Dylan Dog: 20 najboljih epizoda

Dylan Dog najveći je ''kuler'' popularne ezoterije. Premda nije stekao masovnu popularnost kao neki drugi Bonellijevi junaci, londonski istraživač noćnih mora, rađen prema liku glumca Ruperta Everetta, ima svoju samozatajnu, ali neizmjerno vjernu sljedbu. Dok je Zagor ratovao s kaubojima i Indijancima po preriji, Dylan je svoje čitatelje vodio u svjetove misterija, tajnih znanja, paranormalnih pojava, gdje vladaju eros i thanatos, ponekad čak i onkraj dobra i zla. A pritom je zavodio više nego svih pet Bondova zajedno. Izdvajamo dvadeset najboljih (starih) epizoda, pa pročeprkajte po Hreliću ili štandovima na Trešnjevačkom placu.

20. Ples smrti
Prvi nastavak Dylana Doga u izdanju Slobodne Dalmacije. Dylan šeće ukletim grobljem i sluša bizarne priče preminulih duša.

19. Prikazanja
U ovoj epizodi istražuje tajanstvene nesreće na jednome gradilištu. Građevinski poduzetnik ugledan je i respektabilan čovjek, no Dylan ga raskrinka kao utjelovljenje zla. U ovoj epizodi autori su se očito narugali talijanskoj građevinskoj mafiji.

18. Igra sa smrću
Hommage velikom Bergmanu i njegovu klasiku Sedmi pečat. Otac Dylanove klijentice pokušava pobijediti Smrt u partiji šaha. Svaki put kada mu Smrt pojede šahovsku figuru, umre netko od njegovih bližnjih. Kako bi spasio klijenticu, Dylan će morati povući posljednji potez…

17. Mozaik straha
Neobjašnjiva umorstva događaju se u predgrađu Londona, Bloodburyju. Dylan misli da ljude ubija sama duša gradske četvrti jer su se ondje nekada spaljivale vještice. No nakon istrage saznaje da je ubojica starac koji je umro u kadi i ostao zarobljen između života i smrti, te njegova ”duša koja urla sav svoj užas”.

16. Simfonija smrti
Jedna od možda najbolje ilustriranih epizoda. Pronađen je savršeno očuvan alkemijski laboratorij. Dylan otkriva da je laboratorij ujedno i mjesto na kojemu se čuva tajanstvena tvar Nigredo, potrebna za alkemijske rituale.

15. Stravična invazija
Horde krvoločnih štakora ljudoždera haraju Londonom. Za razliku od njihovih miroljubivih rođaka koji nastanjuju kanalizaciju, ovi štakori vole čista mjesta, šminkerske rezidencije i wellness-centre. Na kraju ispadne da ih je uzgojio poludjeli modni kreator.

14. Prodavač vremena
U ovoj epizodi autori se igraju poslovicom ”Vrijeme je novac”. Zli učenik čuvara vremena daje umirućima kredit u vremenu, kredit koji je jako teško otplatiti.

13. Pobuna automobila
Ljeto je, vrućine su neizdržive, a automobili su se pobunili protiv svojih vlasnika pa sada sami od sebe uzrokuju stravične prometne nesreće. Dylan otkriva da iza pobune stoji jedan pas, ostavljen pokraj autoputa nakon što su mu vlasnici otišli na more.

12. Dani more
Vođa zlog kulta baci Dylanu u oči halucinogeni prah tako da vidi vrijeme unaprijed. Kosturi voze starce u dječjim kolicima, prijatelji mu umiru, a na kraju gleda i sam kraj, prah vremena. Na sreću, u posljednji trenutak dobiva protuotrov.

11. Čuvar uspomena
Birokratizirani raj i pakao nadgledaju postojanje života na Zemlji. Dobro i zlo, život i smrt pod 24-satnim su nadzorom. Pali anđeo moli Dylana za posljednju uslugu: da mu spasi kćer od doktora demona. U snu i javi Dylan mora izmijeniti svoju sudbinu, suočavajući se sa svojim najgorim uspomenama. Uz popratni soundtrack Baudelaireove poezije.

10. Zemlja obojenih sjena
Likovi iz crtića oteli su se kontroli i počeli u stvarnom svijetu izvoditi sve one nasilne vragolije iz animiranih filmova, što rezultira strašnim krvoprolićem. U užasu prednjači Ružičasti zec, parodija na Rogera Rabbita i Zekoslava Mrkvu.

9. Žena koja ubija prošlost
Čudovišna žena koja je u 5. stoljeću umrla od kuge, ali je ovjekovječena na platnu renesansnoga slikara zaljubila se u Dylana i krenula ubijati sve njegove bivše djevojke. Popis je poveći…

8. Tamnica od papira
Likovi iz kratkih priča slavnoga pisca haraju Londonom. Među njima je i Avet Petar Punk, modernizirana verzija bezdušnoga Barriejeva junaka. Svi su oni zapravo demoni iz boce…

7. Priča o Dylanu Dogu
Ova epizoda prodire duboko u Dylanovu podsvijest. Dolazi do neočekivanog obrata i saznajemo da je Dylanov najveći neprijatelj, čarobnjak Abraxas, Dylanov demonski otac.

6. Ubojice
Razni predmeti poznatoga trgovačkog lanca začarani su nekom korporativnom magijom i ubijaju svoje kupce. Vlasnici kompanije to znaju, ali ne čine ništa jer nije isplativo. Dylan im se osvećuje tako što im svima na konferenciji uruči pismo. To pismo otvore nožem koji je dio asortimana i zakolju jedni druge za konferencijskim stolom.

5. Dok vas smrt ne rastavi
Još jedna biografska epizoda u kojoj saznajemo zašto je Dylan počeo piti (Dylan, osim što je vegetarijanac i istraživač noćnih mora, liječeni je alkoholičar). Bilo je to u vrijeme dok je još radio kao bobby za Scotland Yard. Zaljubio se u Irkinju, povezanu s terorističkom organizacijom IRA. Nakon njezine smrti, počeo je cugati od tuge.

4. Šuma ubojica
Banda šumskih razbojnika progoni jedinu žrtvu koja im je uspjela pobjeći, djevojku koju su toliko unakazili da je postala mumija. Jedan od njih ubija pogledom. Mračna i moćna epizoda.

3. Konjanici vremena
Likovi iz srednjovjekovnog romana mlade spisateljice i Dylanove klijentice kroz procijep među dimenzijama dospjeli su u suvremeni London. Ispada da svijet stvoren u svim knjigama ikada napisanima postoji negdje u beskraju svemira.

2. Beskrajna noć
Zbog Dylanove slučajne pogreške, jedna djevojka završi u komi, a Dylan se nađe u njezinu košmaru između pakla i raja, u beskrajnoj noći.

1. Sablast u noći
Ako se netko i nije bojao mraka kao dijete, nakon ove epizode zasigurno je dobio fraze. Mrak Groza Strašni, grdi demon, reinkarnacija zlog ubojice s ogromnom čakijom vreba svoje žrtve u mraku. Na koncu saznajemo da zapravo ubija teroriste koji su nakanili aktivirati atomsku bombu čiji bi bljesak ubio milijune, ali i Grozu samoga kao proizvod njihova sna.


Propustili ste