TNT Split: Tehnologija je tu da omogući lakše i uspješnije poslovanje turističkog sektora

Konferencija TNT Split je na jednom mjestu okupila i predstavila proizvode i tehnologije koje unaprjeđuju našu najvažniju gospodarsku djelatnost.

Turizam i tehnologija trebali bi se nadopunjavati, surađivati, te bi turizam trebao koristiti inovativna rješenja startup tvrtki. Putovanja i obrasci ponašanja putnika se mijenjaju, turizam se tome mora prilagođavati, a tehnologija je tu da sve olakša i optimizira. Ovo su samo neki od zaključaka u subotu održane prve TNT Split konferencije. Konferencija je na jednom mjestu okupila i predstavila proizvode i tehnologije koje unaprjeđuju našu najvažniju gospodarsku djelatnost. Dvije ključne gospodarske grane za razvoj lokalne ekonomije, turistička i tehnološka industrija, ovom konferencijom su započele dugoročnu suradnju.

Što turizam očekuje od tehnologije, te što tehnologija može ponuditi turizmu

Na konferenciji su veliki i mali hotelijeri, iznajmljivači i turističke agencije iz prve ruke mogli doznati sve o najvažnijim tehnološkim rješenjima uz pomoć kojih mogu unaprijediti turističku ponudu i ukupan doživljaj gostiju, jednostavnije upravljati kapacitetima, te se kvalitetnije promovirati i efikasnije prodavati na domaćem i inozemnim tržištima. Informatičke i telekomunikacijske tvrtke su tijekom konferencije uživo demonstrirale poznate i manje poznate iskorake kreirane isključivo za tvrtke u industriji turizma. Tehnologija je sve više pokretač turizma, ona nudi uspješnije i lakše poslovanje. Danas gotovo da ne postoji segment turizma u kojem se ne koristi tehnologija, te neke od brojih aplikacija.

“Upravo simbioza turizma i tehnologije može doprinijeti razvoju cjelogodišnjeg turizma, a sinergija tih dviju grana doći će do izražaja dovršenjem jednog od krucijalnih projekata, Centra za posjetitelje u Dugopolju, već sljedeće godine.”, istaknuo je župan Blaženko Boban otvarajući konferenciju.

Od GDPR-a, preko vizije turizma budućnosti, digitalnog marketinga i mobilnih platformi, do blockchain tehnologije u turizmu

Konferencija je otvorena predavanjem o GDPR regulativi, koja na snagu stupa 25. svibnja ove godine, te načinima za uspješno implementiranje s naglaskom na sektor turizma. Na konferenciji smo mogli saznati kako će izgledati turizam budućnosti u narednih desetak godina, te kako će se putovanja i putnici mijenjati, te se turistički sektor tome mora prilagođavati. Također, što učiniti kada korisnici napuste proces rezervacije, kako povećati konverziju, te kako efikasno upravljati cijenama i distribucijom, i iskoristiti tehnologiju da u tome pomogne.

Svi predavači istaknuli su važnost personalizacije sada, ali posebno u turizmu budućnosti. Korisnici žele prilagođavati ponudu svojim potrebama. A danas više nego ikada, pomoću tehnoloških alata, imate priliku upoznati vašeg korisnika, njegove potrebe i želje, te na iste odgovoriti personaliziranom ponudom. Mobilne platforme postaju sve važnije u prodaji i promociji, te se turizam mora i tome prilagoditi. Korisnici su sve mobilniji, odluke donose na licu mjesta putem svojim mobilnih uređaja. Na panel raspravi o digitalnom marketingu sudionici su razgovarali o temama kao što su chatbotovi, glasovne pretrage, nativno oglašavanje, umjetna inteligencija, blockchain tehnologije i slično. Zaključak je da vaši korisnici više nemaju toliko pozornosti, ni vremena. Formati su se smanjili, video kojim im se obraćate sve je kraći. Vaši korisnici pretraživat će web glasovno, preko mobilnih platformi. Navike korisnika se mijenjaju, turizam se navedenome mora prilagoditi, a tehnologija je tu da upravo to omogući.

TNT Split konferencija je dugoročni projekt

TNT Split je jedinstvena prilika za okupljanje turističkih profesionalca iz svijeta turizma i informacijskih tehnologija, sklapanje novih poznanstava i poslova, te educiranja u poticajnoj i dinamičnoj atmosferi. Dugoročni cilj konferencije je bolje i efikasnije umrežavanje turizma i tehnologije, te poticanje startupova na razvoj inovativnih turističkih usluga, rješenja i proizvoda.

Organizatori konferencije su Split Tech City, ICT županija, te Cezar.hr, prijatelj konferencije je Hrvatska gospodarska komora. Sponzori konferencije su Hrvatski telekom i Splitsko-dalmatinska županija. Sudionici konferencije su Cezar.hr, Booking.com, Turistička zajednica grada Splita, Agilo, Špica Sustavi, Hotels’s touch, VR Pole, Locastic, Radisson Blu Split, SeekandHit, Jasno&Glasno, Odvjetničko društvo Salopek&Salopek, te Peekator.


Propustili ste