Top 5 muzeja na Facebooku

Prošetali smo se društveno-mrežnim inačicama muzejskih objekata i odabrali one koji na Facebooku najbolje predstavljaju ono što u stvarnom životu promoviraju. Evo našeg izbora.

1. Tehnički muzej (Savska cesta 18, Zagreb)

Mjesto na vrhu ove ljestvice svakako pripada Tehničkom muzeju u Zagrebu. Ne samo zato što redovito informira preko četiri tisuće svojih fanova o svim zanimljivostima koje se odvijaju u njegovim prostorijama nego i zato što to radi na doista zabavan i edukativan način. Vidi se i prepoznaje trud koji se ulaže u raznovrsne objave i najave koje često prate svakodnevan ritam života pa je tako Tehnički muzej na svojoj fan stranici čestitao londonskom Undergroundu 150. godišnjicu postojanja, ali i popratio domaću aktualnu temu o fiskalizaciji shareanjem albuma o tome kako je izgledalo uvođenje fiskalizacije prije stotinjak godina uz napomenu da tadašnjim lopovima nije bio lak zadatak oteti neku od kasa obzirom da su bile teške oko 60 kilograma. Naravno, ne izostaje ni pregled ostalih interesantnih događaja iz prošlosti kojih se vrijedi prisjetiti. Palac gore za Tehnički muzej koji je na osnovu sadržaja na svojoj fan stranici zainteresirao mnoge da se po prvi put zapute u istraživanje njegovog interijera (i eksterijera).

2. Muzej prekinutih veza (Ćirilometodska 2, Gornji grad, Zagreb)

Ovaj projekt svojedobno je došao pod reflektore javnosti na osnovu originalne ideje da izloži “ruševine” uništenih odnosa i to prvo kao putujuća izložba da bi kasnije dobio vlastiti prostor “za očuvanje materijalne i nematerijalne emotivne baštine prekinutih veza.” Stoga ne čudi da je na svojoj fan stranici Muzej okupio preko 15 tisuća fanova s kojima dijeli informacije o svojim aktivnostima poput gostovanja u drugim gradovima, ali i o onome što se događa na njegovoj lokaciji u ćirilometodskoj. Osim toga, na fan stranici može se pronaći i pregršt “vanjskih” sadržaja koji se odnose na ljubav i ono što nakon nje ostane… Voljeli bismo da se službena priopćenja na toj fan stranici ne objavljuju u izvornom obliku nego u formi primjerenijoj za tu platformu. Nažalost, zbog velikog interesa posjetitelja, odnosno nedostatka kapaciteta, Muzej prekinutih veza ove godine neće otvoriti svoja vrata tijekom Noći muzeja.

3. Peek&Poke (Ivana Grohovca 3, Rijeka)

Vesela, lepršava i zabavna fan stranica koja često odaje osjećaj osobnosti u objavama i komunikaciji je ona koja na Facebooku predstavlja “muzej” starih računala i informatičke tehnologije. Ljubitelji tehnologije, i to one koju je vrijeme preglazilo, na fan stranici Peek&Pokea neće ostati uskraćeni za peek u postav muzeja, ali i sve ono što se u njegova “četiri zida” odvija i što možete osobno pokeati. Fan stranica bi bila još kvalitetnija da su objave gramatički ispravnije, no u svakom slučaju, zaželite li se povratka u djetinjstvo uz Super Maria, Nintendo, Space Invaderse ili Commodore, ovo je prava društveno-mrežna lokacija za vas, a ukoliko ste tijekom Noći muzeja u Rijeci, svakako svratite do prostorija ovog jedinstvenog muzeja.

4. Muzej ulične umjetnosti (vaš grad)

Četvrto mjesto pripalo je projektu kojeg od njegovih početaka rado pratimo – Muzeju ulične umjetnosti i to zbog neaktivnosti na fan stranici od prosinca prošle godine. No vratite li se malo u nedavnu prošlost i proscrollate li po timelineu fan stranice ovog muzeja naići ćete na hrpu zanimljivosti o projektu i njegovim sudionicima te o uličnoj umjetnosti i shvatiti zašto smo ga izdvojili. A vratite li se u period kada je ekipa koja stoji iza ovog projekta bila najaktivnija na ulicama Zagreba, primjerice tijekom njenog “pohoda” na Siget ili Branimirovu ulicu, zadržat ćete se tamo dulje nego što ste očekivali i vjerojatno se nakon toga zaputiti za Novi Zagreb ili u centar grada osobno se družiti s kreacijama koje su nastanile sive fasade. Ne bismo se bunili kada bismo na fan stranici nalazili više informacija o djelovanju projekta, pogotovo o radovima koji nas “promatraju” s ulica grada kao i o njihovim autorima.

5. Još 5 koji nisu za 5 (ali bi mogli biti)

Konkurencija za peto mjesto bila je velika pa smo tu svrstali nekoliko važnih i zanimljivih muzeja koji imaju potencijala da obogate domaću društveno-mrežnu sferu, no da bi to postignuli moraju uložiti dodatan trud. Muzej za umjetnost i obrt je unatoč gotovo dvije godine aktivnosti na Facebooku i dijeljenju atraktivnih i informativnih sadržaja okupio zajednicu od tek nešto više od 1 500 fanova. Etnografski muzej u Zagrebu dijeli zanimljive informacije o svom postavu i aktivnostima te mu malo nedostaje da dosegne nivo koji je za svaku pohvalu, a Gradski muzej Varaždin je u prva tri mjeseca od početka svog nastupa na Facebooku na dobar i primjeren način krenuo s vlastitom promocijom. Fan stranici Muzeja grada Zagreba nedostaje kontinuitet objava kao i njihova raznovrsnost. Također, ona svoju aktivnost zasniva gotovo isključivo na kreiranju evenata te dobar dio objava započinje službenim tonom. Muzej automobila Ferdinand Budicki redovito komuncira sadržaje iz svog repertoara, no nažalost to ponekad čini pretjerujući s objavama koje se često zasnivaju na fotografijama bez ikakvog opisa, a koji bi dao dobar kontekst onome što se nalazi na slici.

cta-planb-3


Propustili ste