasa ili pokret tela u određenoj situaciji, može biti neki zvučni efekat koji se desi van kadra. Bilo šta što dodatno i neprimetno oplemeni celu stvar.

Kada smo snimali Gej venčanje, ono je bilo pažljivo planirano, pripremljeno i više puta probano. Znali smo da će se, pored svega što mi uradimo, desiti i neki nepredviđeni momenti i da su oni ključni za uspeh videa. Tako je jedna stvarno vrhunska ekipa snimatelja uspela da uhvati sve ono što smo planirali, ali ključ uspeha bilo je uhvatiti neplanirane momente. Ja sam siguran da video ne bi bio toliko deljen da nije bilo one žene koja opsuje kad shvati o čemu se radi i besno odvuče dete. Niko nije podelio taj video zbog toga, ali taj jedan kadar doprineo je verodostojnosti i autentičnosti cele stvari. I tako, nekoliko takvih detalja kad se ”saberu”, postaju zapravo ono zbog čega se ljudima svideo.

Najviralniji video pretprošle godine koji je pobrao mnoge svetske nagrade, Dumb ways to die, sam po sebi uopšte nije toliko genijalan. Njegova čar je u detaljima animacije tih karaktera. Detalji su te likove učinili simpatičnima.

Možete li vaš viralni hit Vjenčanje zamisliti kao kratki Vine video?
Da, apsolutno! Ali mislim da ne bi imao takav odjek. Vine nema veliku penetraciju u Srbiji. S druge strane, YouTube je idealna viralna platforma, koja je veoma pametno, a jednostavno smišljena da omogući kvalitetnom sadržaju da se širi. YouTube je najveća svetska televizija, a Vine je ipak neka lokalna stanica.

somo-selfie-webtise

Vine ili InstaVideo?
Vine.

S obzirom na to da radite u sektoru koji se stalno mijenja, predstavlja li vam to stres ili uzbuđenje?
Mislim da su te promene postale rutina svima koji se bave ovim ili sličnim poslovima u vezi s internetom. Mislim da se promene ne dešavaju tako brzo. Jedna kompanija poput Googlea ili Facebooka može okrenuti svoje društvene platforme naopačke, ali marketinške agencije i oglašivači reaguju na ono kako reaguju korisnici tih platformi, a te promene su uvek sporije.

Što vas je prošle godine najviše oduševilo na društvenim mrežama?
Ništa. Društvene mreže se bore da postanu komercijalne i tako prežive, a internet zajednica se svako malo oduševljava raznoraznim novotarijama koje dođu i još brže prođu. Ništa se realno novo nije desilo. Porta dos Fundos mi je odlična web-serija, koja postoji nešto duže, ali sam je ja otkrio tek prethodne godine i nju bih svakako izdvojio. Otkad postoji s uživanjem pratim Seinfeldov Comedians in Cars Getting Coffee. Što se domaće scene tiče, svakako bih pohvalio i čestitao autorima i ekipi #SamoKazem na Satelite Awardu koju su dobili pre mesec dana.

Što mislite kako će izgledati društveno-mrežna 2014. godina? Mobile postaje broj jedan, dolazak Google Glassa, upoznavanje s pojmom Internet of Things…
Mobile postaje broj jedan već godinama. Google Wave bio je jedan od najrevolucionarnijih sistema komunikacije, a jedva da ga se neko danas seća. Parna mašina je izmišljana vekovima i nije implementirana preko noći. Suštinske promene se ne dešavaju preko noći, stoga ni razni novi gadgeti neće doneti neku revolucionarnu promenu tek tako. Međutim, te tri stvari koje ste nabrojali imaju jedan bitan zajednički činilac. Sve tri, više nego bilo šta drugo danas, izuzetno dobro rade posao spajanja online i offline sveta.

Dolazite li ove godine na SoMo Borac?
Prošla je godina za nas bila godina u kojoj je Webtise dobio dosta novih poslova i velikih klijenata, poput Unilevera, hotela Crowne Plaza u Beogradu itd. U pripremi svega toga nije bilo moguće da mrdnemo iz Beograda. Verujem da je to taj jedan opravdani izostanak na koji svi imaju pravo. Ne doći na takvu manifestaciju i ove godine, sasvim je neopravdano.

Gdje je sada vaša prošlogodišnja nagrada SoMo Borac i što radi? 🙂

Nagrada je napravila dug put od Rovinja, preko beogradskih kafana (gde ju je dočekao ostatak ekipe) i privatnih stanova dok za nju nismo kupili posebnu policu. Sad konačno stoji izložena u našoj kancelariji i čeka društvo.

somoborac-banner-cta


Propustili ste