Dodijeljene Pulitzerove nagrade

Prošle godine, po prvi puta u 35 godina, nije bila dodijeljena Pulitzerova nagrada za fikciju, zbog čega je nestrpljenje povodom ovogodišnjeg proglašenja dobitnika bilo na vrhuncu

Najveća i najprestižnija književna nagrada u SAD-u, koja se svake godine dodjeljuje najzaslužnijem američkom autoru, očekivano proda i najviše knjiga u Sjedinjenim Državama, stoga je prošlogodišnja odluka žirija da ne dodijeli nagradu u kategoriji fikcije izazvala šok javnosti. Teško je predvidjeti pobjednike, ne samo zbog procesa odabira – finalisti se saznaju istovremeno s pobjednicima – već i zbog žirijeve odluke da ne dodijeli nagradu ako smatra da nijedno djelo nije zadovoljilo, kao što se dogodilo prošle godine.

Pulitzer se dodjeljuje u ukupno 21 kategoriji – 14 novinarskih i 7 književno-umjetničkih – za koje dobitnike bira ukupno 103 članova žirija. Djela ne ulaze u konkurenciju samim činom objave, već ih valja prijaviti, nakon čega žiri bira po troje finalista i jednog (ili nijednog) pobjednika. Od 1917. godine, otkako se nagrada dodjeljuje, prestižna kategorija fikcije bila je prazna čak 11 puta (prije prošlogodišnjeg preskoka, zadnji put nije dodijeljena 1977. godine), samo 29 puta su je osvojile žene (zadnji puta Jennifer Egan 2011. godine), a zanimljivo je među brojnim slavnim imenima vidjeti i Ursulu K. Le Guin. Jedna od najslavnijih SF spisateljica svih vremena bila je finalistica 1997. godine i to za zbirku priča koje većinom nisu bile ni SF ni fantasy.

Ovogodišnji laureati Pulitzerove nagrade zanimljivi su miš-maš društveno-(vanjsko)političke stvarnosti Amerike. Nagrada za fikciju ipak je bila dodijeljena i odnio ju je Adam Johnson za roman The Orphan Master’s Son, koji se bavi totalitarističkom Sjevernom Korejom. Nagrađena drama Disgraced autora Ayada Akhtara bavi se pak islamskim porijeklom glavnoga lika, dok nagrađena povijesna knjiga Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam Fredrika Logevalla govori o uzrocima i povodima rata u Vijetnamu. Iz Azije se vraćamo natrag u Ameriku u kategorijama biografije ili autobiografije i publicistike, u kojima su pobijedili naslovi koji se bave rasnim izazovima i problemima američkog društva – The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo Toma Reissa istinita je priča o stvarnome grofu Monte Cristu, sinu bijelog aristokrate i crne ropkinje, a Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America Gilberta Kinga prepričava istinite događaje na Floridi 1949. godine kad su četvorica crnaca bili lažno optuženi za silovanje.

I u novinarskim su kategorijama naravno istaknute teme vezane za unutarnju i vanjsku politiku te američko gospodarstvo, među kojima se ističe pokrivanje masovne pucnjave u kinu u gradiću Aurori, tijekom kojeg su uz tradicionalne novinarske alate opsežno korišteni i Facebook i Twitter.

Svi dobitnici i finalisti ovogodišnjih Pulitzera mogu se vidjeti na službenim stranicama nagrade.

 


Propustili ste