Top 7 viralnih videa prije YouTubea

Pokušajte zamisliti koncept viralnoga videa bez YouTubea? Teško je, zar ne? Međutim, prije YouTubea kratki filmovi također su se širili internetom, no bili su raštrkani po drugim stranicama ili su se slali e-mailom. Prisjetili smo se nekoliko zanimljivih ''filmića'' za koje se može reći da su postali viralni prije pojave YouTubea 2005. godine. Sasvim očekivano, na kraju su i oni završili na njemu

Dancing Baby
3D animacija bebe koja pleše na cha-cha glazbu – sasvim dovoljno za viralni hit! Animaciju su 1996. kreirali Michael Girard i Robert Lurye koristeći program Character Studio, a za njezino viralno širenje zaslužan je animator Ron Lussier, koji je tada radio u LucasArtu. Naime, on je poslao animaciju e-mailom kolegama na poslu, a ostalo je povijest. Rasplesana beba poslije je dobila više inačica, pojavila se u reklamama, a zatim i u popularnoj TV seriji Ally McBeal.

I’m The Juggernaut, Bitch
Uzmite crtić X-Men, ubacite novu sinkronizaciju punu psovki i evo hita! Juggernaut je postao viralna senzacija 2003. godine premda, iskreno, i nije pretjerano duhovit. Iza cijele stvari stoje autori okupljeni pod imenom MyWayEntertainment, zaslužni za niz sličnih parodija, a video je čak dobio i posvetu u trećem nastavku X-Mena, u kojemu filmski Juggernaut također izgovora famoznu rečenicu.

Budweiser Wassup
Budweiser Wassup jedna je od onih TV reklama koja je svoj drugi život ostvarila na internetu. Reklamna kampanja za poznato pivo lansirana je krajem 1999. godine, a uzvik ”Wassup?” ubrzo je ušao u popularnu kulturu.

Elektronik Supersonik
Zladko ”Zlad” Vladcik je pop-senzacija iz izmišljene istočnoeuropske zemlje Molvanije, a Elektronik Supersonik njegov najveći hit koji se internetom proširio 2004. godine. Inače, iza svega stoji australski producent, glumac i komičar Santo Cilauro.

Jesus vs. Santa
Zahvaljujući ovome crtiću, danas postoji South Park. Jesus vs. Santa kreiran je 1995., tri godine nakon sličnog uratka Jesus vs. Frosty, a oba su poznata i pod nazivom The Spirits of Christmas. Jesus vs. Frosty privukao je pozornost producenata kabelske TV mreže Comedy Central, a njegovi autori Trey Parker i Matt Stone potom su dobili priliku za kreiranje legendarnog animiranog serijala.

The Exploding Whale
Kako se riješiti mrtvog nasukanog kita? Netko se sjetio učinkovitog premda nimalo suptilnog rješenja. Snimka neke lokalne američke televizije iz 1970. postala je senzacija u ranim danima interneta, kada se proširila BBS-ovima. Zanimljivo, priča o raznesenom kitu dotad se uglavnom smatrala izmišljenom urbanom legendom, no pronađena snimka dokazala je suprotno.

Star Wars Gangsta Rap
Najprije se pojavila pjesma, a zatim video u Flashu koji je kreirao animator Thomas Lee. Filmić nastao 2000. godine postao je velik hit nakon što je osvanuo na nekad popularnoj stranici AtomFilms.com, a 2004. godine pojavilo se i ”posebno izdanje” s istom pjesmom, ali drukčijom animacijom.


Propustili ste