Testirali smo Amazon Prime Video i nismo oduševljeni

Nakon Netflixa, u Hrvatsku je nedavno stigao i Amazon Prime Video. Testirali smo ga kako bi vam otkrili isplati li ga se plaćati.

Kratko i jasno – ne isplati se. Amazon Prime je servis koji između ostalog, slično poput Netflixa, nudi mogućnost gledanja filmova i serija na svim ekranima.

Osim sadržaja iz vanjske produkcije, Amazon ima i svoj za koji se može reći da je iznimno kvalitetan. Za film Manchester by the Sea koji su otkupili, mogu se pohvaliti i s dvije nagrade Oscar (najbolji scenarij i muška glavna uloga). Njihove serije Transparent i Goliath osvajale su Zlatne globuse, a osim svojih nude i čitav set drugih serijala i programa.

U čemu je onda problem? Problem je što dio sadržaja nije dostupan u Hrvatskoj. Da preciziramo, to uopće ne bi bio problem (i Netflix ima drugačiji sadržaj za Hrvatsku) kada bismo znali koji to sadržaj možemo gledati. Ne postoji način kako biste to saznali osim da idete seriju po seriju i klikate nadajući se da radi.

Na upit Amazonu dobili smo odgovor kako ne postoji mogućnost filtriranja, a logičan dizajn bi bio da uopće ne prikazuje ono što ne možemo gledati. Bilo bi logično i da sve Amazonove originalne serije rade, ali to nije slučaj. Nekoliko originala nismo uspjeli pokrenuti.

S kupovinom serija je ista stvar. Htjeli smo kupiti cijelu digitalnu sezonu serije Fear of Walking Dead, ali kako nemamo kreditnu karticu izdanu u SAD-u, ni to nje uspjelo. Dalje od toga nismo ni istraživali – tko danas ima vremena klikati po tisućama filmova i serija kako bi saznao može li ih uopće gledati?

Cijelo iskustvo dosta je frustrirajuće i to je prava šteta jer da nije, bez imalo dvojbe bismo plaćali tih 10 dolara mjesečno. Da, negdje je pisalo kako je cijena 3 dolara mjesečno, ali s naše je kartice otišlo 10,99! I mobilna se aplikacija pokazala ravna Netflixovoj, osim činjenice da klikaš do besvijesti dok ne otkriješ što radi.

Na kraju, kome je važno – nema hrvatskih titlova, ali to u našem slučaju nije bilo presudno niti igra neku važnu ulogu.

Od serija koje smo uspjeli pogledati, ako se već odlučite za Amazon, preporučujemo izvrsnu Goliath i Red Oaks. Prva je odvjetnička drama s genijalnim Billyjem Bobom Thorntonom u naslovnoj ulozi, a druga zabavna komedija smještena u sredinu osamdesetih. Red Oaks je zapravo country club u kojem naš mladi junak postaje instruktor tenisa i gdje kroz dvije fantastične sezone pratimo njegove dogodovštine.

Volite li SF trilere, onda svakako pogledajte The Man In High Castle. Na Amazonu su dostupne dvije sezone, a riječ je o seriji snimljenoj po romanu Philipa K. Dicka. U njoj pratimo zbivanja u svijetu (najviše SAD-u) nakon Drugog svjetskog rata, ali u kojem su nacisti pobijedili!


Propustili ste