Silikoni u kozmetičkim proizvodima

Silikonska dolina. Silikonski tranzistor. Hefnerove silikonske zečice. Silikonska usta ili guza. Silikonska fuga ili ljepilo. Silikonske navlake za mobitel. Silikonski jastučić i udlaga. Silikonsko ulje. Sintetske supstance zvane silikoni su višenamjenske i nalaze se svuda oko nas. Jurica savjetuje kada su i zašto dobri u kozmetici, a kada ih se treba paziti

Mogli bismo do beskraja polemizirati oko savršenog kozmetičkog recepta. Brojne recepture za njegu lica, tijela ili kose odgovaraju nekima, dok su isti drugim ljudima čista koma i užas. Na kraju dana najvažnije je da na osnovi pokušaja i pogrešaka nađemo idealnu recepturu za sebe. Svatko od nas ima svoju želju, potrebu i svi očekujemo čudo od najnovijeg proizvoda za njegu i uljepšavanje pojedinih dijelova tijela, nadamo se instant-božanstvu iz tube ili posudice.

Upravo taj instant, odnosno trenutni efekt ljepote, glatke kože ili kose koja zdravo sjaji pod rasvjetom pružaju tvornički napravljeni silikoni. Što se ljepote i funkcionalnosti tiče, na stranu njihova potencijalna toksičnost i mane, oni rezultate donose odmah i sad, a nekima od nas jedino je to bitno. A možda će svima biti bitno barem jednom u životu u onim trenucima kada je hitno. Kako bilo, u posljednje vrijeme vrlo je šik kupovati proizvode koji ne sadrže silikone, što se može vidjeti na proizvodima za kosu te nekim kremama i losionima za tijelo.

Koliko je doista pametno izbjegavati silikone, a koliko je to tek prolazni trend?

Primarna svrha silikona u kozmetičkim proizvodima jest stvaranje sloja na vlasi ili koži, koji su potom zaštićeni tankim filmom tih omekšivača čime se, osim trenutačnog sjaja koji sam već spomenuo, smanjuje trenje vlasi zbog češljanja kose ili primjerice kože dlanova u rukavicama. Silikoni također pomažu i lakšem razmazivanju ostalih sastojaka u proizvodu.

Svi silikoni primarno su netopivi, a tek se daljnjom obradom stvaraju njihove vodotopive varijante. Oni netopivi koriste se slično kao bogatije kreme ili čak masti poput vazelina, koje sprječavaju gubitak ili isparavanje vode s kose ili kože u ekstremno suhim ili hladnim uvjetima, a mogu poslužiti i kao hidrofobni filteri kada se želi zaštititi boja, što posebice vrijedi za svježe obojenu kosu. Inače, zdrava i kemikalijama neoštećena kosa također je hidrofobna. Neki su silikoni pokazali izvrsne rezultate pri održavanju hidratacije u najekstremnijim uvjetima, kao i kod najosjetljivije kože, jer imaju snažnije hipoalergeno djelovanje od biljnih ulja.

Želite li doznati sadrži li neki od vaših preparativnih ili dekorativnih kozmetičkih proizvoda silikone, jednostavno na etiketi potražite sve riječi koje na engleskom završavaju nastavkom ”cone”. Nikako ne bacajte te kupljene preparate u smeće. To što imaju silikone nije nužno loše, a tko zna što je na njihovu mjestu, možda nešto deset puta gore. Bitno je razlikovati dobre i loš(ij)e silikone. Na kraju krajeva, veća je vjerojatnost da nemate filter na glavnom dovodu vode u kući ili stanu, što znači da vam mnogo više opasnih kemikalija dolazi iz same vode te čini izravnu i veliku štetu. Silikoni dakle mogu biti bezazleniji od vode iz slavine.

Vodotopivi silikoni, kao što njihovo ime govori, lako se mogu isprati s kože i/ili kose čak i običnom vodom bez šampona, sapuna ili gelova za tuširanje. Netopivi silikoni su otporniji i za njih je potrebno prilično snažno i abrazivno sredstvo, odnosno kemikalija na bazi sulfata, kako bismo ih sasvim uklonili. S druge strane, sredstva za pranje koja sadrže sulfate uklanjaju zdravi hidrolipidni sloj na koži i kosi, odnosno vlasištu, čime dugoročno narušavate zdravlje i ljepotu tijela sušeći ga.

Da se razumijemo, kosi koja je oštećena jakim bojama, izbjeljivanjem, sredstvima za kovrčanje ili izravnavanje vlasi neće pomoći ništa osim rezanja i puštanja prirodne. Silikoni, ali i brojni drugi proizvodi svih oblika i vrsta samo će zagladiti i zatvoriti vlasi te dati privid zdrave kose. To je sasvim u redu želite li stalno koristiti te preparate. Isto je i s kožom. Suha koža može biti znak korištenja prejakih sapuna ili gelova, prečestoga pranja i ribanja vrlo često i pretoplom vodom. Također može biti znak nedovoljnoga unosa vode u tijelo te loših prehrambenih navika. Krema, mlijeko ili losion koji sadrže silikone dat će tijelu osjećaj glatkoće, ali ne rješavaju glavni problem – onoga trenutka kada se isperu, suhoća se vraća.

Što se tiče tzv. nakupljanja silikona na kosi i tijelu, ne brinite se kada je koža u pitanju jer ona neprestano obnavlja vlastite stanice guleći se (najčešće oku neprimjetno). Kosa već može biti problematična ako se koriste netopivi silikoni (dimethicone, dimethiconol, amodimethicone, stearyl dimethicone, phenyl trimethicone, cyclomethicone, cetyl dimethicone, cyclopentasiloxane, behenoxy dimethicone, stearoxy dimethicone). No nema mjesta za paniku jer će već jedno pranje šamponom koji ne sadrži silikone ukloniti čak 90 posto silikonskog sloja s vlasi. Uostalom, u onim šamponima, regeneratorima, uljima i eliksirima za kosu koji sadrže silikone dolazi do sinergije s ostalim sastojcima, što znači da će silikona biti više na onim mjestima na kojima je kosa najjače oštećena.

Silikoni mogu biti od velike pomoći koristimo li ih dozirano i malo, bez pretjerivanja. Znate i sami da bilo koji ekstrem nije dobar, a to bi u ovome slučaju značilo da bi vaša kosa nakon mnogo silikona, kao i nakon mnogo prirodnog ulja (makadamija, kokos…), mogla izgledati masno kao da je nikada niste oprali.


Propustili ste