Top 6 stranica o svemiru i astronomiji

Noćno nebo predmet je ljudske fascinacije još od pamtivijeka, a u digitalno doba sve poznate informacije o zvijezdama i svemiru nalaze se nadomak ruke.

Noćno nebo predmet je ljudske fascinacije još od pamtivijeka, a u digitalno doba sve poznate informacije o zvijezdama i svemiru nalaze se nadomak ruke. Zanimaju vas novosti iz svemira, fascinantni prizori uhvaćeni teleskopom ili je možda astronomija područje vašeg profesionalnog interesa? Samo za vas izdvojili smo nekoliko informativnih i sadržajno bogatih internetskih stranica koje će vas približiti zvijezdama.

6. NASA

Nijedna lista o internetskim stranicama koje se bave svemirom ne može proći bez službenoga portala američke svemirske agencije NASA-e, koji obiluje novostima o znanstvenim otkrićima, fotogalerijama i videozapisima te arhivskim sadržajem koji pokriva povijest svemirskih letova i astronomskih otkrića.

5. HubbleSite

Teleskop Hubble već više od dva desetljeća šalje na Zemlju fascinantne slike s pomoću kojih su razotkrivene mnoge astronomske tajne. Velik broj tih fotografija možete razgledati upravo na stranici HubbleSite koja prati sve novosti vezane uz slavni teleskop, uz bogat multimedijalni i edukativni sadržaj. HubbleSite inače je vrlo angažiran na društvenim mrežama (svakako pogledajte galerije na Pinterestu), a ima i svoju besplatnu aplikaciju za iOS.

4. Astronomy Now

Astronomy Now vodeći je britanski mjesečnik za astronomiju koji izlazi već dva i pol desetljeća, a njegova službena internetska stranica redovito donosi najnovije vijesti i zanimljivosti iz tog područja. Zaljubljenicima u zvijezde svakako će biti interesantne i interaktivne karte neba, kao i podstranica Spaceflight Now specijalizirana za vijesti o svemirskim letovima, misijama i projektima. Korisnog i informativnog sadržaja svakako ne nedostaje, ali stranici bi uistinu dobro došao moderniji dizajn.

3. Google Sky / Google Moon / Google Mars

S Google Earthom ste se već sigurno upoznali, ali možda još niste isprobali sestrinske servise koji vas vode dalje od Zemlje. Google Sky vam tako omogućuje virtualno putovanje zvjezdanim nebom i posjet dalekim nebeskim tijelima i galaksijama, dok s pomoću Google Moona i Google Marsa, kao što im i ime kaže, možete proučiti Mjesec i Mars, odnosno njihovu površinu. S obzirom na to da svemirska područja i Zemljine susjede nećete imati prilike posjetiti uživo, Googleove interaktivne mape će vam barem približiti kako sve to izgleda, uz poveznice na edukativne tekstove. Drugim riječima, putovanje svemirom iz naslonjača!

2. Astronomy Magazine

Popularni američki magazin Astronomy izlazi još od 1973. godine, a slovi kao najprodavaniji na svijetu u svojoj kategoriji. Njegova internetska stranica vrvi informacijama namijenjenim svim ljubiteljima astronomije i onima koji se njome bave iz hobija, a među ostalim sadrži interaktivne karte, foto i videogalerije, blogove te forume. Astronomy je također dostupan u inačici za iPad i iPhone. Stranica ima i korisnu rubriku Ask Astro s pitanjima čitatelja i stručnim odgovorima, koja je, doduše, u cijelosti dostupna za čitanje pretplatnicima na magazin.

1. Space.com

Space.com obavezan je bookmark za sve koje imalo zanimaju svemirske dubine. Na vizualno preglednoj i sadržajno vrlo bogatoj stranici mogu se pronaći stručni članci, reportaže, vodiči za početnike, galerije, infografike, videozapisi, wallpaperi, internetska trgovina… Kako astronomija i znanstvena fantastika idu ruku pod ruku, Space.com ima i ”zabavnu” rubriku namijenjenu fanovima SF filmova i serija, s redovitim vijestima, komentarima i videosadržajem. U posljednje vrijeme u rubrici se tako može pročitati mnoštvo tekstova o kinohitu Gravitacija, što s obzirom na svemirsku tematiku filma uopće ne čudi.


Propustili ste