Genijalni crtići koje možete pogledati online

Donosimo izbor sedam genijalnih i vrlo kreativnih crtića koji će vas zasigurno zabaviti, zapanjiti ili možda čak i šokirati!

Svi mi volimo animirane filmove, zar ne? Kako smo u dijelu godine kada nas često prate kišni dani, nije loše napraviti mini maraton i odgledati nekoliko kratkih animiranih uradaka koji su slobodno dostupni na internetu. Donosimo izbor sedam genijalnih i vrlo kreativnih crtića koji će vas zasigurno zabaviti, zapanjiti ili možda čak i šokirati. Pogledajte, i mi smo.

7. Pure Funk

U nekom budućem, totalitarnom društvu glazba je zabranjena, ali jedan DJ odluči se oduprijeti režimu… Trominutni britanski uradak u režiji Marca Adamsona spretno kombinira računalnu i klasičnu animaciju, uz jednostavnu poruku i pomalo neočekivan štos na kraju.

6. Carn

Mračni uradak francuskoga redatelja Jeffa Le Barsa donosi priču o dječaku izgubljenom u snijegu koji, kako bi preživio, sklapa sporazum s vučicom. Međutim, stvari krenu u sasvim drugom smjeru i mračan film na kraju postaje još mračniji. Stiliziran i atmosferičan uradak zapravo je redateljev diplomski rad i već je uspješno prikazan na nekoliko festivala.

5. Little Quentin

Što je zajedničko jednome detektivu (ili gangsteru, nismo sigurni), divovskom zecu, striptizeti, klaunu i astronautu? Zapravo, više nego što se na prvi pogled čini. Nastao u produkciji nizozemskoga studija Anikey Studios, noirovski crtić Little Quentin uvrnuti je mješanac Sin Cityja i Zeca Rogera, s raspletom koji cijeloj bizarnoj situaciji daje malo više smisla, ali i diže fantazmagorični ugođaj na višu razinu.

4. My Happy End

Pas od papira (doslovno) ima novoga prijatelja – svoj vlastiti rep. Njihova idila ipak će biti nakratko prekinuta, ali sve će sretno završiti. Simpatičan film u produkciji berlinskoga studija Talking Animals pobrao je niz priznanja na festivalima diljem svijeta, uključujući i nagradu za najbolji dječji film na Animafestu 2008. godine.

3. The Cat Piano

Australski crtić u režiji Eddieja Whitea i Arija Gibsona uvodi nas u noirovski grad u kojemu žive antropomorfne mačke koje vole glazbu i pjesmu. Sve djeluje veselo, boemski i pomalo dekadentno, sve dok jednoga dana netko ne počne otimati muzikalne mačke kako bi od njih napravio – klavir. Film se ističe uistinu vrhunskom klasičnom animacijom, a cijela priča ispričana je u obliku poeme, koju recitira nitko drugi nego slavni Nick Cave.

2. 9

Dobro došli u apokaliptičan svijet u kojemu se oživljene krpene lutke bore protiv pomahnitaloga stroja koji se želi dočepati njihovih duša. Idejno vrlo originalni CGI uradak Shanea Ackera prije nekoliko godina privukao je veliku pozornost u filmskim krugovima, što je na kraju rezultiralo nominacijom za Oscara i dugometražnom verzijom filma, koja je ipak bila inferiorna originalu.

1. The Maker

Neobični (zecoliki) stvor vodi trku s vremenom kako bi stvorio svoju – družicu! No kraj otkriva nešto sasvim drugačije… Vrlo zanimljiva varijacija na temu Frankensteinove nevjeste oduševit će ljubitelje stop-motion animacije, a neke će zasigurno podsjetiti na filmove Tima Burtona. U filmu posebnu ulogu ima dojmljiva glazba, a s obzirom na to da su glavni likovi žive krpene lutke, cijeli koncept pomalo podsjeća na ranije spomenutu Ackerovu Devetku. Iza impresivnoga crtića stoji bračni par Christopher i Christine Kezelos, a prikazivan je na više od 60 festivala te je osvojio dvadesetak nagrada.


Propustili ste