Što (ne) treba imati na umu prilikom objavljivanja sadržaja

Društvene mreže omogućavaju veliku prisutnost u svijetu interneta uz minimalne, gotovo nikakve troškove. Dobro je poznato da sadržaj koji objavljujemo treba biti promišljen, ali s druge strane ne treba pretjerivati

Vrlo je privlačna ideja kako sadržaj koji stvarate može promijeniti tijek vašeg poslovanja, a objavljivanjem takvog sadržaja putem društvenih mreža držite svoje obožavatelje, kupce i korisnike u tijeku sa svim nastalim promjenama. A ako kao rezultat dobijete dobru povratnu informaciju od svojih fanova, vijest se može još dalje proširiti. Svi zapravo žele stvarati sadržaj koji će postati viralan, koji će doprijeti do što većeg broja korisnika. U principu nije nikakva tajna da je svrha objavljivanjem postova potaknuti fanove da pomisle nešto poput: ”Ovo ću definitivno shareati na svoj zid kako bi i drugi vidjeli!” Da bi sadržaj bio kvalitetan, on mora biti dobro osmišljen. No nije preporučljivo mnogo se zamarati raznim pitanjima oko objavljivanja tog sadržaja, jer u konačnici teško se može predvidjeti kakva će biti povratna informacija koliko god sadržaj bio dobar (reakcije znaju itekako iznenaditi). Neka od pitanja djeluju kao vrlo logična oko kojih bi naizgled trebalo svakako razmisliti, ali to je samo naizgled – jer upravo je ta pitanja potrebno izbjeći.

Do koliko fanova će ovaj post doprijeti, koliko lajkova će postići?

Koliko god nastojali da objavljene postove vidi što veći broj korisnika, da se oni značajan broj puta podijele na tuđim zidovima i lajkaju nebrojeno puta, nije nužno da takva aktivnost uvijek urodi plodom. Ne treba težiti za okupljanjem takve zajednice oko sebe jer ćete u konačnici vrlo vjerojatno biti okruženi velikim brojem fanova koji lajkaju samo zato da bi eto – lajkali, a dijeljenje po tuđim zidovima ne rezultira nekim efektom. Kada podijelite nešto na svome zidu, dobro je i napisati kratak opis zašto je upravo taj sadržaj zaslužio da ga se podijeli, a ovakva zajednica redovito samo podijeli i ništa više, pa takva tzv. reklama zapravo vrlo lako može proći nezapaženo. Umjesto opterećivanja hoće li se postići velik broj lajkova, daleko je produktivnije stvarati sadržaj koji će okupiti one fanove koji će aktivno sudjelovati u vašoj komunikaciji putem društvenih mreža, bez obzira na to bio taj broj fanova velik ili malen. Definitivno je bolje oko sebe stvoriti malu zajednicu koja će aktivno sudjelovati, nego onu veliku koja će biti uspavana.

Hoće li ovaj post ”otputovati” u viralne vode?

Hoće li nešto postati viralno ili ne u principu nije predvidljivo i ne može se kontrolirati. Također je možda čak pomalo i precijenjeno. Ono što je potrebno jest usredotočiti se na stvaranje sadržaja koji će stvarno pomoći vašim fanovima ili jednostavno privući svu njihovu pažnju. Kada je sadržaj koristan, drugi će ga vrlo vjerojatno dijeliti dalje. Kao rezultat dobivamo kvalitetan promet, posjećenost stranice i veliku aktivnost korisnika. Tada ni viralnost više nije upitna.

Kakvo mišljenje ima konkurencija?

Prije svega, ovakvo se pitanje definitivno ne bi trebalo postavljati jer može samo kočiti u daljnjem razvoju kreativnosti. Koliko god ne treba zanemariti mišljenje konkurencije (a i poželjno je biti u tijeku s događanjima kod drugih), isto tako se ovime ne treba previše zamarati. Ako ništa drugo, ovakva pitanja mogu samo kočiti daljnji razvoj kreativnost i u konačnici – konkurenti ne bi trebali definirati vašu marketinšku strategiju prema onome što oni misle, govore ili čine. Potrebno je postići izniman uspjeh u održavanju trenutačnih trendova kao i u stvaranju novih, a ako više mislite o konkurenciji i manje o sebi, postat ćete još jedan u (mnogobrojnom) nizu sljedbenika trendova koji nije uspio ostvariti istaknutiji odmak na tržištu.

Promidžbeni uspjeh na društvenim mrežama predstavlja proces, a ne događaj i bilo kakvo dodatno (pretjerano) preispitivanje prije objavljivanja sadržaja vrlo lako može taj proces usmjeriti u krivom smjeru, kada kreativnost naprosto utihne i jedina reklama koja se u konačnici stvori je ona loša.

cta-planb-3


Propustili ste