Što je Vine i koji su njegovi potencijali

Živimo u vrijeme kada se cijeni sve što je brzo, kratko i jasno. Stoga uopće ne čudi što se Twitterova aplikacija Vine odmah po lansiranju našla u središtu pozornosti. Vine je svjetlo dana ugledao krajem siječnja ove godine, nakon što je Twitter u listopadu kupio istoimeni mali startup iz New Yorka. Ova mobilna aplikacija trenutačno je dostupna samo za iOS platformu, odnosno iPhone i iPod touch, ali sigurno nećemo dugo čekati njezinu Android verziju

Ideja Vinea uistinu je jednostavna: aplikacija vam omogućuje da snimite kratki video maksimalne dužine od 6 sekunda! Da, dobro ste pročitali, samo 6 sekunda. Međutim, kao što se Twitter vodi filozofijom da se informacija može bez problema prezentirati u 140 znakova, tako i Vine svojim ekstremnim ograničenjem dužine videozapisa može potaknuti na kreativnost.

Korištenje Vinea vrlo je jednostavno i ono što je posebno zanimljivo, ne postoje ikone za reprodukciju, pauzu ili snimanje. Videozapis se snima, odnosno snimanje se pauzira samo dodirom prsta po zaslonu pametnoga telefona, a zelena linija na vrhu zaslona pokazuje koliko vam je vremena preostalo. Za kreiranje videa nisu vam potrebna nikakva znanja obrade i uređivanja, a nakon što je snimljen možete mu dati naslov, kao i informaciju o lokaciji te podijeliti na Vineu, Twitteru ili Facebooku.

Vine omogućava i pretraživanje videozapisa po kategorijama, odnosno ljudima i tagovima, a dok pregledavate svoj timeline, videozapisi se automatski reproduciraju, što u početku može djelovati pomalo zbunjujuće. Također, filmići na Vineu konstantno se prikazuju ispočetka, ”u petlji”, pa cijeli koncept podsjeća na popularne .gif-ove. Važno je znati i da Vine automatski snima zvuk, stoga je potrebno voditi računa u kakvom okruženju se snima, ako ne želite jaku pozadinsku buku u svom videouratku.

Premda je jedan snimak ograničen na 6 sekunda, unutar tog raspona moguće je zaustaviti i pokrenuti snimanje koliko god vam to brzina prsta dopušta, što znači da uz malo truda možete snimiti video koji izgleda kao stop-motion animacija!

Na Vineu se može naći uistinu svašta, videozapisi variraju od potpuno besmislenih do vrlo kreativnih i zabavnih, a u jednom trenutku počeli su se pojavljivati i kratki pornići, što je očekivano podiglo veliku buku. Međutim, važno je da su potencijal nove aplikacije prepoznali i oni koji društvene mreže koriste profesionalno, pa su je već iskušali brendovi kao što su Urban Outfitters, Trident i General Electric. Općenito, korištenje Vinea u sklopu strategije na društvenim mrežama definitivno ima logike za modnu industriju, prehrambene kompanije, proizvođače gadgeta, tvrtke iz turističkog sektora…

U šest sekunda sasvim je moguće prezentirati novi model cipela ili ubrzani unboxing nekog pametnog telefona, ali i prikazati atraktivnu lokaciju u nekoj dalekoj turističkoj destinaciji. Naravno, stvar postaje mnogo zanimljivija ako se i sami korisnici, odnosno fanovi potaknu na akciju i od njih se zatraži da kreiraju vlastite uratke na određenu temu.

Filmska industrija također otkriva potencijale novog servisa, premda će ga, po svemu sudeći, koristiti na malo drugačiji način. Naime, ovog tjedna putem Vinea lansiran je ‘ teaser za trailer’ filma The Wolverine, koji ne prikazuje ništa ‘amatersko’ nego baš konkretne prizore iz filma.

Ipak, Vine se pojavio tek nedavno, pa je pitanje što će se na tom servisu zbivati u skoroj budućnosti. Nadajmo se da ga neće preplaviti besmislen (da ne kažemo glup) sadržaj, nego da će se pretvoriti u platformu punu kreativnih i zabavnih videa koje ćemo pregledavati bez prestanka.

cta-planb-3


Propustili ste