Je li video streaming sljedeća velika stvar?

Meerkat i Periscope dvije su nove aplikacije za prijenos videa uživo, a između njih se zahuktao mali digitalni rat.

Bez sumnje, video je danas kralj interneta i društvenih mreža, a novi trendovi naslućuju da bi mogao dobiti novu dimenziju. Posljednjih dana svi bruje o dvije nove aplikacije – Meerkat i Periscope, između kojih se zahuktao mali digitalni rat, a zajedničko im je što obje omogućuju prijenos videa uživo.

Premda razni streaming-servisi postoje i otprije, nove aplikacije pružaju jednostavniju uslugu prilagođenu širem krugu korisnika, a ako ste redovit gost na Twitteru, sigurno ste primijetili da korisnici već naveliko eksperimentiraju s njima.

Najprije se prije nekoliko tjedana pojavio Meerkat, aplikacija za iOS prilagođena korisnicima Twittera za prijenos videosadržaja uživo koju je predstavio mladi izraelski programer Ben Rubin. Tviteraši su objeručke prihvatili ”sljedeću veliku stvar” i kratki prijenosi u stvarnome vremenu preplavili su timeline. Međutim, ubrzo se probudio Twitter te blokirao Meerkatu pristup svom društvenom grafu, onemogućivši tako novim korisnicima da se automatski povežu s osobama koje već slijede na Twitteru.

Iza grubog poteza stoji zapravo sasvim jasan razlog. Twitter je ubrzo predstavio svoju iOS aplikaciju za prijenose uživo – Periscope, točnije proizvod istoimenog startupa što ga je ”plava ptičica” prethodno kupila za navodnih 100 milijuna dolara. Očekivano, korisnici su pohrlili isprobati i Periscope, koji se pokazao naprednijim i ispoliranijim, a za razliku od konkurenta omogućuje gledanje snimke 24 sata nakon prijenosa.

U međuvremenu su se mnogi raspisali o tome kako su mobilne aplikacije za video streaming nova budućnost društvenih mreža. Naime, Meerkat i Periscope omogućuju korisnicima da postanu svojevrsni amaterski TV reporteri, a što to točno znači pokazalo se za vrijeme nedavne eksplozije plina u New Yorku kada su Twitter preplavili dramatični izravni prijenosi zgrade u plamenu.

Osim običnim građanima, novi servisi mogu svakako koristiti i medijskim profesionalcima, a njihove potencijale već su počeli isprobavati i pojedini brendovi, poput primjerice L’Oreala ili Verizona. Aplikacije za streaming videa potencijalno nude mnogo marketinških mogućnosti, u vidu predstavljanja i recenzija proizvoda, prijenosa ekskluzivnih događaja, intervjua s influencerima, osobne interakcije s korisnicima i slično, a nekako se čini da bi modna i glazbena industrija mogle pronaći mnoge inovativne načine za njihovo korištenje.

Meerkat i Periscope još uvijek su na početku i sigurno ih čekaju poboljšanja i nove opcije, kao i inačice za Android kojima mogu dosegnuti širi krug korisnika. Međutim, valja imati na umu da se dosad ugasilo mnogo društvenih servisa koji su lansirani uz veliku pompu da bi poslije tiho otišli u zaborav, a u ovome slučaju imamo dva koja su se pojavila gotovo istodobno i praktički pružaju istu uslugu. Koji će izaći kao pobjednik?

cta-planb-3


Propustili ste