Top 5: Najluđa kućna kina

Kuda vodi evolucija kućne zabave? Ovo su najbolja kućna kina, krojena po mjeri zahtjevnih korisnika

Kućno je kino dugo godina bilo simbol prestiža, poput Bang & Olufsen hardveraja za zvučne ekstremiste ili nabrijanih Brabusovih modela za ljubitelje Mercedesa. Naravno, sam pojam “kućnoga kina” neki definiraju malo većim zaslonom i ugodnijom foteljom, no oni drugi ne staju sve dok ne preslikaju cjelokupnu atmosferu Cinestara u svoja četiri (pozamašna, je l’) kućna zida. Dakako, ima i onih koji idu korak dalje, poput ove ekipe.

Star Trek: TNG kino
Kina_1
Na sam spomen Picardove družbe geekovima cure sline. A zamislite se tek u kućnom kinu dostojnom Enterpriseove palube: pneumatska vrata koja se otvaraju sa “ššš-ššš”, alarm koji osvjetljava cijelu sobu u stanje pripravnosti, paneli s LED-icama koji trepere kao da će Geordi LaForge svakoga časa početi petljati po njima. Ipak, kako je cijelo kino izgrađeno 2007. godine, najveća razlučivost koju podržava je danas skromnih 720p. Ništa zato, gazda ima poslužitelj koji drži 3 816 DVD-ova!

Bat-pećina
Kina_2
Tvrtka Elite Home Theater Seating kao dio svoje promotivne kampanje izgradila je pravu Batmanovu nastambu oko dvanaest savršenih kožnih sjedala u kojima bi se čak i guza čovjeka šišmiša otopila od divote. Uz golem Batmanov simbol na platnu, sa stropa vise “pravi” stalaktiti, a “skuplja” (ako se taj epitet uopće može prilijepiti) inačica pećine uključuje i Batmanova odijela u staklenim ormarićima. Ono, ako se nakon filma vlasnik poželi boriti za pravdu. Inače, ista ekipa danas nudi i interijer Pirata s Kariba, ako ljepša polovica ne voli noćne teme.

Stargate Atlantis
Kina_3
Jedan je fan franšize Stargate izgradio vlastitu kinodvoranu iste tematike. Frajer se zove Jacob Yarmuth, a konačna brojka na računu izgradnje dvorane i zvjezdanih ukrasa oko nje (uključujući i portal u drugi univerzum) popela se na izvanzemaljskih 70 tisuća dolara. Kako i ne bi: na krovu su optička vlakna koja imitiraju zvijezde padalice, negdje u pozadini skrivena su dva Sonyjeva tornja s osamstotinjak DVD-ova, THX ozvučenje i vrata koja klize bez dodira.

Star Wars
Kina_4
Na svijetu je mnogo kinodvorana uređenih u stilu najpopularnije svemirske franšize, ali je jedna jedina ovakva Zvijezda smrti: uredio ju je Doug Chiang, isti onaj koji je dizajnirao cjelokupnu prvu i drugu epizodu sage, svaki je prozor osvijetljen zvjezdicama od optičkih vlakana, a DVD mediji pohranjeni su iza vrata. Vrata su, zar ste sumnjali, zapravo smrznuti Han Solo u karbonitu. Vlasnici su pak Vic Wertz i Lisa Stevens, voditelji službenoga Star Wars fan kluba, a cijelu su stvar financirali prodajom igračaka ljubiteljima dungeons & dragons društvenih igara.

Titanic
Kina_5
Kino najslavnijega broda svih vremena nije u vlasništvu Jamesa Camerona, nego Donnyja Hacketa, vlasnika tvrtke Casa Cinema. Ista se bavi dizajnom kućnih kinodvorana za dokone bogatune, a dnevni boravak Titanica idealan je interijer za hvastanje dizajnerskim postignućima, zar ne? Uz tek nekoliko debelih (zbilja debelih!) fotelja i art nouveau namještaja, teško je zamisliti gledanje avantura Timona i Pumbe. No kako je ipak riječ o američkome tržištu, sve prolazi.


Propustili ste